Σκακιέρα πολιτικών παιγνιδιών το Μουντιάλ

Απόψεις
Σκακιέρα πολιτικών παιγνιδιών το Μουντιάλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστολή των 70 παιδιών της Παλαιστίνης στον Λιονέλ Μέσι να μην δεχτεί να παίξει με την Εθνική Αργεντινής το Σάββατο στην Ιερουσαλήμ και ειδικά στο «γήπεδο όπου θα διεξαχθεί ο αγώνας με το Ισραήλ» γιατί «χτίστηκε πάνω στα χαλάσματα ενός από τα 418 χωριά Παλαιστινίων που ισοπεδώθηκαν από το Ισραήλ πριν από 70 χρόνια, το χωριό Μαλχά», ανέδειξε ένα τεράστιο θέμα πολιτικής σκοπιμότητας που ασκεί έντονη πίεση στον Αργεντινό σταρ ενόψει Μουντιάλ.

«Αγαπητέ Λιονέλ Μέσι, είσαι μια θρυλική μορφή του ποδοσφαίρου, με το οποίο όλοι ονειρευόμαστε να είμαστε ίσοι. Είμαστε παιδιά Παλαιστινίων προσφύγων από τα χωριά Qalandia, Amari, Yalazón και Aida. Οι οικογένειές μας προέρχονται κυρίως από το Al Malha.

Δεν ξέρουμε αν το έχετε ήδη ακούσει, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα το ακούσετε, γιατί μας έχουν πει πως έρχεστε να παίξετε με τους φίλους σας εκεί, σε ένα γήπεδο που χτίστηκε στο κατεστραμμένο μας χωριό» (το Teddy Stadium στο δυτικό τμήμα της Ιερουσαλήμ).

Η χαρά μας μετατράπηκε σε δάκρυα και οι καρδιές μας έσπασαν. Είναι λογικό ο Μέσι, ο ήρωάς μας, να παίξει σε ένα στάδιο που είναι χτισμένο στους τάφους των προγόνων μας; Θα είναι μια θλιβερή μέρα»!

Αυτή είναι η επιστολή που υπογράφουν τα παιδιά ως «τα βίαια εκτοπισμένα παιδιά του Al Malha»!

Το φιλικό της Αργεντινής με το Ισραήλ, που την τελευταία στιγμή άλλαξε έδρα και αντί της Χάιφα θα διεξαχθεί στην Ιερουσαλήμ (μετά που χρίσθηκε πρωτεύουσα με αναγνώριση Τραμπ), αποτελεί πολιτική κίνηση στην παγκόσμια ποδοσφαιρική σκακιέρα. Το φιλικό αυτό είχε κλείσει κυβερνητικά από την επίσκεψη του Νετανιάχου πέρυσι στην Αργεντινή και τον πρόεδρο Μάκρι, όπου έκλεισαν συμφωνίες για όπλα, τεχνολογίες και άλλες διπλωματικού χαρακτήρα.

Φτηνή προπαγάνδα πάντως το επιχείρημα ότι όταν ο Μαραντόνα είχε κατακτήσει το Μουντιάλ, το 1986 στο Μεξικό, προέρχονταν από νίκη σε φιλικό με το Ισραήλ! Άλλο τα γούρια…

Δεν είναι μόνο το φιλικό της Αργεντινής με το Ισραήλ και την πίεση που ασκείται στον Μέσι. Πολιτικά παιγνίδια έχουν σχέση και με αρκετά… μη φιλικά ματς του Ιράν.

Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από την αντίληψή μας, τα Μουντιάλ ήταν πολλές φορές συνυφασμένα με την πολιτική και συμβάδιζαν με… μάχες στο πολιτικό επίπεδο που εξελίσσονταν με ποδοσφαιρικούς όρους και αντίστοιχα στο ποδοσφαιρικό με πολιτικούς.

Εν προκειμένω θα είναι και εξαιρετικά άχαρο να βλέπεις από τη μια τον Μέσι ως «σημαία» του Ισραήλ και τον Ρονάλντο ως υπερασπιστή της Γάζας και των Παλαιστινίων, με τις γνωστές δωρεές του. Νωπή η περίπτωση όταν  είχε πουλήσει τη «Χρυσή Μπάλα» μαζεύοντας 1,4 εκατ. ευρώ τα οποία τα δώρισε για να χτιστούν σχολεία για τα παιδιά της Παλαιστίνης…

Όπως και να έχει και με την απειλή διπλωματικού μποϋκοτάζ στο Μουντιάλ στη Ρωσία του Πούτιν, η επαναφορά τύπου "ψυχρός πόλεμος", είναι μέσα στο κόλπο, μετά και τα συμβάντα με την Βρετανία (η δηλητηρίαση του πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του στο Σάλσμπερι της Αγγλίας).

Αλλά υπάρχει κανείς να ξεχνά την περίπτωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1978 στην Αργεντινή που έχει μείνει στην ιστορία ως το μουντιάλ της ντροπής;

Θα ήταν πάντως και περίεργο λόγω της τρομερής επιρροής στις κοινωνίες που ασκεί αυτό το μοναδικό και βαρύτιμο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, να εξέλιπαν κινήσεις του είδους...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News