default-image

UEFA: Μόνο το 19% των γηπέδων είναι ιδιοκτησίας συλλόγων

Απόψεις
UEFA: Μόνο το 19% των γηπέδων είναι ιδιοκτησίας συλλόγων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H ιδιοκτησία των γηπέδων παραμένει η εξαίρεση και όχι ο κανόνας για τους περισσότερους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Αυτό προκύπτει από την «Έκθεση συγκριτικής αξιολόγησης αδειών συλλόγων» της UEFA σχετικά με την σεζόν 2016/17.

Συνολικά, μόνο το 13% των σημαντικότερων συλλόγων στην Ευρώπη κατέχουν άμεσα το γήπεδο τους και μόνο το 19% περιλαμβάνουν τα γήπεδό τους εξ ολοκλήρου ως περιουσιακό στοιχείο στον προϋπολογισμό τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε σχέση με την Ελλάδα, η έκθεση αναφέρει 15 γήπεδα, που είτε ανήκουν σε Δήμους είτε σε άλλους, δεν εντάσσονται στους προϋπολογισμούς τους και δεν αποτελούν περιουσιακά στοιχεία τους.

Μόνο σε πέντε πρωταθλήματα, οι ομάδες που κατέχουν γήπεδο υπερβαίνουν το 50% στην κατηγορία: στην Αγγλία (15 από 20 ομάδες), τη Γερμανία (9 από 18 ομάδες), τη Βόρεια Ιρλανδία (7 από τις 12 ομάδες), τη Σκωτία (9 από 12 ομάδες) και την Ισπανία (16 από 20 ομάδες).

Τα γήπεδα που είναι ιδιοκτησία των συλλόγων παραμένουν ακόμη περισσότερο η εξαίρεση, εκτός των 20 μεγάλων πρωταθλημάτων, με μόνο 36 γήπεδα ανάμεσα σε 400 συλλόγους, που συμπεριλαμβάνονται ως περιουσιακά στοιχεία στους προϋπολογισμούς τους.

Συνολικά, υπάρχουν 17 πρωταθλήματα στην Ευρώπη, όπου κανένας σύλλογος δεν έχει το δικό του γήπεδο.

Η Τουρκία είναι η δεύτερη πιο ενεργή χώρα στην Ευρώπη, μετά την Πολωνία, στην κατασκευή γηπέδων κατά την τελευταία δεκαετία, ολοκληρώνοντας 26 μεγάλα έργα, ανέφερε η UEFA στην τελευταία έκθεσή της. Η UEFA κυκλοφόρησε τη 10η έκδοση της ετήσιας έκθεσης συγκριτικής αξιολόγησης αδειών χρήσης λέσχης για το Ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό σύλλογο με τίτλο "The European Club Footballing Landscape".

Η έκθεση συνέβαλε σε σειρά βάσεων δεδομένων και εξελίξεων σταδίου σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 10 χρόνια. Ανέφερε ότι το 48% των μεγάλων έργων παγκόσμιου σταδίου έχει λάβει χώρα στην Ευρώπη κατά την τελευταία δεκαετία.

Πηγή: UEFA, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News