Στέλιος Μαλτεζάκης

Η διαχρονική δήλωση του Γιάννη Σαμαρά

ΤΟ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΟΦΗ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΠΑΡΑΖ

 «Χρειάζεται να βρούμε το συντομότερο δυνατό την ηρεμία και το ηθικό μας μέχρι το τέλος. Τίποτα δεν είναι εύκολο και θα επαναλάβω ότι μπορούμε και πρέπει να βγάλουμε τη χρονιά. Είμαστε ομάδα με δυνατότητες».
Η δήλωση αυτή του Γιάννη Σαμαρά, μπορεί να απηχεί και την σημερινή κατάσταση του ΟΦΗ. Την είχε κάνει όμως τη χρονιά των μπαράζ με τον ΠΑΣ Γιάννινα (στις 3 Μαίου μετά το κρίσιμο ματς με την Παναχαϊκή), όταν Ο ίδιος οδηγούσε την κρητική ομάδα από το πόστο του προπονητή. Ο Γιάννης Σαμαράς είχε δώσει και την ψυχή του τότε να παραμείνει ο ΟΦΗ στην κατηγορία, σώζοντας την παρτίδα στα μπαράζ… (Από τότε και η φωτογραφία)

Λένε ότι καλλιεργείται κλίμα μπαράζ του 2001 στα Γιάννινα περιμένοντας τον ΟΦΗ. Μια «αναζωπύρωση» της άθλιας ατμόσφαιρας από τα ραντεβού στους «Ζωσιμάδες» και τη Ρόδο και άλλες ιστορίες κόντρας που ακολούθησαν, όπως η «σφαγή» Λαμπρόπουλου στη Β΄ εθνική με το «χέρι του Πιλάβιου». }Θα είναι κρίμα μεγάλο και για τις ομάδες και για το ποδόσφαιρο. Η μάχη είναι στον αγωνιστικό χώρο και ελπίζουμε οι οικοδεσπότες να το δουν έτσι.

-Και τότε ήταν πρωτάθλημα 16 ομάδων και έπεφταν τέσσερις και με δύο ζευγάρια στους αγώνες μπαράζ (το άλλο ήταν Παναχαϊκή-Πανηλειακός), λόγω της μείωσης και τότε των ομάδων από 16 σε 14. Ο ΟΦΗ έμεινε στην Α΄ εθνική με 33 βαθμούς, όσους και ο ΠΑΣ που υποβιβάσθηκε από τα μεταξύ τους μπαράζ.
-Και τι σύμπτωση ο τότε προπονητής του ΟΦΗ Γιάννης Σαμαράς, να είναι τώρα διευθυντής ποδοσφαίρου της κρητικής ΠΑΕ και το μυαλό του αγωνιστικού τμήματος!
-Η μοίρα το έφερε να παλεύουν για μια θέση στην κατηγορία οι δυο ομάδες αν και πρώιμα στο τρέχον πρωτάθλημα, έχοντας μπροστά τους μια μονομαχία με βαρύνουσα βαθμολογική σημασία. Και οι δυο θέλουν τη νίκη, με τον ΟΦΗ να παίρνει ένα αβαντάζ με την ισοπαλία εν όψει του δεύτερου γύρου κυρίως όμως  κρατώντας την βαθμολογική απόσταση.

-Θεωρητικά τώρα σε ένδεκα αγωνιστικές ο μέσος όρος βαθμών ανά παιγνίδι της θέσης που σώζει και την κατέχει ο ΠΑΣ είναι 0,91 που σε αναγωγή φέρνει τελικό 27,3 β., ενώ ο αντίστοιχος της θέσης μπαράζ που βρίσκεται ο Αστέρας Τρίπολης, είναι 0,82 που δίνει 24,6 β.
Ο ΟΦΗ έχει μέσο όρο 0,64 β, δηλαδή 19,2 β! Το γεγονός ότι η συγκομιδή ανεβαίνει συνήθως (από μεταγραφές και… άλλα) στον β΄γύρο, οι εκτιμήσεις ειδικών είναι ότι η σωτηρία θα ξεπεράσει τους 30  και ίσως φτάσει στους 33 βαθμούς και επομένως οι ομάδες που θα ξεπεράσουν τους 15 βαθμούς στον πρώτο γύρο θα είναι πιο ασφαλείς.

Σοβαρός λόγος που κάνει τα τέσσερα παιγνίδια του πρώτου γύρου αυτονόητα πολύ σημαντικά ειδικά στα «ντέρμπι» της ουράς, πρώτο αυτό στους «Ζωσιμάδες».

Σχόλια