Από την Άρσεναλ ως τον κύριο στόχο του Εργοτέλη

Απόψεις
Από την Άρσεναλ ως τον κύριο στόχο του Εργοτέλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Ο μόνος συγκεκριμένος στόχος προς το παρόν δεν αφορά τη βαθμολογική μας θέση, αλλά την καθημερινή μας εξέλιξη μέσα από τη βελτίωση της δικής μας ομάδας και την ξεχωριστή προσέγγιση που απαιτεί ο κάθε αγώνας της Football League."

Πρόκειται για λόγια που επισημαίνει ο Νίκκι Παπαβασιλείου σε ανάρτησή του Facebook, από συνέντευξή του στην θεματική αθλητική σελίδα kathekyriaki.weebly.com, μετά το 2-2 του Εργοτέλη με τον Πλατανιά. Ο προπονητής του Εργοτέλη, θέλει να αποφορτίσει από αυτό το όποιο άγχος του "πρωταθλητισμού" τους νεαρούς ποδοσφαιριστές του για να συνεχίσουν με καθαρό μυαλό αυτό που έχουν ξεκινήσει και θαυμάζουν οι φίλοι του ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει και συζητήσεις με τα επιτελικά στελέχη της ΠΑΕ, που επιθυμούν την αταλάντευτη πορεία της ομάδας στον προσανατολισμό και τους στόχους της.

Ο Εργοτέλης παίζει ποδόσφαιρο που είναι χάρμα ιδέσθαι. Οι παίκτες του είναι νέοι και ταλαντούχοι, ο προπονητής του από τους πλέον κατηρτισμένους, η διοίκησή του στηρίζει το μοντέλο ανάδειξης παικτών. Θα καταφέρουν πολύ περισσότερα στα αποτελέσματα του πρωταθλήματος, αν αφεθούν απερίσπαστοι στη μαγεία του παιγνιδιού, μακριά από πιέσεις που δεν συνάδουν με τα εξαιρετικά ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά της ομάδας.

Η συνέντευξη του Κύπριου προπονητή στο kathekyriaki, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού αποκαλύπτει πτυχές και σταθμούς της καριέρας του και τη φιλοσοφία του με τον Εργοτέλη. 

Με ποιόν τρόπο επηρέασε την ποδοσφαιρική σας προσέγγιση η παρουσία σας στις ακαδημίες της Arsenal αλλά και το πέρασμα σας από την πρώτη ομάδα της Newcastle ; Γενικότερα, ποιες είναι οι επιρροές που σας καθόρισαν;

Το τι θα ζήσει κανείς και τι παραστάσεις θα αποκομίσει ως ποδοσφαιριστής επηρεάζει αναμφίβολα σε καθοριστικό βαθμό την ποδοσφαιρική του προσέγγιση και τη μετέπειτα προπονητική του πορεία. Ασφαλώς, στη συνέχεια, για τη δημιουργία μιας ξεχωριστής προπονητικής φιλοσοφίας, ενός δικού σου τρόπου για τα πράγματα παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο οι σπουδές (διπλώματα προπονητικής) όσο και τα συνεχή ταξίδια που ανοίγουν τους ορίζοντες, καθώς σε φέρνουν σε επαφή με τον αέρα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ως σημαντικότεροι σταθμοί που με επηρέασαν καθοριστικά στη μετέπειτα προπονητική μου προσέγγιση είναι:

α) η παρουσία μου ως εφήβου, κατά την πρώτη έξοδο από την Κύπρο, στην Άρσεναλ κάτω από τις οδηγίες του Πατ Ράις, μετέπειτα εμβληματικού βοηθού του Αρσέν Βενγκέρ. Στην Αγγλία και ειδικά σε έναν τόσο σπουδαίο σύλλογο, όπως η Άρσεναλ, δίνεται μεγάλη έμφαση στην απόκτηση της σωστής νοοτροπίας, στην σκληραγώγηση της προσωπικότητας, στην ενδυνάμωση του χαρακτήρα, ώστε να μπορείς να ανταποκριθείς στις πολύ υψηλές απαιτήσεις όχι μόνο των αγώνων αλλά και των προπονήσεων,

β) τα αξέχαστα πέντε χρόνια στον ΟΦΗ (1988-1993)κάτω από τις οδηγίες του αείμνηστου Έγκεν Γκέραρντ, καθώς είχα την τιμή να αποτελώ κομμάτι σε μια φανταστική ομάδα με σπουδαίους παίκτες, η οποία έφερε στην Ελλάδα μια ξεχωριστή και ελκυστική ποδοσφαιρική πρόταση, το ολλανδικό μοντέλο βασισμένο στην αξιοποίηση των εξτρέμ,

γ) η επιστροφή μου στην Αγγλία, ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής αυτή τη φορά, στη Νιουκάστλ υπό την τεχνική καθοδήγηση του Κέβιν Κίγκαν (σημ: 3η θέση στην Πρέμιερσιπ τη σεζόν 1993-94).

