default-image

Ο σοσιαλιστής Κλοπ και η εργατική Λίβερπουλ

Απόψεις
Ο σοσιαλιστής Κλοπ και η εργατική Λίβερπουλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δημοσιεύσεις από την βιογραφία του δημοσιογράφου, Ράφαελ Χόνιγκστάιν, για τον Γιούργκεν Κλοπ, είναι ακόμη νωπές και γίνονται ακόμη πιο δυνατές με αφορμή την κλήρωση της Λίβερπουλ με την Μπάγερν στους «16» του Champions League . Το ραντεβού τους είναι ιδιαίτερο όχι μονάχα για το ποδόσφαιρο, αλλά και για την πολιτική, μιας και οι αναφορές είναι πρόσφατες τόσο για τη Λίβερπουλ, όσο και για την ομάδα του Μονάχου.

Η Λίβερπουλ ήταν πάντα ένας σύλλογος που δεν μπορείτε να τον διαχωρίσετε πλήρως από την πολιτική. Η ιστορία της πόλης ως προπύργιο της εργατικής τάξης, των συνδικάτων και του αντιτρομοκρατικού συναισθήματος κορυφώθηκε κατά τα έτη της Θάτσερ και παρέμεινε δυνατή ως προπύργιο της εργατικής τάξης.

«Είμαι αριστερός βέβαια. Περισσότερο αριστερός παρά κεντρώος. Πιστεύω στο κράτος πρόνοιας. Δεν είμαι ιδιωτικά ασφαλισμένος. Ποτέ δεν θα ψηφίσω για ένα κόμμα επειδή υποσχέθηκαν να μειώσουν τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Η πολιτική μου κατανόηση είναι αυτή: Εάν εγώ πηγαίνω καλά, θέλω και άλλοι να πηγαίνουν καλά. Αν υπάρχει κάτι που δεν θα κάνω ποτέ στη ζωή μου, είναι να ψηφίσω δεξιά», αναφέρει ο Γιούργκεν Κλοπ σε ένα απόσπασμα του βιβλίου.

   Όμως οι Άγγλοι προχωράνε περισσότερο, θυμίζοντας ότι η επιλογή της Λίβερπουλ, δεν ήταν τυχαία από τον Γερμανό προπονητή, θυμιζοντας ότι πριν από τους «κόκκινους», είχε αρνηθεί άλλες προτάσεις από την Premier League.

«Η Λίβερπουλ ήταν πάντα ένας σύλλογος που δεν μπορείς να διαχωρίσεις πλήρως από την πολιτική. Η Ιστορία της πόλης ως προπύργιο της εργατικής τάξης, των συνδικάτων και του αντι-τρομοκρατικού συναισθήματος που κορυφώθηκε κατά τα χρόνια της Θάτσερ και παρέμεινε δυνατός από τότε. Η ομάδα, με τη σύγχρονη μορφή της, δημιουργήθηκε από τον Μπιλ Σάνκλι, έναν άνθρωπο που δεν φοβόταν να εκφράσει τις πολιτικές του απόψεις ή να βλέπει το επιτυχημένο ποδόσφαιρο ως κάτι που, ιδανικά, θα κτιζόταν στη βάση του κοινωνικού σοσιαλισμό.

Ήταν ξεκάθαρος στην πολιτική του: «Ο σοσιαλισμός δεν είναι πραγματικά πολιτική. Είναι ένας τρόπος ζωής. Είναι η ανθρωπότητα. Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος να ζήσεις και να γίνεις πραγματικά επιτυχής είναι με συλλογική προσπάθεια, με όσους εργάζονται ο ένας για τον άλλον, ο καθένας να βοηθά ο ένας τον άλλο και όλοι να έχουν μερίδιο των ανταμοιβών στο τέλος της ημέρας. Είναι ο τρόπος που βλέπω το ποδόσφαιρο και τον τρόπο που βλέπω τη ζωή». Ο ύμνος της ομάδας, μάλιστα, μοιάζει να μιλάει με την κοινοτική νοοτροπία που ενσωματώνει αυτές οι πεποιθήσεις», αναφέρεται σχετικά από το liverpool echo.

Για όλα αυτά, όπως υπογραμμίζεται, πιθανόν να μην αποτελεί έκπληξη για τους περισσότερους να ακούν τον Κλοπ να λέει ότι απέρριψε άλλες ομάδες, πριν φτάσει στο Λίβερπουλ. Άλλους συλλόγους με περισσότερα χρήματα και πιο πρόσφατες επιτυχίες ή που βρίσκονται σε πιο γνωστές τοποθεσίες.

«Ο Κλοπ, ωστόσο, αισθάνθηκε μια σχέση που τον οδήγησε στο σύλλογο, μια σύνδεση βασισμένη, τουλάχιστον εν μέρει, στο ήθος και την Ιστορία της ομάδας και στην πολιτική της πόλης. Με λίγα λόγια, τα ίδια στοιχεία που προσελκύουν τόσους πολλούς στον σύλλογο του μεγάλου λιμανιού.

Κι ενώ ο Γιούργκεν Κλοπ μπορεί να μην έχει πλησιάσει τις επιτυχίες του Σάνκλι στο γήπεδο, φαίνεται ότι είναι πολιτικά συνεπής με τον πιο θρυλικό προκάτοχο του.

 Πηγές: liverpooloffside.sbnation.com, ΑΠΕ-ΜΜΕ

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News