default-image

Το ποδόσφαιρο βοήθησε την Ισπανία να βγει από την κρίση, ενώ το ελληνικό…

Απόψεις
Το ποδόσφαιρο βοήθησε την Ισπανία να βγει από την κρίση, ενώ το ελληνικό…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είμαστε πρώτοι από την ανάποδη στο ελληνικό ποδόσφαιρο, εξ αιτίας της σύστασης και της δομής του, ανάλογα με τα συμφέροντα που χειραγωγούν τους φορείς του και της καταστροφικής νοοτροπίας των παραγόντων του και δη των ιδιοκτητών μεγάλων ΠΑΕ, σε σχέση πάντα με τις κομματικές εξουσίες που νοιάζονται μόνο για την καμπούρα τους. Είναι εξωφρενικά εγκληματικό αυτό που έχει υποστεί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και όλες οι πολιτικές τομές μοιάζουν με μασκαράτες.

Η ισπανική εφημερίδα «Marca» δημοσίευσε μια αναλυτική έρευνα (τίτλος "Το ποδόσφαιρο βοήθησε την Ισπανία να βγει από την κρίση") σε τηλεοπτική και γραπτή έκδοση, με την οποία αποδεικνύεται ότι το περίφημο που είχε πει πριν από λίγο καιρό ο πρόεδρος της La Liga, ότι το ισπανικό ποδόσφαιρο σε όλη του την έκταση, αντιπροσωπεύει το 1,37% του ισπανικού ΑΕΠ. Μεταξύ άλλων αναφέρονται στην έρευνα:

Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο αθλητισμός και ψυχαγωγία, αλλά και ένας βασικός πυλώνας της ισπανικής οικονομίας. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα λόγια του Εμίλιο Κρεμάντες (μέλος της ομάδας PwC Economics) «το ποδόσφαιρο έχει κύκλο εργασιών ισοδύναμο με 1,37% του ισπανικού ΑΕΠ».

Αυτό υποστηρίζεται και από εμπειρογνώμονες στα οικονομικά, όπως την Εστέλα Σάντος, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Expansión . «Στα οικονομικά, ο κλάδος του αθλητισμού λειτουργεί ως βιομηχανία και ως εκ τούτου έχει έσοδα (τηλεοπτικά, αγωνιστικά, χορηγίες, προωθήσεις, χορηγίες, εισιτήρια κ.ά.) και έξοδα (λειτουργικά, μισθοί, αποσβέσεις των παικτών ...). Επιπλέον, πρέπει να λάβουμε υπόψη το άυλο μέρος, το οποίο δεν μπορεί να μετρηθεί: αξίες κύρους του σήματος, φήμη κλπ. ".

Κατά τη μελέτη των επιπτώσεων του ποδοσφαίρου στην ισπανική οικονομία, Εμίλιο Κρεμάντες, υποστηρίζει ότι όχι μόνο πρέπει να εξετασθεί η άμεση επίδραση που παράγεται από συλλόγους που ανταγωνίζονται στην Laliga Santander ή Laliga 1, 2, 3, αλλά όλοι οι τομείς που εμπλέκονται σε αυτή τη δραστηριότητα. «Αυτοί περιλαμβάνουν προμηθευτές, αθλητικό εξοπλισμό, αλλά και πώληση προϊόντων και των υπηρεσιών που σχετίζονται με την εκμετάλλευση των αθλητικών εκδηλώσεων: μέσα μαζικής ενημέρωσης, ξενοδοχεία, μεταφορές, κ.λπ.  Υπάρχει ΚΙ ένα τελευταίο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη από αυτή την άποψη: όλες οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται χάρη στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο".

Ο Λεοπόλντο Αμπαντία Leopoldo ειδικός στα οικονομικά , υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η ποδοσφαιρική βιομηχανία έχει ξεφύγει από την οικονομική κρίση. "Σε όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε δει ότι τα γήπεδα ήταν πάντα γεμάτα. Περιμέναμε ότι η κρίση θα επηρέαζε κάπως το ποδόσφαιρο, αλλά αυτό δεν έγινε τόσο πολύ όσο οι άνθρωποι μπορούσαν να φανταστούν".

 Η Εστέλα Σάντος προχωράει ένα βήμα παραπέρα και διασφαλίζει ότι, ακόμη και η κρίση "ήταν καλή" για το ποδόσφαιρο. "Στο ποδόσφαιρο, στο οικονομικό μέρος, το χρέος ήταν πάντα πολύ ανησυχητικό. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, χάρη στη σπατάλη που παρατηρήθηκε και στα χρέη που υπήρξε με τα Δημόσια Ταμεία, η LaLiga καθιέρωσε τότε έναν βασικό οικονομικό έλεγχο".

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ντέιβιντ Κασάδο, διευθυντής της Τράπεζας Επιχειρήσεων , προσθέτει ότι «κατά τα έτη της κρίσης κατά την διάρκεια της οποίας πολλοί τομείς έχουν επηρεαστεί αρνητικά, το ποδόσφαιρο είναι μια βιομηχανία που αναπτύσσεται. Και όχι μόνο το άμεσο ποδόσφαιρο, αλλά όλα όσα δημιουργούνται γύρω από αυτό. Ως τράπεζα, μας επέτρεψε να βοηθήσουμε να χρηματοδοτήσουμε περισσότερα άτομα, περισσότερες εταιρείες".

Όλες αυτές οι ιδέες ενισχύονται από τα στοιχεία που προσθέτει ο Εμίλιο Κρεμάντες: " Κατά την περίοδο 2012-13, τα έσοδα από το ποδόσφαιρο αντιπροσώπευαν μεταξύ 0,74% και 0,76% του εθνικού ΑΕΠ. Σήμερα, είμαστε στο 1,37% . Αυτό σημαίνει ότι το ποδόσφαιρο δεν έχει μόνο ανακάμψει από την κρίση, αλλά επίσης, έχει κάνει καλύτερα από την υπόλοιπη οικονομία. Με άλλα λόγια, το ποδόσφαιρο αποτελεί μοχλό που βοήθησε την ισπανική οικονομία, μεταξύ πολλών άλλων, να ξεπεράσει την κρίση ».

 Τέλος, θέλησαν να τονίσουν τη σημασία αυτού του αθλητισμού για την ενίσχυση του ισπανικού προϊόντος εκτός των συνόρων . "Το ποδόσφαιρο είναι ο δεύτερος τομέας που ενισχύει την  Ισπανική οικονομία μετά τον τουρισμό. Το ποδόσφαιρο δεν ανταγωνίζεται πλέον μόνο με άλλα αθλήματα".

Δεν είναι μόνο ο τουρισμός, ο ήλιος και οι ισπανικές παραλίες που βοηθούν την ενίσχυση της Ισπανικής οικονομίας. Το ποδόσφαιρο, αφθονεί στη χώρα και έτσι, βοήθησε την Ισπανία να εδραιωθεί καλύτερα διεθνώς σε επιχειρηματικό και οικονομικό επίπεδο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News