Η ακαδημία σας στην Κύπρο έχει αναδείξει εξαιρετικά ταλέντα όπως ο Πιέρος Σωτηρίου και ο Γιώργος Εφραίμ. Ποιές είναι οι βασικές αρχές που προσπαθείτε να μεταδώσετε στους νέους ποδοσφαιριστές;

Εισαγωγικά, αξίζει να πούμε ότι είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για κάθε προπονητή να αρχίζει από τα τμήματα ανάπτυξης (youth development), καθώς έχει μόνο να κερδίσει από τα νέα παιδιά σε διδακτικές εμπειρίες πριν δοκιμάσει την τύχη του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Μετά την αποχώρησή μου από την ενεργό ποδοσφαιρική δράση και κατά το διάστημα που προσπαθούσα να αποκτήσω τα διπλώματα προπονητικής, δημιούργησα στην Κύπρο την ακαδημία «Nikki Papavasiliou Football Academy», η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα. Αποτελεί μεγάλη χαρά και συγκίνηση να βλέπω παιδιά, τα οποία έχουν προέλθει από την ακαδημία, να ανεβαίνουν επίπεδο και να κάνουν αξιοσημείωτη καριέρα (Γιώργος Εφραίμ, Μιχάλης Χριστοδούλου, Πιέρος Σωτηρίου). Ενδεικτικά, χαίρομαι πολύ για τον Γιώργο Εφραίμ, με τον οποίο δουλεύαμε σκληρά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου να βελτιώσει την τακτική του αντίληψη και την ικανότητά του στο ένας εναντίον ενός. Επίσης, κατά την προπονητική μου θητεία στον Ολυμπιακό Λευκωσίας έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 16 ετών ο Πιέρος Σωτηρίου και με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχει εξελιχθεί πολύ φτάνοντας στο σημείο να κάνει μια μεγάλη μεταγραφή στην Κοπεγχάγη, όπου αποτελεί βασικό και αναντικατάστατο μέλος της ομάδας.

Ποιός ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης που είχατε και ποιον προπονητή θαυμάζετε;

Οι καλύτεροι συμπαίκτες που είχα είναι το φονικό επιθετικό δίδυμο της Νιουκάστλ επί Κέβιν Κίγκαν, οι Πίτερ Μπάρντσλεϊ και Άντι Κόουλ, οι οποίοι σημείωσαν 55 γκολ σε μια σεζόν (21 και 34 αντίστοιχα). Όσον αφορά τον αγαπημένο προπονητή, τρέφω απεριόριστη εκτίμηση και θαυμασμό για την ποδοσφαιρική προσέγγιση του Πεπ Γκουαρντιόλα, τον οποίο θεωρώ τον κορυφαίο προπονητή του κόσμου.

Στην Ελλάδα συνηθίζεται η απόλυση των προπονητών με την πρώτη ‘’στραβή’’. Αυτοσκοπό αποτελεί το αποτέλεσμα με κάθε τρόπο. Πώς μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες να λειτουργήσει ένας προπονητής που δίνει έμφαση στο στιλ και τι ρόλο παίζει η διοίκηση στην οικοδόμηση ενός μακροπρόθεσμου πλάνου;

Μου προκαλεί απίστευτη θλίψη η έλλειψη φιλοσοφίας, οράματος και υπομονής της συντριπτικής πλειοψηφίας των παραγόντων στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτή η αφόρητη πίεση για το αποτέλεσμα βάζει τον προπονητή στη δύσκολη θέση να μην αγχώνεται μόνο για την τακτική, νοητική και φυσική προετοιμασία της ομάδας του, αλλά κυρίως να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι παίζεται κάθε εβδομάδα η παραμονή του στον πάγκο. Πληθώρα παραδειγμάτων, εξάλλου, έχει δείξει ότι η αλλαγή προπονητή δεν αποδίδει καρπούς. Από την άλλη, διοικήσεις που είχαν την υπομονή και επένδυσαν σε αξιόλογους προπονητές στηρίζοντάς τους για περισσότερο από έναν χρόνο ανταμείβονται με αποτελέσματα. Εφόσον, λοιπόν, υπάρχει σωστή φιλοσοφία με σκληρή δουλειά από τον προπονητή, καλό κλίμα μεταξύ προπονητή και ποδοσφαιριστών και αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ προπονητή και διοίκησης, τα αποτελέσματα θα έρθουν σίγουρα εφόσον δοθεί πίστωση χρόνου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο αποτελεί η εμπιστοσύνη με την οποία περιέβαλε τον Κλοπ η διοίκηση της Λίβερπουλ, καθώς η πολύ εντυπωσιακή ποδοσφαιρική του πρόταση άρχισε να αποδίδει εξαιρετικά (σε θέαμα και αποτελέσματα) από την τρίτη σεζόν.

