Κάρτα υγείας για αθλητές, ιατρικές ειδικότητες και πολιτική

Απόψεις
Κάρτα υγείας για αθλητές, ιατρικές ειδικότητες και πολιτική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα καλά όλα ωραία, αλλά μάλλον έχει δίκιο ο πρόεδρος της ΕΠΣΗ Νίκος Τζώρτζογλου, που διερωτάται στην ανακοίνωσή του, μήπως χρειάζονται κάρτα υγείας και οι υπουργοί Υγείας και Αθλητισμού που έθεσαν ως προθεσμία εφαρμογής λίγες μόνο ημέρες για εκατοντάδες χιλιάδες αθλητές σε όλη την Ελλάδα.

Μόνο που υπάρχει μεγάλη διαφορά στις ειδικότητες των γιατρών. Για τους αθλητές απαιτούνται κυρίως καρδιολόγοι (βλέπε ΦΕΚ), ενώ για την κάρτα υγείας ενός πολιτικού θα χρειαστεί από ψυχολόγο (κλινικό ή άνευ) και πάνω!

Το τραγικό του πράγματος είναι ότι αμέσως μετά την κρητική επιστολή, μάθαμε για τη συνάντηση Βασιλειάδη και Γραμμένου. Επομένως εκεί θα λύθηκαν όλα, προφανώς με ομοιοπαθητική, αλλά με την παράνοια του "εγώ υπουργός και εδώ και τώρα χιλιάδες προβλήματα σε όλη τη χώρα", λύση δεν υπάρχει, ούτε με γιατροσόφια των Μάγιας!

Εν κατακλείδι, πάντως, ωραίες εξετάσεις θα γίνονταν στα παιδιά με την εμμονική στάση του υπουργού με την παράλογη πίεση του χρόνου…

Η παράταση που (σίγουρα θα δόθηκε αργά το βράδυ) θα δικαίωνε τόσο απλά την στοιχειώδη λογική.

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΚΟΝΤΟΝΗ - ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Τώρα, για να καταλάβετε το αθλητικό έργο που έχει γίνει τρία τελευταία χρόνια, μπορείτε να διαβάσετε αυτά που είπε χτες ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης για το νέο αθλητικό (του) νομοσχέδιο :

«Έχουμε προετοιμάσει έναν αθλητικό νόμο. Η ομάδα εργασίας που δούλευε αυτό το διάστημα γνωρίζετε ότι λίγο πριν αναλάβω είχε κατατεθεί προς διαβούλευση ένας αθλητικός νόμος (σ.σ. Κοντονής). Νομίζω ότι τα αποτελέσματα της διαβούλευσης επέβαλλαν αυτός να αποσυρθεί (σ.σ. Κοντονής) και να επανασχεδιαστεί (Βασιλειάδης). Είμαστε στην τελική ευθεία, εδώ και δύο μήνες. Ως νομικός θέλω να "χτενίσω" εγώ νομικά ένα κείμενο, για να μπορέσω να το δώσω να προχωρήσει. Προχωράμε σπάζοντας τα κατεστημένα του αθλητικού νόμου και διαχωρίζοντας τον αθλητισμό σε επαγγελματικό και σε ερασιτεχνικό. Δεν μπορεί στο ίδιο νομοθέτημα να είναι και οι δύο πτυχές της αθλητικής ζωής. Ή όλα θα γίνονται εις βάρος του ερασιτεχνικού αθλητισμού με αυτόν τον τρόπο ή θα λειτουργεί στρεβλά ο επαγγελματικός».

Τί καταλάβατε; Αν ρωτάτε εμάς, ο νους μας πήγε αμέσως σε «κοντοραπτούδες» και «κομμωτές»!

