default-image

"Που πας αθλήτρια μου, με τόση τεστοστερόνη;"

Σπορ
"Που πας αθλήτρια μου, με τόση τεστοστερόνη;"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όρια στην τεστοστερόνη των αθλητριών βάζει η IAAF

Η IAAF ανακοίνωσε τους νέους της νόμους για τους κανονισμούς γυναικείας τεστοστερόνης που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2018.

Πρόκειται για τον περιορισμό της τεστοστερόνης που παράγεται φυσικά για γυναίκες που συμμετέχουν σε αποστάσεις που κυμαίνονται από 400 μέτρα μέχρι και 1600 μέτρα.

Κυριολεκτικά αυτή η αλλαγή στοχεύει να σαμποτάρει την καριέρα του πολύ αγαπημένου χρυσού κοριτσιού της Νότιας Αφρικής Κάστερ Σεμένια

Έτσι οι αθλήτριες με υπερανδρογονισμό, θα πρέπει να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους, για να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στις αποστάσεις από τα 400μ μέχρι το μίλι (1.609μ). Στα αγωνίσματα συμπεριλαμβάνονται τα 400μ, 400μ εμπόδια, 800μ, 1500μ, αγώνισμα του 1 μιλίου και οι ίδιες αποστάσεις που συμπεριλαμβάνονται στα Σύνθετα αγωνίσματα.

Όλα αυτά, μετά τα αποτελέσματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από την IAAF αποδεικνύοντας ότι οι διαφυλικές αθλήτριες που παράγουν υπερβολική τεστοστερόνη, ευνοούνται σε διάφορα αγωνίσματα.

Τα επιστημονικά αυτά στοιχεία συγκεντρώθηκαν μετά την απόφαση του Διαιτητικού Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS) το 2015, με την οποία ανέστειλε τους κανονισμούς της IAAF που υποχρέωναν τις αθλήτριες με υπερανδρογονισμό να υποβληθούν σε θεραπεία για να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση αθλήτριας με υπερανδρογονισμό είναι αυτή της Νοτιοαφρικανής Σεμένια, με δύο χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες στα 800μ (2008, 2016), αλλά και τρεις φορές παγκόσμιας πρωταθλήτριας στην ίδια απόσταση.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι το πλεονέκτημα που δίνεται στους αθλητές με «διαφορές στη σεξουαλική ανάπτυξη», κυριαρχεί ιδιαίτερα στις αποστάσεις μεταξύ των 400μ και του μιλίου, δηλαδή στις αποστάσεις που είναι ενδιάμεσες στα όρια ταχύτητας και αντοχής.

Επιπτώσεις υγείας

Θα υπάρξουν ωστόσο ιατρικές συνέπειες όταν κάποιος προσπαθήσει να τροποποιήσει την ίδια τη φύση του. Πέρυσι, καθηγητής του πανεπιστημίου του Yale, , εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία από την ιατρική μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης :

«Η μείωση της τεστοστερόνης μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία για όλη τη ζωή. Εάν γίνει μέσω χειρουργικής επέμβασης, οι γυναίκες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για οστεοπόρωση».

Τώρα, αν η Σεμένια πρέπει να παρακάμψει τη φαρμακευτική αγωγή και να μεταβεί σε μακρινά γεγονότα, σημαίνει ότι θα τρέχει με τους άντρες; Όσο είναι γυναίκα, οι ανταγωνιστές της θα είναι ακόμα γυναίκες! Γιατί να αγνοήσει όλη την ικανότητα και την σκληρή δουλειά που βάζει και να την κρίνει με το τι δεν έχει τον έλεγχο;

Οι δηλώσεις του Σεμπάστιαν Κόε

«Ως Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου, έχουμε την ευθύνη να εξασφαλίσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού για τους αθλητές. Όπως πολλά άλλα αθλήματα επιλέγουμε να έχουμε δύο κατηγορίες, ανδρών και γυναικών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σαφείς σχετικά με τα κριτήρια ανταγωνισμού για τις δύο αυτές κατηγορίες. Τα στοιχεία και τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η τεστοστερόνη, είτε φυσικά παράγεται είτε τεχνητά, παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα απόδοσης σε γυναίκες αθλήτριες. Οι αναθεωρημένοι κανόνες δεν αφορούν την απάτη. Καμία αθλήτρια με υπερανδρογονισμό, δεν θεωρούμε ότι έχει εξαπατήσει. Πρόκειται για την εξασφάλιση του δίκαιου και ουσιαστικού ανταγωνισμού στον αθλητισμό, όπου η επιτυχία καθορίζεται από το ταλέντο, την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά και όχι από άλλους παράγοντες που συνεισφέρουν στην κατεύθυνση αυτή».

Με πληροφορίες IAAF, ΑΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News