Ο Πολυχρονίου του ΟΦΗ, οι Ρεθεμνιώτες και τα κοκτέιλ αναδιαρθρώσεων

Απόψεις
Ο Πολυχρονίου του ΟΦΗ, οι Ρεθεμνιώτες και τα κοκτέιλ αναδιαρθρώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κώστας Πολυχρονίου ήταν όνομα θρύλος ως ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, όμως δέθηκε πολύ στο Ηράκλειο όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ τη σεζόν 1980-81, οδηγώντας την κρητική ομάδα που είχε ξεκινήσει ανανέωση σε μια σεζόν που χαρακτηρίστηκε για τις σημαντικές αλλαγές της.

Ήταν η χρονιά των αποχωρήσεων των Πουπάκη, Τσαγγαράκη, Γιαλαμά και Βούκμαν, αλλά και της άφιξης των Όρε, Κίρισιτς, Δράκου, Γεωργιάδη, Χανταμπάκη, Τασσόπουλου… Ο Κώστας Πολυχρονίου είχε διαδεχθεί στον πάγκο τον βρετανό Γκράχαμ Ουίλλιαμς, ο οποίος ακολούθησε την έξοδο του Αντώνη Γεωργιάδη, αλλά κρατήθηκε μόλις τρεις μήνες στην τεχνική ηγεσία του.

Ο Κώστας Πολυχρονίου ήταν στον πάγκο για 21 ματς και ο ΟΦΗ εκείνη τη σεζόν τερμάτισε δέκατος. Από τις σημαντικές του νίκες ήταν επί της ΑΕΚ με 3-0 και γκολ των Καραΐσκου, Γεωργιάδη και Δράκου. Στο διάστημα αυτό «έχτισε» καλές γνωριμίες και αυτό φάνηκε κάθε φορά που ερχόταν ως τεχνικός των εθνικών ομάδων.

Η αναφορά στην ανακοίνωση της ΠΑΕ ΟΦΗ φέρει και τη ζωντανή μαρτυρία του Κώστα Καζανάκη και φανερώνει ακριβώς όλους τους θετικούς χαρακτηρισμούς που περιέχει. «Yπήρξε ένας ηθικός και δίκαιος προπονητής που πρόσφερε στην ομάδα μας, όπως μαρτυρούν όσοι τον έζησαν».

Αυτή η επίθεση που είχε κάνει στον Ζλατάνο που είχε αδικήσει τον ΟΦΗ στο ματς με τον Εθνικό, έμεινε στις μικρές ιστορίες της κρητικής ομάδας. Ο Κώστας Ρεπανάκης ήταν τότε γενικός αρχηγός και έχει να θυμάμαι τους τοίχους του Ηρακλείου γεμάτους με συνθήματα κατά του διεθνή διαιτητή… (Η φωτογραφία με τον Κώστα Ρεπανάκη και τον Κώστα Πολυχρονίου, είναι από την εφημερίδα "Ελεύθερη Γνώμη" του Γιάννη Στρατάκη, το 1981)

-Ήταν καλός άνθρωπος ο Πολυχρονίου. Της συζήτησης. Το είδαμε κι όταν ήταν προπονητής στις εθνικές ομάδες, το μαρτυρούσαν και οι ιστορίες παραγόντων του ΟΦΗ που τον είχαν ζήσει από κοντά όταν ήταν προπονητής στον ΟΦΗ.

Ο Κώστας Πολυχρονίου, είχε να καμαρώνει ιδιαιτέρως που «εξουδετέρωσε» Πελέ και είχε αφηγηθεί πως αντιμετώπισε τον Βραζιλιάνο «μάγο» στο νικηφόρο φιλικό του Ολυμπιακού με τη Σάντος (2-1) το 1961 στη «Λεωφόρο» με σκόρερ τους Σιδέρη, Σουρούνη και Ζίτο):

«Παρακάλεσα τον κύριο Σιμονόφσκι, τον τότε προπονητή του Ολυμπιακού, να με αφήσει να "πιάσω" τον Πελέ. Αυτός μου απάντησε χαριτολογώντας: «Δεν βλέπεις Κώστα; Αυτόν δεν μπορούν να τον πιάσουν ούτε τρεις παίκτες μαζί». Όταν ήρθε η στιγμή του αγώνα, εγώ είχα παρατηρήσει ότι όταν ο Πελέ σε έφερνε μέτωπο, ήσουν καταδικασμένος να σε περάσει από όπου θέλει. Έτσι έβαλα στόχο να μην γυρίσει ποτέ κατά μέτωπο σε εμένα για όλη τη διάρκεια του αγώνα. Είχα "καρφώσει την αναπνοή" μου στον σβέρκο του σε όλο το παιχνίδι και έτσι κατόρθωσα και τον αντιμετώπισα.»

"Και οι τρεις είναι υπέροχοι"!

Αυτή η φωτογραφία είναι από τη φύση της συναρπαστική, προκαλώντας αυξημένο ενδιαφέρον στο διαδίκτυο. Τρεις παλαίμαχοι του ΟΦΗ βρέθηκαν μετά από ένα χρόνο και πίνουν καφέ στο κέντρο του Ηρακλείου με προεξέχον χαρακτηριστικό την καταγωγή τους! Σήφης Κορωνάκης, Γιάννης Πετράκης, Λευτέρης Πουπάκης και οι τρεις Ρεθεμνιώτες!

Τα σχόλια έδωσαν και πήραν! "Οι Γίγαντες", "Η Φοβερή παρέα", "Οι Αχτύπητοι" "Και οι τρεις είναι Υπέροχοι", "Οι Λεβέντες", "Οι τρεις Παικταράδες", ήταν μερικοί από τους τίτλους που αναδείχτηκαν μέσα από τα σχόλια, με τον πρώην άσο του Ολυμπιακού και του ΟΦΗ Γιώργο Κοκολάκη να βάζει τον επίλογο, γράφοντας: "Τρεις σπουδαίοι ποδοσφαιριστές - Διαμάντια"!

Έτσι είναι, γιατί και οι τρεις καθένας με την πορεία του στο ποδόσφαιρο και στη ζωή, μπορούν να μιλούν μεταξύ τους και με όλους, με την καρδιά τους! Είναι αυτό που κάνει τη διαφορά και τον Γιάννη Πετράκη να το απολαυάνει ποζάροντας στις καλοκαιρινές του διακοπές!

"Σφηνάκια" εποχής και κοκτέιλ αναδιαρθρώσεων!

-Είναι να μη σου τύχει να έχεις προγραμματίσει ως εθνική ομάδα την πρόβα τζενεράλε σου πριν από το Μουντιάλ και να σου συμβεί, να σου επικαλείται η άλλη, για τη μη διεξαγωγή του φιλικού, ότι διαταράχθηκε το πρόγραμμα της, ενόψει του επικείμενου Nations League…  Όταν για όλα σου φταίνε οι άλλοι, ψάξου να βρεις που έχεις κάνει… την πατάτα.

Εδώ που τα λέμε, χρόνια είχε να ξεσπάσει ένας πόλεμος, ακόμη και χάρτινος,  που να μας παραπέμπει στον Δαρείο και τον Ξέρξη! Γι’ αυτό καλά κάνουν πολλοί που γράφουν… για Πέρσες και όχι για Ιρανούς!

-Καλά, φταίει ο προπονητής όταν μπαίνουν μπράβοι της νύχτας μέσα στο γήπεδο και πλακώνουν στο ξύλο παίκτες της φιλοξενούμενης ομάδας; Τι έπρεπε να κάνει δηλαδή, να κάτσει να τον σαπίσουν στο ξύλο;

Σε πολύ κόσμο φαίνεται πολύ βαριά η ποινή που επιβλήθηκε στον Μανόλη Παπαματθαιάκη για τα «Αστέρια» της Αμαλιάδας. Ελπίζοντας ότι η δευτεροβάθμια θα είναι… πιο δικαιοσύνη!

