Στέλιος Μαλτεζάκης

Από το "Βαρδινογιάννειο" του Θόδωρα, στο ΒΑΚ της αγωνίας…

Ο ΟΦΗ απηχεί έναν δυνατό παλμό ψυχικής έκφρασης των Κρητικών φίλων του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού, αλλά και των φίλων της Κρήτης, κάτι που έχει δοκιμαστεί επί δεκαετίες, αποδεικνύοντας ότι λειτουργεί μέσα από μια άσβεστη φλόγα.

ΠΑΕ και Ερασιτέχνης έχουν μια υψηλή αποστολή με κοινωνικό χαρακτήρα στο όνομα του ΟΦΗ και θα χρειαστεί να κάνουν ένα βήμα παραπάνω στις δομές του συλλόγου, με επίκεντρο το Βαρδινογιάννειο Αθλητικό Κέντρο και τις Ακαδημίες. Η ποιοτικότερη, άλλωστε, λειτουργία των δεύτερων εξαρτάται από τις εγκαταστάσεις.

Μοιάζουν να είναι σαν χθες οι εικόνες που αναπηδούν από τη μνήμη μας, όταν η οικογένεια Βαρδινογιάννη με την απόλυτη θέληση του κ. Βαρδή και του αείμνηστου Θόδωρου επιχειρούσαν και υλοποιούσαν στο τέλος της δεκαετίας του ’80 αυτό το πρωτοποριακό αθλητικό κέντρο στο Σκαφιδαρά, εισακούοντας τις εκκλήσεις του επίσης αείμνηστου Γκέραρντ!

Σε κακή κατάσταση μετά την εποχή Βαρδινογιάννη

Μετά την αποχώρηση της οικογένειας Βαρδινογιάννη από την ΠΑΕ, το ΒΑΚ, έπαψε να είναι το αθλητικό κέντρο των ονείρων. Ακολούθησε μοιραία τις περιπέτειες της ΠΑΕ και έκτοτε η λειτουργία του, έπαψε να είναι αυτή που θα έπρεπε. Είναι γνωστό ήδη ότι πέραν από τα γήπεδο που προπονείται η πρώτη ομάδα, τα άλλα τρία έχουν τα προβλήματά τους.
Το δεύτερο είναι σε κατάσταση «έτσι κι έτσι», το τρίτο και το τέταρτο με πάρα πολλά προβλήματα, με συνέπεια να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, τριών αναπτυξιακών ομάδων «Κ» και των Ακαδημιών. Τι ποδόσφαιρο να διδάξεις σε παιδιά, πάνω σε ανώμαλες επιφάνειες και πώς να αποδόσεις έργο επιπέδου όταν τα μεταφέρεις στα γήπεδα των γύρο χωριών (Γάζι, Καλέσσα κ.α).

Η πρόσφατη συνάντηση των ανθρώπων του ΟΦΗ με τον Περιφερειάρχη ίσως λύσει κάποια από τα προβλήματα, αλλά κάθε χρόνο συμβαίνει αυτή η συνάντηση στην Περιφέρεια και αποδεικνύεται ότι τίποτε δεν λύνεται μόνο με τις δηλώσεις και τις φωτογραφίες.
Η μόνιμη απαίτηση για την μετατροπή του τετάρτου γηπέδου με συνθετικό τάπητα για να μπορεί να καλύπτει αυξημένες ανάγκες εκπαίδευσης των ομάδων και να αντιμετωπίζει τις καιρικές συνθήκες, μένει επί μακρόν στο ράφι. Δυο χρόνια τώρα λέγεται με σιγουριά, αλλά έργο μηδέν.

Το αθλητικό κέντρο χρειάζεται τη δική του φροντίδα στο επίπεδο που του αξίζει, και δεν μπορεί να υπολείπεται στην κάλυψη των αναγκών του, επειδή οι ανάγκες επιβίωσης της ομάδας υπερβαίνουν τις δυνατότητές της, ειδικά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Με την προτομή του μέγα ευεργέτη του ΟΦΗ Θόδωρα Βαρδινογιάννη να δεσπόζει πανάξια, όπως και η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων που έχει χτιστεί για να τιμήσει τη μνήμη του, η σύνδεση δεν συνάδει όπως και με τον τίτλο «Βαρδινογιάννειο», όταν συμβαίνουν όλα τα παραπάνω κι όταν τα τελευταία χρόνια το μόνιμο πρόβλημα με το να κόβεται το ρεύμα από απλήρωτους λογαριασμούς (τελευταία ρυθμίστηκε κάπως), φαντάζει ανίερο μέσα σε αυτόν τον ναό του μέλλοντος του ΟΦΗ.

Ενδεικτικά μάλιστα, σε μια από τις περιόδους της διακοπής των ηλεκτροδοτήσεων στο ΒΑΚ, σχολιάστηκε με πολύ πίκρα από αρκετούς φίλους του ΟΦΗ η εικόνα να βλέπεις το άγαλμα του ευεργέτη του ΟΦΗ και δημιουργού του κέντρου, Θόδωρου Βαρδινογιάννη, να μην έχει ούτε καν ρεύμα να φωτιστεί! Για την εκκλησία δεν λέμε, εκεί μπορεί να δεσπόζει η φλόγα των κεριών.

Κάτι δραστικότερο πρέπει να γίνει λοιπόν γιατί το « Βαρδινογιάννειο Αθλητικό Κέντρο» αξίζει τη στήριξη, ως ναός που υπηρετεί το μέλλον του αθλητισμού και συμβάλλει θετικά στην κοινωνία, με την ανάληψη πρωτοβουλιών για την επαρκέστατη λειτουργία του. Ας πάρουν κάποιοι άνθρωπο την πρωτοβουλία να βρουν μόνιμες λύσεις για να λάμπει πάντα αυτό το κόσμημα του Θόδωρα.

Πάντα υπάρχουν ιδέες! Μήπως μια ξεχωριστή και κατηρτισμένη επιτροπή, που το κινήσει, κάποιοι να συνδράμουν οικονομικά αποκλειστικά για τη συντήρησή του και με μέριμνα βαθύτατου ενδιαφέροντος για την αρτιότερη εκπαίδευση των παιδιών; Η αναγωγή για το «πώς δημιουργήθηκε και... πώς κατάντησε», πρέπει να τερματιστεί, γιατί αυτό αξίζει μόνο είναι το «πώς δημιουργήθηκε και... πώς αναπτύσσεται»!

Το ΒΑΚ δεν αξίζει να βρίσκεται με "κακοποιημένα” ή “ανεπαρκή” γήπεδα και κυρίως να μένει χωρίς ρεύμα…  

Σχόλια