Στέλιος Μαλτεζάκης

Ομοβροντία αντιδράσεων ΕΟΕ και ΕΟΚ για το αθλητικό νομοσχέδιο Βασιλειάδη

"Ανεπίτρεπτο, συμπλεγματικό, προσβλητικό και εξόχως υβριστικό" το χαρακτηρίζει ο Γιώργος Βασιλακόπουλος!

Τί έχουν πάθει όλοι με το αθλητικό νομοσχέδιο Βασιλειάδη; Ομοβροντία αντιδράσεων την τελευταία στιγμή της διαβούλευσης δημιουργεί έντονους πονοκέφαλους για την αρτιότητά των διατάξεων του. Οι πιο νωπές αντιδράσεις ήλθαν από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) και την ΕΟΚ δια τους προέδρου της Γιώργου Βασιλακόπουλου, μετά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν πλέον και με σχολιασμούς στην κυβερνητική ιστοσελίδα, όσον αφορά το θέμα των προπονητών και τα ΤΕΦΑΑ, την άδεια πώλησης σκευασμάτων από τα γυμναστήρια και τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών (πέραν των επί μέρους διατάξεων που έχουν καταγγελθεί ως φωτογραφικές).

Μένει να δούμε πως θα αξιολογήσει όλες τις ενστάσεις και διαφωνίες το υφυπουργείο, με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και πως θα αντιδράσει. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης έγινε δέκτης αντιρρήσεων και στη η διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο, και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, σε όσους τον ρωτούσαν, έλεγε ότι είναι διατεθειμένος να κάνει αλλαγές, που ωστόσο δεν θα είναι εκτεταμένες και δεν θα επηρεάζουν τον πυρήνα του νομοσχεδίου όπως αυτό κατατέθηκε.

[«Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι όταν το Νομοσχέδιο φτάσει στην ολομέλεια θα έχει εξασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση η κομματική συναίνεση».]

Διαβάστε: Αθλητικό Νομοσχέδιο: "Αντικανονικά μαρκαρίσματα" και οι ενστάσεις του ΣΕΓΑΣ

Η ΕΟΕ εκφράζει την αντίθεσή της και με συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν την οργάνωση, λειτουργία και στελέχωση του Ελληνικού ερασιτεχνικού Αθλητισμού.

Το νομικό πλαίσιο βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με βασικές αρχές του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη, ενώ η εισαγωγή κανονιστικού πλαισίου που επιχειρείται στον ερασιτεχνικό αθλητισμό διαλύει τη δομή των εθνικών ομοσπονδιών, με διατάξεις που κρίνονται αντισυνταγματικές. Η ΕΟΕ καλεί τον υφυπουργό Αθλητισμού να αποσύρει τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία και να προχωρήσει στη σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, με συμμετοχή των θεσμικών φορέων του Ελληνικού Αθλητισμού, προκειμένου η όποια παρέμβαση να συνεισφέρει στην επόμενη μέρα του Αθλητισμού.

Η ανακοίνωση της ΕΟΕ:

«Είναι αδιανόητο για τον φορέα που υπηρετεί το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού, σε όλα τα επίπεδά του, να προτείνεται η θέσπιση νομικού πλαισίου, το οποίο βρίσκεται εξ ορισμού σε απόλυτη αντίθεση με βασικές αρχές του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη και προφανώς θα προκαλέσει και την ευρύτερη αντίδραση της διεθνούς αθλητικής οικογένειας, στην οποία η χώρα μας έχει σημαίνοντα ρόλο.

Είναι επίσης εξαιρετικά προσβλητικός για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και το σύνολο των Ελληνικών αθλητικών-ολυμπιακών Ομοσπονδιών ο διακριτικός τίτλος «Δημοκρατικός Εκσυγχρονισμός Ομοσπονδιών», με τον οποίο επιχειρείται η εισαγωγή στον ερασιτεχνικό αθλητισμό κανονιστικού πλαισίου το οποίο διαλύει εκ βάθρων τη δομή των Εθνικών Ομοσπονδιών και του ερασιτεχνικού αθλητισμού, περιλαμβάνοντας μάλιστα διατάξεις που έχουν έντονη διάσταση αντισυνταγματικότητας και αναφοράς σε άλλες εποχές.
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει προσπαθήσει πολλές φορές στο παρελθόν, με εμπεριστατωμένες και απόλυτα τεκμηριωμένες προτάσεις της να συνεισφέρει στο νομοθετικό έργο όλων των κυβερνήσεων, και είναι έτοιμη να το πράξει και πάλι.
Υπ' αυτές τις συνθήκες, και δεδομένου ότι η νομοθετική πρόταση που έχει τεθεί σε διαβούλευση σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την πρόοδο του Ελληνικού Αθλητισμού, η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής καλεί τον αρμόδιο Υφυπουργό να αποσύρει την εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία και να προχωρήσει σε σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, με συμμετοχή των θεσμικών φορέων του Ελληνικού Αθλητισμού, προκειμένου η όποια παρέμβαση να συνεισφέρει στην επόμενη μέρα του Αθλητισμού.
Το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτό και το Ελληνικό Ολυμπιακό Κίνημα δεν θα μετάσχει σε καμία διεργασία και διαδικασία επιβολής του, ακόμα και στα θεσμικά όργανα της Ελληνικής Πολιτείας».

-Η διαφωνία του προέδρου της ΕΟΚ Γιώργου Βασιλακόπουλου εστιάζεται (μέσα από επιστολή του στον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο) σε όσα προβλέπονται για τις θητείες των διοικητικών συμβουλίων και της απλής αναλογικής, που έχει τίτλο «Δημοκρατικός Εκσυγχρονισμός».

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), αναφέρει:

«Στην επιστολή του ο  κ. Βασιλακόπουλος υποστηρίζει ότι το εν λόγω κείμενο θα έπρεπε να έχει επιστραφεί ως "ανεπίτρεπτο, συμπλεγματικό, προσβλητικό και εξόχως υβριστικό" και μόνο λόγω του τίτλου "Δημοκρατικός Εκσυγχρονισμός" που φέρει. Ένα τίτλος που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, προσβάλει το σύνολο της εθελοντικής λαϊκής συμμετοχής και για τον οποίο πρέπει να ζητηθούν εξηγήσεις από τους αρμόδιους συντάκτες, "και ταυτόχρονα να τους ζητηθεί να οργανώσουν σεμινάρια δημοκρατίας και να μας καλέσουν να μας διδάξουν".

Πέρα τούτου όμως, επισήμανε και ότι όλο το περιεχόμενο του προς συζήτηση κειμένου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες του ολυμπιακού κινήματος και ειδικότερα τις περιλαμβανόμενες στον ολυμπιακό καταστατικό χάρτη και ιδίως με την παράγραφο 5 αυτού και παράλληλα  επιχειρεί την κατάργηση των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της Νίκαιας και την αυτονομία του αθλητικού κινήματος.

Με τη φράση "λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα" για το προτεινόμενο κείμενο, ο πρόεδρος της ΕΟΚ προτείνει αντί οποιασδήποτε συζήτησης, να ζητηθεί η άμεση συγκρότηση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής στην οποία να μετέχουν εκπρόσωποι του ολυμπιακού αθλητικού κινήματος, προκειμένου να συνταχθεί κείμενο το οποίο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις του αθλητικού κινήματος και της αθλητικής κοινωνίας».

Σχόλια