Στέλιος Μαλτεζάκης

Σε σοβαρό κίνδυνο η Μάντσεστερ Σίτι από τις νέες αποκαλύψεις των Football Leaks

«Η προσπάθεια να καταστραφεί η φήμη του συλλόγου είναι σαφής»

Νέες αποκαλύψεις από τις διαρροές στο ποδόσφαιρο είναι πιθανό να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την Μάντσεστερ Σίτι για επανειλημμένες παραβιάσεις του οικονομικού fair play, τόσο σοβαρές που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στην συμμετοχή της αγγλικής ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο επιχειρηματίας του Λουξεμβούργου Gerard Lopez εμπλέκεται, μέσω της επιχείρησης "Mangrove Capital Partners", και της θέσης του ως προέδρου του ποδοσφαιρικού συλλόγου Lille OSC, βοηθώντας την πρωταθλήτρια της Πρέμιερ Λιγκ Μάντσεστερ Σίτι να παραβιάσει τους κανόνες του οικονομικού fair play της Uefa.

Ο σύνδεσμος αποκαλύπτεται μετά από νέα και αδημοσίευτα έγγραφα από τις διαρροές του ποδοσφαίρου (Football Leaks), τα οποία συλλέχθηκαν από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και αναλύθηκαν με τους εταίρους του το Mediapart και το EIC (European Investigative Collaborations).

«Όπως συμφωνήθηκε, η ετήσια άμεση υποχρέωση για την Aabar είναι τρία εκατομμύρια λίρες. Οι άλλοι δώδεκα θα έρθουν απευθείας από την Αυτού Εξοχότητα». Με αυτό το εσωτερικό μήνυμα, που χρονολογείται από τον Απρίλιο του 2010, έφεραν στο φως τα Fotball Leaks και δημοσιεύθηκε από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο γενικός διευθυντής της Μάντσεστερ Σίτι, Σάιμον Πιρς, παραδέχεται ότι το μεγαλύτερο μέρος χορηγίας του αγγλικού συλλόγου προέρχονταν πραγματικά από τον κύριο μέτοχο, που είχε τον έλεγχο.

Μέχρι το 2012, το πλεόνασμα των χρημάτων που εγγυάται απευθείας το Αμπού Ντάμπι, ανερχόταν σε 149,5 εκατομμύρια λίρες. Και άλλα 57 εκατομμύρια θα έφτασαν στα ταμεία της Σίτι από τον μέτοχο, αλλά θα αντιπροσωπεύονταν και ως χορηγίες, επίσης το 2013.

Ένα «ποτάμι» χρημάτων που επέτρεψε στη Μάντσεστερ Σίτι τη δημιουργία μιας εξαιρετικής ομάδας, η οποία έγινε υπό τον έλεγχο του Σεΐχη Μανσούρ μια ευρωπαϊκή δύναμη: τρία πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο Αγγλίας, τρία League Cup και δύο Community Shield, φτάνοντας επίσης στα ημιτελικά του Champions League τη σεζόν 2015-2016.

Ο σύλλογος απάντησε στις νέες αποκαλύψεις με μία δήλωση: «Εμείς δεν θα κάνουμε κάποιο σχόλιο σχετικά με αυτά τα στοιχεία που φέρεται να έχουν παραποιηθεί ή κλαπεί από το προσωπικό του City Football Group και τους ανθρώπους της. Η προσπάθεια να καταστραφεί η φήμη του συλλόγου είναι σαφής».

Πηγές: Der Spiegel, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια