Τα κέρδη του αθλητή που κάνει πολλαπλά αθλήματα σε παιδική ηλικία

Απόψεις
Τα κέρδη του αθλητή που κάνει πολλαπλά αθλήματα σε παιδική ηλικία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εάν ένα παιδί είναι πολύ εξειδικευμένο στο ποδόσφαιρο και θέλει να δοκιμάσει το μπάσκετ ή άλλο άθλημα, νέα έρευνα δείχνει ότι δεν υπάρχει ανησυχία για το αν αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καριέρα του.

Ερευνητές παρακολούθησαν 91 επαγγελματίες παίκτες σε ομάδες χόκεϊ επί πάγου και το διαπίστωσαν από τα παιδιά που έκαναν πολλαπλά αθλήματα σε μικρή ηλικία και άρχισαν να επικεντρώνονται αποκλειστικά στο χόκεϊ σε ηλικία περίπου 14 ετών.

«Σε πολλά αθλήματα, υπάρχει η πίστη μεταξύ πολλών γονέων και προπονητών ότι για να μπορεί το παιδί τους να κάνει καριέρα στην ομάδα ή να έχει την καλύτερη προοπτική, πρέπει να επιλέξει ένα άθλημα πολύ νωρίς στη ζωή του και να εστιάσει μόνο σε αυτό το ένα άθλημα» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Μάθιου Σίλβις, καθηγητής οικογενειακής και κοινοτικής ιατρικής και ορθοπεδικής και αποκατάστασης.

«Αυτό αντιτίθεται πραγματικά σε αυτό που πιστεύουμε όσον αφορά την αθλητική ιατρική και τις αθλητικές επιδόσεις, και αυτή η μελέτη υποστήριξε την πεποίθησή μας", ανέφερε σε πανεπιστημιακό δελτίο τύπου, σημειώνοντας ότι «μαζί με τη δυνατότητα να καεί από το να παίζει μόνο ένα άθλημα από παιδική ηλικία, υπάρχουν και φυσικοί κίνδυνοι».

Η μελέτη έδειξε ότι «εάν ένα παιδί συμμετέχει σε ένα άθλημα, εργάζονται μόνο ορισμένες ομάδες μυών, καθώς βάζει συνεχώς το σώμα του στα ίδια πρότυπα και απαιτήσεις της κίνησης. Έτσι τα θέτει σε κίνδυνο για έναν σοβαρότερο τραυματισμό».

Αλλά εκτός από τη μείωση της πιθανής βλάβης, η αναπαραγωγή ενός αριθμού αθλημάτων σε μικρή ηλικία μπορεί να είναι επωφελής.

«Αν παίζει μόνο ένα άθλημα, μπορεί επίσης να χάσει την αθλητική εναλλακτική, η οποία είναι η ιδέα ότι το να είσαι πραγματικά καλός ποδοσφαιριστής ή τενίστας μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις πραγματικά καλός παίκτης και χόκεϊ επί πάγου", δήλωσε ο ερευνητής και πρόσθεσε:

«Έχουμε δει πολλούς επαγγελματίες αθλητές να το υποστηρίζουν αυτό, λέγοντας ότι με το να παίζεις πολλά αθλήματα θα μάθεις πολλές δεξιότητες και θα δουλεύεις διαφορετικές ομάδες μυών που θα σε βοηθήσουν αν σου εξειδικευτεί αργότερα ένα άθλημα» πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό SportsHealth

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News