Έτσι έσωσε ο Αρναουτάκης την έδρα της Εθνικής στο Παγκρήτιο

Απόψεις
Έτσι έσωσε ο Αρναουτάκης την έδρα της Εθνικής στο Παγκρήτιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις προσεχείς μέρες πρόκειται να υπογραφεί τριμερής σύμβαση μεταξύ ΕΠΟ, Περιφέρειας Κρήτης και Δήμου Ηρακλείου που θα επικυρώνει το Παγκρήτιο ως μόνιμη έδρα της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου (και των μικρότερων συγκροτημάτων της) για τα προσεχή τέσσερα έως πέντε χρόνια. Μέγα γεγονός με πολλαπλά οφέλη για την Κρήτη, που θα αναπτύξουμε αναλυτικά σε προσεχές μας άρθρο. Κι όμως αυτό το μέγα γεγονός κινδύνευσε να μη συμβεί ποτέ, αφού η ιστορία των συναντήσεων “κόλλησε” και χρειάστηκε ο “από μηχανής Θεός” να σώσει την παρτίδα των διαβουλεύσεων.  Ας δούμε πώς: 

Στις 10 Δεκεμβρίου έγινε ενώπιον του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού η πρώτη συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΠΟ (Περικλής Λασκαράκης, ταμίας, Τάκης Παπαχρήστου, υπεύθυνος εθνικών ομάδων) και του προέδρου της ΕΠΣΗ Νίκου Τζώρτζογλου. 

Το αποτέλεσμά της εκφράστηκε ως πολύ ικανοποιητικό, με τον δήμαρχο Ηρακλείου να τονίζει σε δηλώσεις του ότι «το έδαφος είναι πρόσφορο» και «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είναι το Παγκρήτιο η έδρα της Εθνικής μας ομάδας». 

Την επόμενη μέρα ήρθε στο Ηράκλειο ο επιτετραμμένος της UEFA για όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ο Ιρλανδός Ντένις Κρούιζε για αυτοψία των χώρων του Παγκρητίου και την επισήμανση πιθανών ελλείψεων. «Θα βοηθήσουμε», επανέλαβε ο κ. Λαμπρινός. 

Ο διπλασιασμός των έργων 

Η εκτιμώμενη ως τότε δαπάνη των έργων κυμαινόταν μεταξύ 300.000 έως 350.000 ευρώ και είχε ειπωθεί ότι το κόστος θα καλυφτεί από τους δύο συνεργαζόμενους φορείς (Δήμος και ΕΠΟ). Ο Δήμος Ηρακλείου ζήτησε ωστόσο 15-20 μέρες προκειμένου να κοστολογήσει όλες τις απαιτήσεις. 

Στις 9 Ιανουαρίου έφτασαν πρωί στο Ηράκλειο ο εκτελεστικός γραμματέας της ΕΠΟ Αλέξης Δέδες, ο τεχνικός διευθυντής της Εθνικής Ελλάδας Άγγελος Μπασινάς και το υπηρεσιακό στέλεχος της ΕΠΟ Λώρα Δημητρίου και, παρουσία του πρώτου αντιπρόεδρου της ΕΠΣΗ, Γιώργου-Πλούταρχου Κουτεντάκη, συνεργάστηκαν στο Παγκρήτιο με τον αντιδήμαρχο Κώστα Βαρδαβά και τους τεχνικούς επιτετραμμένους του Δήμου για την οριστική κοστολόγηση. Οι απαιτήσεις των προδιαγραφών της UEFA, κυρίως όμως οι προδιαγραφές του σκεπάστρου (40% του συνολικού με επίκεντρο τη Θύρα 1 και στις δίπλα θύρες), διπλασίαζαν τις χρηματικές απαιτήσεις. Χρειάζονταν πλέον 550.000 με 600.000 ευρώ! 

Ο δήμαρχος έκανε πίσω στο νέο κόστος 

Οι άνθρωποι της ΕΠΟ έκλεισαν αμέσως ραντεβού το απόγευμα της ίδιας μέρας με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, για να πάρουν απάντηση στο αν ισχύουν όσα είχαν πει στις 10 Δεκεμβρίου με το νέο κόστος έργων και ο ίδιος «κάνει όσα χρειαστεί για να γίνει το Παγκρήτιο η έδρα της Εθνικής», καθώς η καταληκτική ημερομηνία δήλωσης στην UEFA (6 Φεβρουαρίου) ήταν πιεστική. Η προσυμφωνία για από κοινού ανάληψη των δαπανών από τον Δήμο δεν είχε πλέον ισχύ, με την επίσημη ενημέρωση να αναφέρει ότι «ο Δήμος Ηρακλείου θα συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων του». 

