Αρχές, αξίες, πραγματικότητα και η θεωρία του άσπρου-μαύρου

Ποδόσφαιρο
Αρχές, αξίες, πραγματικότητα και η θεωρία του άσπρου-μαύρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν είναι «βιασμός» να μην περνάει η μπάλα τη γραμμή και να τρως γκολ; (Με Λεβαδειακό). Να παίζεις δεκαπέντε λεπτά και να έχεις φορτωθεί με οκτώ κίτρινες; (Με Παναιτωλικό). Nα παίζεις ντέρμπι και να σου κατακλωτσάει ο τερματοφύλακας τον επιθετικό σου και να τιμωρείται με κίτρινη; (Μάρτιο με Παναχαϊκή). Και αυτά με τη σφυρίχτρα ενός (Γρατσάνης) που συνεχιζουν να στον ορίζουν;

Η θέση αρχών που διατύπωσαν από την πρώτη στιγμή οι άνθρωποι της νέας εποχής του ΟΦΗ με τη δήλωση: "Δεν μας ενδιαφέρει τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα, θα ασχοληθούμε μόνο με το ποδόσφαιρο και την ανάπτυξη και όλοι αυτό θα ακολουθήσουμε", έχει δύο σκέλη ανάγνωσης.

Το κύριο σκέλος αφορά την ολοκληρωτική πίστη να υπηρετήσεις το ποδόσφαιρο μέσα από τις ίδιες τις αξίες του. Φαντάζει και ταιριάζει για ιδανικές περιπτώσεις πρωταθλημάτων, σε ομάδες που επενδύουν στις υποδομές και στις καλές επιλογές έμψυχου δυναμικού, με ηγεσίες που ξέρουν τι θέλουν στο ποδόσφαιρο και έχουν ως κύρια όπλα την υπομονή (χρόνο) να δρέψουν καρπούς από τα φυτώρια. Βασικός οδηγός δουλειάς στα τμήματα ανάπτυξης.

Στον ΟΦΗ υπάρχουν αυτά τα ηγετικά ποδοσφαιρικά πρόσωπα τώρα, σε μια ομάδα ωστόσο, που δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά και βρίσκεται σε κίνδυνο.

Εκεί έρχεται το άλλο – ρεαλιστικό- σκέλος, που σχετίζεται με την απτή τρέχουσα πραγματικότητα.

Όταν δηλαδή κάνεις όλα τα παραπάνω σε ένα πρωτάθλημα μιας χώρας κάτω από λειτουργίες που δεν δίνουν τόση προσοχή στις αξίες, αλλά διασυνδέουν στόχους ομάδων με τα κέντρα εξουσίας για αμείλικτα συμφέροντα, πως θα τα βγάλεις πέρα, σε έναν άνισο ανταγωνισμό;

«Εναλλακτικά» στην κόλαση;

Το κύριο σκέλος είναι το επιθυμητό που ταιριάζει στις ίδιες τις κοινωνίες, αλλά η πραγματικότητα ενός επαγγελματικού πρωταθλήματος που επηρεάζεται με βασικό εργαλείο τη διαιτησία, απαιτεί την προστασία από τη διοίκηση.

Οι οργανωμένες ομάδες, σε όλο τον κόσμο δεν διαθέτουν εξιδεικευμένους ανθρώπους που παρατηρούν, ελέγχουν, και αξιολογούν αυτό που συμβαίνει γύρο τους με τους «άρχοντες» των γηπέδων και εννοείται, κάνουν κινήσεις για να προστατεύσουν;

Η διαιτησία είναι μέρος του ποδοσφαίρου. Δεν είναι αποκομμένη από το παιγνίδι, για να μην ασχολείσαι καν, πόσο μάλλον όταν είσαι σε ένα πρωτάθλημα, που αν δεν κάνεις σύντομα ομάδα ισχύος που θα ταρακουνά τα γήπεδα, θα βλέπεις τις «παρατρεχάμενες» των μεγάλων να παίρνουν τα τρίποντα με ένα πέναλτι που τους δόθηκε και συ να τρως γκολ που δεν πέρασε τη γραμμή…

-Μην παραβείς τις αρχές σου, αλλά βρες τρόπο να προστατεύσεις την ομάδα… (Θεωρία άσπρου-μαύρου και γκρι τόνων ενδιάμεσα)

Ο ΟΦΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΧΑΡΙΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Οι δείκτες που τον κρατούν χαμηλά…

Ο ΟΦΗ κρατιέται στην κάτω γραμμή στον βαθμολογικό πίνακα μετά από δέκα αγωνιστικές, χάρις στη νίκη του επί του Ολυμπιακού, που είναι η μοναδική. Οι δείκτες του είναι πολύ αρνητικοί ανά παιγνίδι με βαθμολογικό μέσο όρο 0.70, με υπέρ του σκοράρισμα 0.70 έναντι 1.60 μ. ο. στα γκολ κατά… Το θέμα που προβληματίζει είναι η αγωνιστική εικόνα που δεν πείθει στα περισσότερα ματς και η διαιτησία που σε γενικές γραμμές δεν είναι η δέουσα. Τα θετικά αποτελέσματα του ΟΦΗ είναι εκτός έδρας με ισοπαλίες με Πανιώνιο 2-2), με Λαμία (1-1), με Λάρισα (0-0), ενώ τα αρνητικά με Απόλλωνα Σμύρνης (0-0 στην έδρα). Στις δύο ήττες εκτός έδρας με Παναιτωλικό (2-1) και Λεβαδειακό (2-1), η εικόνα του ΟΦΗ ήταν χλιαρή, αλλά αδικήθηκε… κατά τεκμήριο από τη διαιτησία του Γρατσάνη και στα δύο.

ΠΙΟ «ΜΑΖΕΜΕΝΟΙ» ΣΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΤΟΥΣ

Πτυχές που ίσως προκαλούνται λόγω προσαρμογής στα νέα δεδομένα

Το ότι η ομάδα του ΟΦΗ άλλαξε απότομα τρόπο στην καθημερινότητά της, από τη διοίκηση των «φιλότιμων» και «κάνεις να παίρνεις» στη διοίκηση των  «υψηλών ποδοσφαιρικών προσώπων» και «πάρε νάχεις το χρήμα σου», μπορεί να εξηγεί εν μέρει ορισμένες από τις πτυχές της χαμηλής εικόνας και της πορείας, ως μεταβατικό στάδιο. Το γεγονός ότι τον ερχόμενο Ιανουάριο, αναμένονται μεταγραφικές κινήσεις που θα προκληθούν για την ενίσχυση της ομάδας, ίσως να έχει επηρεάσει κάποιους από τους ποδοσφαιριστές του παρόντος ρόστερ, που δεν βλέπουν τον εαυτό τους να συνεχίζει. Ακόμη και ο προπονητής Νίκος Παπαδόπουλος, φαίνεται στις συνεντεύξεις του πολύ αλλαγμένος προκειμένου να προσαρμοστεί στις επιταγές των νέων «πραγμάτων». Σε καμία περίπτωση δεν είναι ο Παπαδόπουλος που είχαμε γνωρίσει πριν. Είναι πιο προσεκτικός, επικεντρώνει μόνο στα αγωνιστικά και εν γένει «περιορίζεται», χάνοντας κάτι από τα φλόγα του. Η διοίκηση πάντως δεν έχει κάνει αναφορές για μεταγραφές και ο Γιάννης Σαμαράς έχει εμψυχώσει και με δηλώσεις και προσωπικές συναντήσεις το παρόν ρόστερ. Το ότι ο πρώτος γύρος στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε αυτά τα παιδιά, το κάνει άλλωστε μονόδρομο…

-Οδεύει προς Άρη ο Σάββας Παντελίδης. Ντεμπούτο με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, λοιπόν. Μάτια ανοικτά. Ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται, λόγω του κλασικού δόγματος "αλλαγή προπονητή"...

-Τις κουμπάρες παίζουν για την εθνική και τις έδρες της. Δύο γήπεδα εξετάζονται είπε ο Γραμμένος. (Το ένα είναι το Παγκρήτιο. Το άλλο... του Γιώργου;) Για το «Γ. Καραϊσκάκης» ως έδρα, ο πρόεδρος της ΕΠΟ έδειξε Μπασινά και Αναστασιάδη, λέγοντας με νόημα, «οι δυο τους». Άρα, δεν το έχει μέσα στα δύο!

-Επειδή ακούσαμε να χρησιμοποιείται η λέξη "νομενκλατούρα" για νέες τάξεις πραγμάτων, είναι όρος που χρησιμοποιούσαν στα σοσιαλιστικά καθεστώτα για την προνομιούχα κοινωνική τάξη των αξιωματούχων. Θέλει πολύ φαντασία για να συνδεθεί με το ποδόσφαιρο!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News