default-image

Η κατοχή, δεν είναι τα πάντα στο ποδόσφαιρο...

Απόψεις
Η κατοχή, δεν είναι τα πάντα στο ποδόσφαιρο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυκλοφορία, η εκτέλεση και η κατοχή μπάλας δεν ήταν καθοριστικής σημασίας για την παραγωγή νίκης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, αλλά τα στοιχεία που μέτρησαν ήταν οι  ακριβείς μεταβιβάσεις και οι σαφείς τακτικές

Η Γαλλία είναι η πρωταθλήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, αλλά εκτός από τις νίκες της στον μέγιστο αριθμό των  αγώνων, συμπεριλαμβανομένου του τελικού, η ομάδα του Ντιτιέ Ντεσάμπ δεν είχε την κυριαρχία (κατοχή) σε καμία πτυχή του παιχνιδιού της. Η άλλη φιναλίστ, η Κροατία επίσης δεν κατάφερε να ξεχωρίσει σε καμία πτυχή των αγώνων, αποκαλύπτει η έκθεση της ομάδας τεχνικής μελέτης της FIFA για το Μουντιάλ 2018.

"Η Γαλλία δεν κέρδισε το τρόπαιο στο πίσω μέρος μιας παράστασης: κέρδισε πάνω από επτά αγώνες", ανέφερε η έκθεση της Τεχνικής Μελέτης ομάδας επτά ατόμων της FIFA, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου ολλανδού Mάρκο Φαν Μπάστεν και του προπονητή της Βραζιλίας Παγκόσμιο Κύπελλο Κάρλος Αλμπέρτο Παρρέιρα.

Το πιστεύετε ή όχι, η Ισπανία έφτασε στην κορυφή για τη μέση κατοχή μπάλας και αποτελεσματικότητας κατά 69% και 81% αντίστοιχα (έναντι 48% και 70% για τους πρωταθλητές της Γαλλίας), αλλά απέτυχε να φτάσει ακόμα στους «16». Η Γερμανία σημείωσε τις περισσότερες φάσεις στην μικρή περιοχή (61), αλλά απέτυχε επίσης να φτάσει στη φάση των "οκτώ".

Ωστόσο, αναφέρει η μελέτη, ότι ο τρόπος με τον οποίο οργανώθηκαν αμυντικά με περιορισμένες τις μακρινές αποστάσεις και ο αριθμός εκτός της περιοχής μειώθηκε κατά 32% από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Συνολικά, 15 ομάδες δεν βαθμολογήθηκαν εκτός περιοχής.

"Οι ομάδες σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν πιο συμπαγείς στην άμυνα", ανέφερε η έκθεση. "Το μέγεθος του διαθέσιμου χώρου μειώθηκε δραματικά, καθιστώντας δύσκολη την εύρεση των ανοιγμάτων".

Αλλά, ο Παρρέιρα επέμεινε ότι "υπήρξε μια επιθετική νοοτροπία". "Οι επιτιθέμενοι φάνηκαν πολύ αιχμηροί: δημιούργησαν καλές ευκαιρίες και τους πήγαν! Οι μέσοι στήριξαν και βγήκαν γκολ". Η κατοχή σαφώς δεν αποτέλεσε εγγύηση για την επιτυχία όπως και η κάλυψη χιλιομέτρων, δεν ήταν μια συγκεκριμένη συνταγή για τη νίκη των αγώνων.

"Η Γαλλία δεν βασίστηκε στην κατοχή μπάλας, αλλά επικεντρώθηκε στην παιγνίδι στο μισό γήπεδο της αντιπάλου όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Και είχε τους παίκτες να κάνουν ακριβώς αυτό". -"Οι επιτυχημένες ομάδες είχαν έναν ξεχωριστό τρόπο παιχνιδιού με βάση τους παίκτες και τη φιλοσοφία της προπόνησής τους", δήλωσε ο Παρρέιρα, ο οποίος οδήγησε τη Βραζιλία στο τουρνουά του 1994. -"Είχαν ένα σχέδιο παιχνιδιού και πίστευαν σε αυτό.

