Στέλιος Μαλτεζάκης

Το νέο έργο που φέρνει στον αθλητισμό το νομοσχέδιο Βασιλειάδη

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο του Γιώργου Βασιλειάδη, επιχειρεί κατάργηση, των "ετσιθελικών" διατάξεων που είχε επιβάλλει ο κ. Κοντονής, όταν ήταν υφυπουργός αθλητισμού. Από το αποφασίζω και αναβάλλω, κλείνω γήπεδα, διακόπτω αγώνες, μαστιγώνω με πρόστιμα κ.ά., αποκαθιστώντας και το… λογοπαίγνιο του νόμου που καταργούσε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ.
Έτσι η ΕΠΟ θα κάνει εκλογές με το δικό της εκλογικό σύστημα, αφού είναι η μόνη Ομοσπονδία μαζί με την ΕΟΕ που εξαιρούνται από το εκλογικό σύστημα. ΤΟ νομοσχέδιο που αφορά επίσης την ΕΕΑ, τους προπονητές, τα ιδιωτικά γυμναστήρια και περιλαμβάνει τροποποιήσεις του υφιστάμενου αθλητικού νόμου (ν. 2725/1999).
Σημαντική αλλαγή είναι στην ποινή για τις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες, που δεν παίρνουν πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα από την ΕΕΑ. Θα μπαίνει πρόστιμο τόσο προς την Ομοσπονδία που δέχεται στις διοργανώσεις της την ΠΑΕ που δεν έχει πιστοποιητικό, όσο και προς την ίδια την ΠΑΕ.
(Μονόδρομος ήταν, μετά το "τσίρκο" που ζήσαμε και στις δύο λίγκες).
Δεν πρόκειται πάντως για το μέγα αθλητικό νομοσχέδιο που είχε προαναγγελθεί με στόμφο. Ήδη αρχίζει η διαβούλευση, που είναι ταχεία, μόλις εννιά ημερών! Από τις πρώτες δημοσιογραφικές αναδείξεις των συντακτών προβάλλονται και «φωτογραφικές» διατάξεις …

-Να, πως παρουσιάζει τα βασικά του σημεία ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης!

«Ο νέος αθλητικός νόμος έρχεται για να λύσει διάφορα ζητήματα στον αθλητισμό και να βάλει τάξη σε θέματα που ταλανίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα. Θέματα που δημιουργούν ανισότητες και έλλειμμα ελέγχου. Σκοπός είναι να αναδειχθούν οι δημοκρατικές λειτουργίες μέσα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και μέσα σε ένα αναρρύθμιστο περιβάλλον να περάσουμε στην επόμενη μέρα, βάσει των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Όχι να ακούγεται όμορφο στα αυτιά, αλλά να έχει αποτέλεσμα. Σκοπός του νόμου είναι να μην ακούγεται στα αυτιά όμορφο, αλλά να παράγει αποτέλεσμα», τόνισε  ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και αναλύοντας τις αλλαγές που θα γίνουν:

Για την Επιτροπή Επαγγελματισμού: Στόχος είναι να έχει μια Ανώνυμη Αθλητική Εταιρεία την σωστή μορφή, ώστε να συμμετέχει σε κατηγορίες. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν σκοπό να ρυθμίσουν ένα γκρίζο περιβάλλον. Το πλαίσιο που υπήρχε, είδαμε στην πράξη ότι δεν μπορούσε να δουλέψει. Είναι όλοι εξαιρετικοί επιστήμονες, αλλά το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν τους έδινε τα εργαλεία να δουλέψουν. Η επιτροπή θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες, χωρίς φορολογικά ή τραπεζικά απόρρητα. Υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα με τα δεδομένα και τις αποφάσεις, έλεγχος σε κάθε στάδιο, προέλευσης των χρημάτων, η δυνατότητα επιβολής προστίμων με τη νέα δομή. Είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε μια νέα εποχή ουσιαστικού ελέγχου, λειτουργίας και λόγου ύπαρξης αυτής της επιτροπής. Έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ από την απουσία ελέγχου. Θέλω να ξεκαθαρίσω πως η Επιτροπή δεν ελέγχει πλημμελώς λόγω δικής της ευθύνης, αλλά λείπουν τα εργαλεία».

Για το πρόστιμο των ΠΑΕ και αν το κράτος θα αποβάλλει ομάδες: «Από το πρωτάθλημα δεν σε βγάζει ο νόμος, αλλά η διοργανώτρια αρχή. Η άδεια από την ΕΑΑ είναι προαπαιτούμενο. Εάν η διοργανώτρια αρχή δεν το λάβει υπόψη, τότε επιβάλλεται πρόστιμο υψηλότατο, που ουσιαστικά είναι απαγόρευση συμμετοχής, διότι συνιστά οικονομική καταστροφή. Το πρόστιμο ανέρχεται από 100.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ ανά αγώνα. Δηλαδή αν πάρουμε το μικρότερο πρόστιμο η κάθε ομάδα θα πρέπει να πληρώσει 3 εκατ. ευρώ. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλήθος κυρώσεων και στο τέλος να μην μπορεί κανείς να επιβάλλει καμία τιμωρία. Αν δεν είναι σύννομη μια ΠΑΕ, θα παίζει, αλλά θα πληρώνει».

Για τους προπονητές: Πρώτη φορά εισάγεται το μητρώο των προπονητών και εκπαιδευτών, ώστε κάθε Έλληνας πολίτης, αθλητής ή αθλούμενος να γνωρίζει ποιος θα τον προπονήσει. Υπάρχει σαφής κατηγοριοποίηση με τρεις κατηγορίες. Η χαμηλότερη κατηγορία αφορά τους αποφοίτους των ΙΕΚ, η δεύτερη αποφοίτους ΙΕΚ με συγκεκριμένη περίοδο επαγγελματικής εμπειρίας και παρακολούθησης των μαθημάτων των ΣΕΦΑΑ. Η πρώτη κατηγορία αφορά τους απόφοιτους. Ανάλογα με την εμπειρία και την προϋπηρεσία ένας προπονητής θα μπορεί να ανεβαίνει κλίμακα. Για πρώτη φορά ένας σπουδαστής που τελειώνει θα γνωρίζει που θα μπορέσει να εργαστεί. Για τους απόφοιτους που έχουν πάρει ήδη πτυχίο, θα πρέπει να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο της ΕΠΟ και θα πάρουν πτυχίο UEFA B. Το τελικό αποτέλεσμα μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχουμε πετύχει αρκετά πράγματα και το κυριότερο σταματάμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Χωρίς να ξέρεις ποιος είναι αυτός που σε προπονεί. Δημιουργούμε ένα πλαίσιο διαύγειας και κατοχύρωσης επαγγελματικής αποκαταστάσης. Θα υπάρχουν σαφείς κυρώσεις για όσους ασκούν το επάγγελμα του προπονητή παράνομα».

Για τα γυμναστήρια: «Προχωράμε σε εξορθολογισμό των κτιριακών προαπαιτουμένων των γυμναστηρίων. Το 80% λειτουργεί χωρίς άδεια, πλέον θα υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο. Ο επιστημονικός τους υπεύθυνος θα πρέπει να είναι απόφοιτος ΣΕΦΑΑ, για να τελειώσουμε με τα φαινόμενα ενοικιαζόμενων αδειών. Μπαίνει για πρώτη φορά η έννοια της δυναμικότητας των γυμναστηρίων».

Για τις ομοσπονδίες: «Ο έλεγχος των Ομοσπονδιών περνάει στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Δεν θα ανεχθούμε ξανά διασπάθιση ούτε ενός ευρώ δημόσιου χρήματος, ούτε θα ξαναζήσουμε φαινόμενα των τελευταίων χρόνων. Διασφαλίζουμε τα δικαιώματα των μειοψηφιών, δεν θα φιμώνονται, θα έχουν λόγο, δικαιώματα κι εκπροσώπηση. Στις εκλογές θα υπάρχει είτε ενιαία λίστα, είτε ψηφοδέλτια, εάν υπάρχουν περισσότερα του ενός ψηφοδέλτια, η δική μας πρόταση είναι το όριο να είναι στο 42% κι από κει και πάνω απλή αναλογική, αν και αυτό είναι ακόμα προς διαβούλευση. Έτσι κατοχυρώνεται το συνταγματικό δικαίωμα και το κεκτημένο».

Για τις θητείες των ανθρώπων των ομοσπονδιών (Πρόεδρος, Γενικός Γραμματέας και Ταμίας): «Θα υπάρχουν πλαφόν στις θητείες. Θα μπορούν να είναι δύο διαδοχικές θητείες και 4 γενικότερα. Αυτό το μέτρο θα αφορά τους προέδρους, γενικούς γραμματείς και ταμίες που έχουν θέση ισχύος και μπαίνει η υπογραφή τους. Όχι όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου».

Για τους ταραξίες στα γήπεδα: «Με την άσκηση ποινικής δίωξης μπορεί ο εισαγγελέας να επιβάλει περιοριστικά μέτρα και όχι με την έκδοση της απόφασης. Δημιουργείται δικλείδα ασφαλείας για όσους θέλουν να πηγαίνουν στο γήπεδο. Αν κάποιος παραβεί τους όρους αυτούς υπάρχουν ποινικές κυρώσεις, όπως και για τους γονείς των ανηλίκων. Θεσπίζουμε ποινικές κυρώσεις για τους υπεύθυνους ασφαλείας των αγώνων, μέχρι και απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Σύμφωνα με ανάλυση στον "Ελεύθερο Τύπο" οι αλλαγές στο νέο αθλητικό νόμο φέρνουν αρκετές αντιδράσεις με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το άρθρο 74 που αφορά την πώληση βιταμινών, σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής από τα ιδιωτικά γυμναστήρια και τις ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων.
Εκτός από τη σφοδρή αντίδραση των φαρμακοποιών, για το συγκεκριμένο άρθρο έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις και από υψηλόβαθμά στελέχη της ΓΓΑ και μάλιστα πολλοί… στοιχηματίζουν ότι δεν πρόκειται να περάσει.

Έντονες διαφωνίες εκφράζουν και οι απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα το ποδόσφαιρο, αφού με το νέο αθλητικό νόμο παραχωρείται στην ΕΠΟ η εκχώρηση αδειών ασκήσεων επαγγέλματος στην προπονητική ποδοσφαίρου, υποβαθμίζοντας ολοκληρωτικά το ρόλο των πανεπιστημίων.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Ρέλλας, μίλησε για την καταστροφή της πανεπιστημιακής κοινότητας, αφού δίνεται ο έλεγχος της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος σε ένα μονοπωλιακό ιδιωτικό κερδοσκοπικό φορέα (σ.σ.: ΕΠΟ).

ΑΛΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ: Καταργείται ο νόμος Κοντονή και επαναφέρεται ο νόμος Ορφνού του 2006, όπου στο άρθρο 81, παράγραφος 14, σημειώνεται πως: «Για τη σύγκληση, συγκρότηση και λειτουργία της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής αρχαιρεσιών, εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις του καταστατικού της, ακόμη κι αν παρεκκλίνουν των διατάξεων του παρόντος». Κίνηση που όπως είπε ο κ. Βασιλειάδης ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού με την ΟΥΕΦΑ.
Θητεία των ομοσπονδιών: Θα μπορούν να είναι δύο συνεχόμενες ή τέσσερις συνολικά, αναφέρει η παράγραφος 14 του άρθρου 80. Αυτό το μέτρο ξεκινά από την ψήφιση του νόμου. Δηλαδή πρόεδροι ομοσπονδιών που είναι χρόνια σε αυτή τη θέση τετραετίες θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν εκεί για άλλα οκτώ χρόνια.
Για το θέμα των γηπέδων και της κατασκευής νέων εγκαταστάσεων: Το άρθρο 93 ευνοεί αρχικά τα σχέδια ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στην κατασκευή των νέων τους γηπέδων: «Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες (ΑΑΕ) μπορούν, ύστερα από άδεια της ΕΕΑ να αναθέτουν, με δική τους δαπάνη, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα της επιλογής τους, την ανέγερση, ανακατασκευή, επισκευή ή και συντήρηση (α) των αθλητικών εγκαταστάσεων του ιδρυτικού τους αθλητικού σωματείου ή και (β) αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν σε τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, ή στο Ελληνικό Δημόσιο και τις οποίες έχουν δικαίωμα, βάσει νόμου ή σύμβασης, να τις χρησιμοποιούν για τις προπονητικές ή και αγωνιστικές τους υποχρεώσεις». Μέχρι σήμερα ο αθλητικός νόμος του ’99 δεν επέτρεπε σε ΠΑΕ, ΚΑΕ και λοιπές ΑΕΕ να έχουν άμεση εμπλοκή στις γηπεδικές εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη τους ή σε δημοτικά γήπεδα.

Σχόλια