Νικολέτα Σφακιανάκη

Η αποτίμηση της εκλογής Σακελλαροπούλου

"Σε μια εποχή που ψάχνουμε τους άξιους είναι τεράστιο σφάλμα να τους ψάχνουμε σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Δεν υπάρχει ανδρικός και γυναικείος κόσμος"

Αλήθεια, τι κρατάμε από την εκλογή Σακελλαροπούλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα; Ας απομακρυνθούμε λίγο από την αμιγώς πολιτική συζήτηση. Δηλαδή από το πώς η κυβέρνηση αποτιμά την επιλογή και την ευρεία αποδοχή της πρότασής της και πώς αντιστοίχως η αντιπολίτευση συναίνεσε ναι μεν, δείχνοντας “εγκλωβισμένη” δε. Ας κάνουμε μια ευρύτερη αποτίμηση και με πολιτικά αλλά και με κοινωνιολογικά κριτήρια. Αξίζει σε αυτήν τη συζήτηση να ρίξουμε το βάρος στο φύλο της νέας προέδρου της Δημοκρατίας. Ναι, στο φύλο.

Και εξηγούμαι. Ανέκαθεν ήμουν κατά της ποσόστωσης στις εκλογές. Προφανώς και όχι για αυτό που προστατεύει η ποσόστωση, που δεν είναι άλλο από τη συμμετοχή των γυναικών στα κάθε είδους ψηφοδέλτια. Πώς θα μπορούσα άλλωστε να είμαι κατά οποιασδήποτε ασφαλιστικής δικλίδας για τη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά; Είμαι κατά της ποσόστωσης για αυτό που συμβολίζει, που ανακυκλώνει και διαιωνίζει, και δεν είναι άλλο από τη συμμετοχή των γυναικών σε εκλογικές διαδικασίες υπό όρους και όχι άνευ όρων.

Η ποσόστωση θα έπρεπε να μας είναι άχρηστη εδώ και πολλά χρόνια και τα αντανακλαστικά της κοινωνίας θα έπρεπε να είναι τέτοια που η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά θα γινόταν “στα ίσια” με τους άνδρες, χωρίς να έχει καν σημασία πόσοι είναι οι άνδρες και πόσες οι γυναίκες σε ένα ψηφοδέλτιο. Σε μια εποχή που ψάχνουμε τους άξιους είναι τεράστιο σφάλμα να τους ψάχνουμε σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Δεν υπάρχει ανδρικός και γυναικείος κόσμος.

Τότε γιατί θα αναρωτηθεί κάποιος να υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια ανά φύλο; «Τι κάνουμε εμείς για αυτό;», θα αναρωτηθώ εγώ. Και αν για κάποιους η συζήτηση μοιάζει γραφική ή κουραστική, ειλικρινά λυπάμαι. Γνωρίζω καλά, όμως, ότι προβληματίζει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, και γραφικό ή κουραστικό είναι το «μπες στο ψηφοδέλτιό μου για να “κλείσω” γιατί μου λείπει γυναίκα» και το «πείσε τη γυναίκα/κόρη/ανιψιά σου να μπει στο ψηφοδέλτιο γιατί δεν “κλείνω”».

Και να πούμε και μεγαλύτερες αλήθειες; «Κάτσε, κοπέλα μου, σπίτι σου να μεγαλώσεις τα παιδιά σου που ψάχνεις και αξιώματα...»! Και μη μου πείτε ότι δεν το έχετε ακούσει ποτέ!

Εκείνο λοιπόν που εγώ κρατώ ως κέρδος (σε πρώτη φάση) από την εκλογή Σακελλαροπούλου είναι ότι εδώ και μέρες γίνεται ένας γόνιμος δημόσιος διάλογος για τη συμμετοχή των γυναικών σε υψηλά αξιώματα. Και ο διάλογος αυτός θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται με όρους ειλικρίνειας. Για να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την εκλογή όλο και περισσότερων ικανών γυναικών στα δημόσια αξιώματα αλλά και τη διάκρισή τους και στον τομέα της επιστήμης, των γραμμάτων και της επιχειρηματικότητας. Η σύγχρονη Ελληνίδα το περιμένει. Όχι γιατί είναι γυναίκα, αλλά γιατί είναι άξια...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια