«Έτσι θα σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της βίας»

Ποδόσφαιρο
«Έτσι θα σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της βίας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΘΑΤΣΕΡ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΑΠΌ ΤΟ ΝΤΟΥΜΠΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ FIFA ΤΖΙΑΝΙ ΙΝΦΑΝΤΙΝΟ

-Επιτέλους, ένα βάναυσο κρούσμα βίας από το βαθύ παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου, εξιχνιάζεται. Αναμένοντας –και εδώ θα πούμε το επιτέλους;-  για τους ηθικούς αυτουργούς της άθλιας επίθεσης στο διαιτητή Τζήλο.

-Η βία είναι βία, από όπου κι αν προέρχεται, όμως η βία που παράγεται με συνταγές υπόκοσμου, δεν είναι η απλή βία που προέρχεται από τον βασικό πυρήνα του «κοινωνικού φαινομένου». Είναι γεμάτη από αλητεία και σαφώς μαφιόζικη.

Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο μιλώντας από το Ντουμπάι , όπου βρέθηκε για παγκόσμια αθλητική διάσκεψη, προτιμά συνταγή Θάτσερ, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Skysport.

«Χρειάζονται σκληρά μέτρα, να πάμε να βρούμε έναν προς έναν εκείνους που δημιουργούν τη βία και να τους αποβάλλουμε. Όπως έκανε η Θάτσερ στην Αγγλία. Πρέπει να εφαρμοστούν ή να αλλάξουν οι νόμοι. Αυτοί που δημιουργούν βία δεν είναι πολλοί. Πρέπει να βρεθούν να τεθούν εκτός ποδοσφαίρου. Έτσι θα σπάσουμε τον φαύλο κύκλο»».

Επεσήμανε μάλιστα τη μεγάλη ευθύνη των αθλητικών παραγόντων: «Οι αθλητικοί παράγοντες πρέπει να χαμηλώσουν τους τόνους, γιατί δημιουργούν ορισμένες φορές επιθετικότητα η οποία στη συνέχεια οδηγεί σε ρατσισμό ή βία. Μερικές φορές οι τόνοι δεν είναι κατάλληλοι για ορισμένα στελέχη. Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσει η βία και ο ρατσισμός στα γήπεδα».

Ο θλιβερός απολογισμός στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στη Λίβερπουλ και στη Γιουβέντους,στις Βρυξέλλες, στις 29 Μαΐου 1985, κατέγραψε 39 νεκρούς, εκ των οποίων οι 32 ήταν Ιταλοί οπαδοί της Γιουβέντους και πάνω από 600 τραυματίες.

 Η Θάτσερ σε συνεννόηση με την UEFA , αποφάσισε να αποκλείσει για 5 χρόνια όλους τους αγγλικούς συλλόγους (έξι η Λίβερπουλ) από τις διοργανώσεις των ευρωπαϊκών κυπέλλων.

 «Δεν υπάρχουν λέξεις, δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Το φταίξιμο είναι αποκλειστικά της Αγγλίας. Πρέπει να πατάξουμε τον χουλιγκανισμό και θα διαβούμε ξανά τη θάλασσα για να παίξουμε σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μόνο αν και όταν τελειώσουμε με αυτό το πρόβλημα», είχε πει η Θάτσερ.

Μία πρωτοβουλία που πολλοί, ανάμεσά τους και ο Ινφαντίνο τώρα, φέρουν ως παράδειγμα. Αρκετοί όμως, προχωράνε περισσότερο, σημειώνοντας σε αναλύσεις τους ότι το φαινόμενο του χουλιγκανισμού δεν εξαλείφθηκε, απλά μετατοπίστηκε έξω από τα γήπεδα, δαιμονοποιώντας το παιχνίδι κι τους φιλάθλους, ως πολίτες κατώτερης κατηγορίες.

 Αλλωστε το Χίλσμπορο που ακολούθησε το 1989 τους επιβεβαίωσε, ενώ και τα έργα και οι ημέρες των Αγγλων χούλιγκανς σε μεγάλα γεγονότα εκτός Αγγλίας, κάνουν το ίδιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News