«Το ποδόσφαιρο είναι ένας χώρος ανομίας»

Ποδόσφαιρο
«Το ποδόσφαιρο είναι ένας χώρος ανομίας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «παγκόσμια μελέτη για τους ιδιοκτήτες συλλόγων», η οποία παρουσιάζεται στο Πόρτο από τον Εμανουέλ Μαδέιρος, διευθύνοντα σύμβουλο της SIGA (Sports Integraty Global Alliance), καταγγέλλει τα μέσα και τους τρόπους που μεταχειρίζονται παγκοσμίως, ιδιοκτήτες, μέτοχοι και επενδυτές ποδοσφαιρικών συλλόγων και αθλητικών εταιρειών.

Ο Εμανουέλ Μαδέιρος, σύμφωνα με την εφημερίδα «O Jogo» που παρουσιάζει κατ΄ αποκλειστικότητα την έκθεση, θα αναφέρει τα συμπεράσματα της πρώτης παγκόσμιας ολοκληρωμένης έρευνας που δείχνει την χειραγώγηση από επιχειρηματίες ή επιχειρήσεις που εδρεύουν σε υπεράκτια ταμεία (Offshore), εμποδίζοντας ακόμη και τις πιο προετοιμασμένες δομές, όπως η UEFA, να φτάσουν στην ταυτότητα των πραγματικών ιδιοκτητών των συλλόγων.

Επίσης, αποκαλύπτεται ότι οι περισσότερες χώρες δεν διαθέτουν νομικούς μηχανισμούς για την επαλήθευση της προέλευσης των χρημάτων.

«Ούτε η UEFA, η οποία έχει σφικτή δομή, μπορεί να ξέρει ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των συλλόγων. Το ποδόσφαιρο είναι ένας χώρος ανομίας που κανείς δεν ξέρει ποιος διοικεί»», αναφέρει ο Μαδέιρος στην O Jogo.

«Yπάρχει πλήρης άγνοια για την προέλευση των κεφαλαίων που κυριαρχούν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και στον κόσμο. Το πρόβλημα που παρουσιάζουμε είναι ότι ζούμε σε μια άνομη γη, όπου υπάρχει η συνολική διαφορά της νομοθεσίας, η έλλειψη ελέγχου και η πλήρης άγνοια για την προέλευση των κεφαλαίων πίσω από τους συλλόγους. Ένα από τα μέτρα για την καταπολέμηση της αδιαφάνειας στην ιδιοκτησία είναι η ύπαρξη ενός εναρμονισμένου νομοθετικού πλαισίου», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι η SIGA είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος οργανισμός στον τομέα έρευνας της ακεραιότητας στον αθλητισμό. Είναι πρακτικά ένας συνασπισμός φορέων από πέντε διαφορετικούς τομείς: κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς, παγκόσμιες επιχειρήσεις (χορηγοί, τηλεοπτικοί φορείς και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί) και κοινωνικές οργανώσεις (ΜΚΟ, Πανεπιστήμια, ΜΜΕ).

Πηγές: O Jogo, ΑΠΕ ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News