Μετά τη θητεία σας στη Σλόβαν Μπρατισλάβα, θα θέλαμε να μας κάνετε μια σύγκριση μεταξύ του ελληνικού και του σλοβακικού ποδοσφαίρου;

Η ελληνική Super League σίγουρα υπερέχει ως προς τις κορυφαίες ομάδες, οι οποίες λόγω σαφώς υψηλότερου μπάτζετ από τις αντίστοιχες σλοβακικές έχουν τη δυνατότητα να εξοπλίζονται με παίκτες που διαθέτουν μεγαλύτερη ατομική ποιότητα. Ωστόσο, σε επίπεδο νοοτροπίας (παίκτες-στρατιώτες) και ποδοσφαιρικής παιδείας, το σλοβακικό ποδόσφαιρο έχει δώσει εντυπωσιακά δείγματα. Ευρισκόμενη στην Κεντρική Ευρώπη, η Σλοβακία μπορεί να χτίσει ένα καλό δίκτυο με πιο προηγμένα πρωταθλήματα, όπως το Βέλγιο και η Γερμανία, όπου αγωνίζεται πληθώρα παικτών που έχουν αναδειχθεί από το σλοβακικό πρωτάθλημα και στελεχώνουν την εθνική τους ομάδα εξοπλισμένοι με σημαντικές παραστάσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα του μακροπρόθεσμου πλάνου που χαρακτηρίζει τις σλοβακικές ομάδες, σε αντίθεση με πολλούς ελληνικούς συλλόγους, αποτελούν η Τρέντσιν, ομάδα-πρότυπο που έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους συλλόγους της χώρας έχοντας αντλήσει 30 εκατομμύρια από μεταπωλήσεις παικτών, η Ζίλινα με ιδιαίτερη έμφαση στις ακαδημίες και στην αξιοποίηση νεαρών γηγενών παικτών και, φυσικά, η Σλόβαν, όπου εργάστηκα, η οποία επενδύει γενικότερα στις υποδομές και ετοιμάζεται να μπει στο καινούριο της γήπεδο.

Ποιος είναι ο στόχος του Εργοτέλη μετά το εντυπωσιακό ξεκίνημα (σε θέαμα και ουσία);

Το όραμα του ιδιοκτήτη και του Γενικού Διευθυντή του Εργοτέλη με έπεισαν ότι αξίζει να γυρίσω στην Ελλάδα. Συμφωνήσαμε εξαρχής πλήρως να στηριχθούμε σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, το οποίο θα δίνει την ευκαιρία σε νέα παιδιά να εξελιχθούν. Σε οικονομικό επίπεδο, αυτό θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Εργοτέλη, καθώς οι μεταπωλήσεις δικών μας παικτών που θέλουν και αξίζουν να ανέβουν επίπεδο θα είναι η σημαντικότερη πηγή εσόδων για την ομάδα. Επίσης, ένα τέτοιο πλάνο εξέλιξης αναζωογονεί τη δημιουργική διάθεση όλων μας και μας δίνει επιπλέον κίνητρο στην προσπάθειά μας να παίζουμε ωραίο ποδόσφαιρο. Αυτό που βλέπετε μέχρι τώρα στο χορτάρι έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, καθώς πρόκειται για σκληρή δουλειά τεσσάρων μονάχα μηνών. Είναι πολύ τιμητικά για την ομάδα μας τα εγκωμιαστικά σχόλια του προπονητή του ΠΑΟΚ, κ. Λουτσέσκου, μετά τη λήξη του πρόσφατου αγώνα για το Κύπελλο Ελλάδος. Το γεγονός ότι σταθήκαμε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικοί, μένοντας πιστοί στον τρόπο μας, απέναντι στην κατά τεκμήριο καλύτερη ομάδα της Ελλάδας αποτελεί μια καλή ένδειξη ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, στην αρχή μιας πολύ ωραίας διαδρομής. Ο μόνος συγκεκριμένος στόχος προς το παρόν δεν αφορά τη βαθμολογική μας θέση, αλλά την καθημερινή μας εξέλιξη μέσα από τη βελτίωση της δικής μας ομάδας και την ξεχωριστή προσέγγιση που απαιτεί ο κάθε αγώνας της Football League.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News