Άλλα κύρια συμπεράσματα της έκθεσης περιλαμβάνουν τα εξής:

> Η ομάδα με την μέση κατοχή μπάλας ανά αγώνα, η Ισπανία (69%), απέτυχε να προχωρήσει από τους, ενώ η πρωταθλήτρια Γαλλία ήταν 19η στην κατάταξη.

> Η Σερβία ήταν η πιο δύσκολη (σκληρή) ομάδα στο τουρνουά, καλύπτοντας κατά μέσο όρο 113 χιλιόμετρα ανά παιχνίδι. Αντίθετα, η Γαλλία ήταν 28η στον τομέα αυτό, με μέσο όρο 101 χλμ. ανά αγώνα.

> Η αποτελεσματικότητα της επίθεσης εκτός της μικρής περιοχής βελτιώθηκε δραματικά: ο μέσος ρυθμός εκτελέσεων με στόχο ήταν μία στις 29 απόπειρες μακράς εμβέλειας, σε σύγκριση με έναν στους 42 που καταγράφηκε στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014 και 61 στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής.

>Η Ρωσία πέτυχε ένα γκολ σε κάθε 4.5 σουτ, η Γαλλία ήταν η δεύτερη με ένα γκολ από κάθε έξι απόπειρες και ακολούθησε η Κολομβία με ένα από κάθε 6.5. Η Γερμανία είχε μακράν το χειρότερο ποσοστό μετατροπής, σημειώνοντας μόλις δύο γκολ παρά τις 72 βολές.

> Είδαμε το ελάχιστο από τους λεγόμενους playmakers σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, ίσως ως αποτέλεσμα του τρόπου που έπαιξαν οι ομάδες. Ωστόσο, υπήρχαν ακόμη μερικά εξαιρετικά άτομα όπως ο Πολ Παγκά από τη Γαλλία, αλλά και ο Λούκα Μπουντιέ έκλεψε την παράσταση.

> Μεταξύ των στοιχείων που προκαλούν εντύπωση, είναι πως η κατοχή της μπάλας, προνόμιο κυρίως της Ισπανίας με το περίφημο «tiki taka», φαίνεται να έχει φύγει από τη μόδα.

> Η Σερβία, αποδείχθηκε η ομάδα που έκανε τα περισσότερα χιλιόμετρα στον αγώνα. Κατά μέσο όρο 113 χιλιόμετρα ανά παιχνίδι, με τη Γαλλία να βρίσκεται στη 28η θέση με μόλις 101 χιλιόμετρα.

>  Η γαλλική επιτυχία δεν εξαρτήθηκε ούτε από τις αποστάσεις ούτε από την κατοχή της μπάλας. Η εθνική Γαλλίας του Ντιντιέ Ντεσάμπ, προτίμησε να επικεντρωθεί σε ένα πιο κάθετο παιχνίδι, χωρίς να χρειάζεται να το κατευθύνει με την μπάλα στα πόδια.

ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ

Κέρδος 12,5 δις. Ευρώ στο Μουντιάλ της Ρωσίας

Η έκθεση από την οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ 2018 (παρουσιάστηκε Ντόχα του Κατάρ), εμφανίζει απίστευτες επιδόσεις, με έσοδα στην ρωσική οικονομία, ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 1,1% του ΑΕΠ της μεγαλύτερης χώρας του πλανήτη! Και όλα αυτά σε βάθος πενταετίας, δεδομένου ότι οι σχετικοί υπολογισμοί, αφορούν στο χρονικό διάστημα από το 2013 μέχρι το 2018. Περίοδος κατά την οποία -πάντα με αφορμή το παγκόσμιο κύπελλο- δημιουργήθηκαν 315.000 νέες θέσεις εργασίας σε ετήσια βάση!

(Εμείς εδώ κάναμε μια Ολυμπιάδα (ωραία σίγουρα..)αλλά κατρακύλησαν όλοι οι δείκτες…)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News