Το κριτήριο πάντα είναι αυτό που βιώνει ο ίδιος ο πολίτης…

«Ο αθλητισμός είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο, το οποίο έχει και στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας και στοιχεία πολιτικής διαπλοκής, έχει και στοιχεία που αφορούν τις σχέσεις διάφορων κοινωνικών ομάδων. Μέσα στον αθλητισμό αναπτύσσονται εργασιακές σχέσεις και όλα αυτά συνθέτουν ένα φαινόμενο που παίζει πολύ βασικό ρόλο στην κοινωνία». (Σωστά)

Δύσκολα να διαφωνήσεις με τις παραπάνω θέσεις του ΓΓΑ Ιούλιου Συναδινού, καθώς παίρνει… φόρα προκειμένου να μπει στο ψητό και να πείσει για τομές που έγιναν στον αθλητισμό, αλλά όταν ακούς πολλά για έργα, αυτά που μένουν ως περισσότερα είναι τα ίδια τα λόγια, ακόμη κι όταν υφίσταται πρακτική εφαρμογή.

Σίγουρα είναι σημαντική παρέμβαση η κάρτα υγείας που θεσπίστηκε πριν από λίγες ημέρες, με την υποχρέωση όλων των αθλητών προκειμένου να αποκτήσουν δελτίο αθλητικής ιδιότητας, αλλά όταν δημιουργείς αμέσως ένα νέο πανικό σε χιλιάδες αθλούμενους π.χ. στο ποδόσφαιρο (με την πλημμελή ενημέρωση), θυμίζει «έναν κόσμο σε γυάλα».

Η δεύτερη  τομή που πιστεύει ως πολύ σημαντική ο κ. Συναδινός αναφέρεται στο πρόγραμμα της κολύμβησης στην τρίτη δημοτικού και η τρίτη στην κατηγοριοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, "ούτως ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την ταξινόμησή τους".

Φυσικά, είναι σημαντικά, αν συνδυάζονταν με ένα στοιχειώδες ενδιαφέρον στον ερασιτεχνικό, σωματειακό αθλητισμό, που είναι παραιτημένος από αυτού του είδους τη φροντίδα. Την ώρα που ο πολιτικός ηγέτης του, δηλαδή ο υφυπουργός, καταναλώνει ώρες ενδιαφέροντος στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και πολύ χρήμα σαν να είναι ντίλερ. (Άσχημο).

 Οι δράσεις δηλαδή που αποτελούν μια πραγματικότητα προς όφελος της κοινωνίας, δεν χρειάζονται «κορώνες» για την πείσουν.Η καθημερινότητα, είναι ισχυρός μάρτυρας και μέγας καθρέπτης και για κείνα που γίνονται και είναι καλά και για κείνα που θα έπρεπε να έχουν γίνει, αλλά δεν τους έδωσε κανείς σημασία.

Όπως αυτά που επεσήμανε ο ΓΓΑ, αλλά στην κατηγορία του «θα»:

«Αθλητισμός δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο, αθλητισμός δεν είναι μόνο μπάσκετ, δεν είναι μόνο το επαγγελματικό κομμάτι. Αυτό το οποίο πρωτίστως μας απασχολεί είναι πως θα ενισχύσουμε τον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό, τα ερασιτεχνικά σωματεία και αντίστοιχα τις Ομοσπονδίες,  πως θα τους δώσουμε ένα σταθερό περιβάλλον είτε από οικονομική άποψη, είτε από την πλευρά της αντικειμενικής αξιολόγησής τους: να αισθάνονται δηλαδή οι ελληνικές Ομοσπονδίες πως απολαμβάνουν από την Πολιτεία αυτό που πραγματικά τους αντιστοιχεί με βάση τη δουλειά τους σε μαζικό επίπεδο και των διεθνών επιτυχιών τους". (Έλα ντε…)

Στο Φεστιβάλ Σπούτνικ, στο Άλσος Στρατού, στο Γουδή, ακούστηκαν πολλά από την περασμένη Κυριακή. Τόσα όσα θα περίμενε να ακούσει κάποιος σε μια προεκλογική περίοδο, χωρίς ωστόσο να μηδενίζει τις θετικές πράγματι δράσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News