-Βλέπουμε τις μεγαλοηγεσίες του ελληνικού μπάσκετ να συναγωνίζονται στις εκτροπές τις αντίστοιχες του ποδοσφαίρου. Τόσο πολύ το ζηλεύουν;

-Γοητεύτηκαν οι άνθρωποι του Εργοτέλη από τον Ολλανδό μάνατζερ του Νίκκι Παπαβασιλείου και ακούσαμε να τον σχολιάζουν με πολύ θετικά λόγια.

-Καλό  θα είναι ωστόσο (όλα με το μέτρο και την ισορροπία τους), ο Εργοτέλης να γυρίσει σελίδα και η ομάδα να είναι πιο επικοινωνιακή με το φίλαθλο κοινό, από τα μέσα ενημέρωσης. Σίγουρα, ο Τάκης Γκώνιας μετά το ατυχές περιστατικό με τον Ερμή, «κλείσθηκε» ως προς τη δημοσιότητα και «έκλεισε» και τους άλλους.

-Πάντως αυτή η κρατική αναδιάρθρωση, δεν έχει μόνο προεκλογικό άρωμα, όπως έκαναν και οι άλλες κυβερνήσεις πριν την «ρήτρα ανεξαρτησίας» που κακοποίησαν οι προηγούμενες δυνάμεις εξουσίας της ΕΠΟ και παρέδωσε ο Ινφαντίνο στον Κοντονή. Το συγκεκριμένο σχέδιο Βασιλειάδη, ως έχουν τώρα τα πράγματα με τις ομάδες που θα πάρουν δωρεάν εισιτήριο εισόδου στο (10+10), ενισχύουν την κλονισμένη επιρροή του βόρειου πόλου στο εμφύλιο μέτωπο με τους νότιους… Μέχρι να σιχαθούν όλοι αυτό το έργο που παίζεται…

Ελέω σχεδίων Βασιλειάδη, θα έχουμε δηλαδή τρεις ομάδες από την Κρήτη στην Σούπερ Λίγκα. Ο ΟΦΗ με το σπαθί του και οι Πλατανιάς και ΑΟΧ Κισσαμικός με δωρεάν εισιτήριο – πρόσκληση του υφυπουργού! Κατα τα 2/3 περιφερειακό! Κι όλο αυτό... για την Παναχαϊκή και την εξ ανάγκης εκλογική περιφέρεια του Υφυπουργού στην Αχαία καθώς δεν είναι επιθυμητός στον Πειραιά. Όχι μόνο. Στο τραπέζι που ετοιμάζει οι νεοσύλλεκτοι του Κέρκυρα, Πλατανιάς, Παναχαϊκή και ΑΟΧ Κισσαμικός δίνουν στο "σύμμαχο" μαι αύξηση επιρροής 3-1. Σίγουρα οι δύο καταπεσμένοι...

Έχουν πάρει σήμα οι Χανιώτες: "Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σήφης Δελάκης είχε σειρά συναντήσεων με τον Μανώλη Μαθιουλάκη, με τους δυο τους να συζητούν το ενδεχόμενο ο κ. Δελάκης να τον διαδεχθεί στον Πλατανιά".

Δεν μπαίνουμε στον κόπο να διεισδύσουμε στο βάθος των γαλλικών δηλώσεων του Γιώργου Βασιλειάδη, περί της «αμαρτωλής οικονομίας του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού», αλλά είναι ολοφάνερο πως κόντρα σε αυτό, πάει να μας γυρίσει στο "κρατικό ποδόσφαιρο, με δημόσιο χρήμα και με κομματικούς ιμπρεσάριους".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News