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, γνώστης των νέων δεδομένων, τους παρέπεμψε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κώστα Βαρδαβά, ο οποίος είπε στους εκπροσώπους της ΕΠΟ ότι υπολόγιζε την οικονομική συμμετοχή του Δήμου μόλις στις 80.000 ευρώ. Ουδεμία εναλλακτική άλλη λύση. 

Μέχρι τότε ο παράγοντας “Περιφέρεια Κρήτης” δεν ήταν στο “παιχνίδι”, αλλά ο Αλέξης Δέδες ήξερε τα έργα και την πλατιά της αντίληψη στα αθλητικά πράγματα. «Έχουμε πρόβλημα. Το κόστος είναι διπλάσιο. Ο Δήμος προσφέρει 80.000 ευρώ και η ΕΠΟ δεν μπορεί να αναλάβει το τεράστιο κόστος», τηλεφώνησε και είπε στον πρόεδρο της ΕΠΣΗ Νίκο Τζώρτζογλου, και έτσι αμέσως κλείστηκε το βράδυ το ραντεβού των τριών μαζί με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον επιτετραμένο για  τα αθλητικά της Περιφέρειας Νίκο Συριγωνάκη, όπου έδωσαν το “παρών” ο Κώστας Βαρδαβάς και ο Άγγελος Μπασινάς, μέσα σε ένα σύννεφο ανησυχίας για το αποτέλεσμα.  

Μπασινάς και Δέδες ανέπτυξαν ότι δε μιλάνε για ένα ή δύο παιχνίδια των εθνικών ομάδων, αλλά για μνημόνιο συνεργασίας που θα καθιστά το Παγκρήτιο μόνιμη έδρα της Εθνικής τα προσεχή 4 με 5 χρόνια, αναφέροντας ότι το θέλουν και ο Αναστασιάδης και οι ίδιοι, μετά τα όσα έζησαν τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και τις ανέσεις, τη φιλοξενία και άλλα ατού που προκρίνουν το Παγκρήτιο. «Ζητάμε την οικονομική στήριξη των τοπικών φορέων, μετά την αδυναμία του Δήμου Ηρακλείου να το στηρίξει». 

Ο Αρναουτάκης σώζει την έδρα της Εθνικής 

Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο ότι ο κ. Αρναουτάκης το πρώτο που ρώτησε ήταν «ποια είναι η συνεισφορά του Δήμου Ηρακλείου», για να ξέρει πόσα βάζει η ΕΠΟ, πόσα ο Δήμος και πόσα θα χρειαστεί να συνεισφέρει η Περιφέρεια. «Για τυπικούς λόγους, επειδή δεν μπορούμε ως φορέας να χρηματοδοτήσουμε Ανώνυμες Εταιρείες (εννοεί την ΑΑΗ Α.Ε. ΟΤΑ), το μόνο που μπορούμε να συμβάλουμε είναι έναν ποσόν 80.000 με 90.000 ευρώ», είπε ο Κ. Βαρδαβάς. 

Ακολούθησε η δραματική έκκληση Τζώρτζογλου («μη χαθεί η ευκαιρία»). 

Έτσι... ο από μηχανής θεός έδωσε τη λύση. Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, γνωρίζοντας το όφελος (αλλά και τη ζημία αν ακυρωνόταν η συμφωνία), τους είπε «προχωράμε μαζί»! 200 χιλιάδες η ΕΠΟ, 80 με 90 χιλιάδες ο Δήμος... 300 χιλιάδες η Περιφέρεια και ό,τι χρειαστεί! 

Οι αυξημένες δαπάνες τους σκεπάστρου δημιούργησαν τη μεγάλη διαφορά, αφού ο κ. Βαρδαβάς ζήτησε να είναι συμβατό με το υπόλοιπο 60%, με προδιαγραφές δηλαδή για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών που θα έλυναν το ενεργειακό κόστος του ίδιου του Παγκρητίου! 

ΜΕΓΑ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ

-Οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως το σκέπαστρο, τα media, τις αίθουσες VIP, τον ηλεκτρονικό πίνακα, τους πάγκους με καθίσματα bucket όπως το Champions League, τα αποδυτήρια όπως ορίζονται από τους όρους της UEFA (τα απαίτησαν ήδη οι Ιταλοί), τις ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις, τη σύνδεση με το διαδίκτυο και άλλα. Ένα Παγκρήτιο προδιαγραφών, δηλαδή ικανό να ανοίξει κι άλλες πόρτες στο μέλλον του και επ’ ωφελεία του ίδιου του Δήμου Ηρακλείου! 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News