Στέλιος Μαλτεζάκης

Το μαζικό σκάνδαλο διαφθοράς στο ποδόσφαιρο του Βελγίου!

Η διαφθορά έχει συνδεθεί παγκοσμίως με το ποδόσφαιρο. Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, η στροφή και το ενδιαφέρον πολλών εκεί που μπορεί να βγει εύκολο χρήμα, μοιάζει να είναι μια αναμενόμενη επιλογή, αν το δούμε και με μέσα από την ιστορία των τελευταίων δεκαετιών στο ποδόσφαιρο.
Ο "σεισμός" του Βελγίου, με την τεράστια επιχείρηση των διωκτικών αρχών, για τη σύλληψη ατόμων που φέρεται να εμπλέκονται σε κύκλωμα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, είναι το νέο ποδοσφαιρικό παρατράγουδο που ακούγεται από την καρδιά της Ευρώπης.

Τι ψάχνεις να βρεις, όταν βλέπεις ότι σχεδόν ολόκληρο το βελγικό πρωτάθλημα είναι βουτηγμένο στη διαφθορά και στο «στήσιμο» ποδοσφαιρικών αγώνων με πρωταγωνιστές προπονητές, μανατζαρέους και παίκτες…. Αν κατηγορήσεις «περιώνυμους» δικούς μας για «στοιχήματα» και λοιπά συναφή, θα σου πουν, ότι λειτουργούν ως Ευρωπαίοι! Η καρδιά της ΕΕ άλλωστε είναι οι Βρυξέλλες… Το φαινόμενο στο εύρος του, είναι παράγωγο της χρηματοοικονομικής δομής που έχει ακυρώσει τις δημοκρατίες και τις αξίες…

Μία δικαστική έρευνα που ξεκίνησε στα τέλη του 2017, οδήγησε σήμερα σε μία συντονισμένη επιχείρηση, που έγινε ταυτόχρονα σε διάφορες πόλεις του Βελγίου, αλλά και σε έξι ακόμη χώρες (Γαλλία, Λουξεμβούργο, Κύπρος, Μαυροβούνιο, Σερβία, ΠΓΔΜ).

Μεταξύ των δεκάδων συλληφθέντων, βρίσκονται τα ονόματα του Κροάτη προπονητή της πρωταθλήτριας Μπριζ, Ιβάν Λέκο, του πρώην γενικού διευθυντή της Άντερλεχτ, Χέρμαν Βαν Χολσμπέεκ, διαιτητών, καθώς και του Μογκί Μπαγιάτ, του ιρανικής καταγωγής πρώην διευθυντή της Σαρλερουά, που θεωρείται σήμερα ο ισχυρότερος μάνατζερ παικτών στη χώρα και φαίνεται να είναι το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πηγές της γενικής εισαγγελίας, οι συλληφθέντες είναι ύποπτοι για απάτες, σχετικές με τις προμήθειες από μεταγραφές και συμβόλαια ποδοσφαιριστών, αλλά και για «στημένους» αγώνες κατά την περσινή αγωνιστική περίοδο.

Δέκα από τις 16 ομάδες της πρώτης κατηγορίας φέρονται αναμεμειγμένες στο σκάνδαλο, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό RTBF, και μεταξύ αυτών πιθανότατα βρίσκονται η Μπριζ, η Άντερλεχτ, η Σταντάρ Λιέγης και η -φετινή πρωτοπόρος- Γκενκ, τα γραφεία των οποίων ερευνήθηκαν σήμερα από την αστυνομία.

Η σχετική έρευνα ξεκίνησε στα τέλη του προηγούμενου έτους, μετά από μία αναφορά της ειδικής υπηρεσίας της αστυνομίας για τις αθλητικές απάτες. Στην αναφορά αυτή γινόταν λόγος για ενδείξεις ύποπτων οικονομικών συναλλαγών στο βελγικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, ενώ στην εξέλιξη της έρευνας προέκυψαν στοιχεία για «ύποπτα» παιχνίδια κατά την αγωνιστική περίοδο 2017-18.

Κατά την εισαγγελία, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 44 έρευνες επί βελγικού εδάφους, κυρίως σε σπίτια διοικητικών παραγόντων, μάνατζερ, διαιτητών και ενός δικηγόρου, καθώς επίσης σε ένα λογιστικό γραφείο, ακόμη και σε σπίτια δημοσιογράφων. Ακόμη 13 έρευνες πραγματοποιήθηκαν στις άλλες έξι χώρες που αναφέρονται, κυρίως σε σπίτια και γραφεία ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "De Standaard", τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης είναι ο Μογκί Μπαγιάτ και ο Ντέγιαν Βελίκοβιτς (επίσης μάνατζερ παικτών) και οι έρευνες επικεντρώνονται στους συλλόγους -εντός και εκτός Βελγίου- που είχαν δοσοληψίες μαζί τους. Ο Μπαγιάτ συχνά περηφανευόταν δημόσια ότι ελέγχει το μεγαλύτερο ποσοστό παικτών που αγωνίζονται στο βελγικό πρωτάθλημα (είχε δηλώσει παλιότερα στο κανάλι RTBF ότι είναι ο πιο καλοπληρωμένος ποδοσφαιριστής της χώρας) και θεωρείτο ως ο σχεδόν αποκλειστικός «προμηθευτής» της Άντερλεχτ ως το 2017, όταν ο ιστορικός σύλλογος άλλαξε διοίκηση.

Σχόλια