Νικολέτα Σφακιανάκη

Να αγαπάς την ευθύνη

Μεγάλη υπόθεση να αγαπάς την ευθύνη. Μεγάλη υπόθεση να αναγνωρίζεις πού φταις εσύ και πού φταίνε οι άλλοι. Πότε μιλάμε για κριτική και πότε για προσπάθεια υπονόμευσης μιας κατάστασης.

Και αυτό το γράφω με αφορμή την πρακτική που ακολουθείται από μερίδα πολιτικών προσώπων. Προσώπων που υπάρχουν και στη σημερινή κυβέρνηση. Ε, δε γίνεται για όλα τα στραβά να φταίνε οι άλλοι. Οι δημοσιογράφοι, οι κύκλοι της Ευρώπης, επιχειρηματικοί κύκλοι, η προηγούμενη κυβέρνηση, ο κακός μας ο καιρός και πάει λέγοντας.

Δεν μπορεί όποιος διαφωνεί μαζί σου να είναι κακός, να μη θέλει να πετύχεις. Έχει άλλη άποψη, την καταθέτει και αναζητά απαντήσεις. Αν για κάτι είμαστε περήφανοι σε αυτή τη χώρα είναι η ελευθερία του λόγου την οποία πρόγονοι μας υπερασπίστηκαν με αίμα.

 Από μία αριστερή κυβέρνηση λοιπόν περιμένω να έχει άλλη στάση απέναντι στην κριτική. Γιατί δεν μπορεί οι διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να ονομάζονται «εποικοδομητικός διάλογος» και οι διαφωνίες έξω από αυτό «προσπάθεια υπονόμευσης».

Κάθε πρωθυπουργός αυτής της χώρας κρίθηκε όχι μόνο από τις επιλογές και τις αποφάσεις σε καταστάσεις αλλά και σε πρόσωπα, σε συνεργάτες. Οι κακές επιλογές σε συνεργάτες στοίχειωσαν πρωθυπουργός στο παρελθόν και όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ποιους και με ποια ονόματα και αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θεωρώ ότι το γνωρίζει καλά και δε θέλει την πολιτική του σταδιοδρομία να τη στοιχειώσουν λάθος επιλογές προσώπων.

Ο ελληνικός λαός ψήφισε, αποφάσισε. Ανέδειξε το ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση για να αναλάβει τα ηνία της χώρας, όχι για να ακούει μονίμως την απάντηση «τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση». Την προηγούμενη κυβέρνηση ο λαός την έστειλε στην αντιπολίτευση στις 25 Ιανουαρίου και θα πράξει το ίδιο με όποια άλλη κυβέρνηση δεν τον πείσει. Και αυτό λέγεται δημοκρατία. Όπως επίσης ύψιστη στιγμή δημοκρατίας είναι οι εθνικές εκλογές. Και είναι πρόσφατες για να μιλάμε αυτή τη στιγμή για ένα δημοψήφισμα το οποίο τεχνηέντως κάποιοι συνεχίζουν να κρατούν στο προσκήνιο της πολιτικής συζήτησης. Το δημοψήφισμα - όσο δημοκρατική διαδικασία και αν είναι - στην παρούσα φάση, όπως σωστά είπε και ο Γιάνης Βαρουφάκης, απλά θα έθετε ένα εκβιαστικό ερώτημα. Ένα ερώτημα που θα έπαιρνε την ευθύνη της πολιτικής απόφασης πάνω από τους ώμους της κυβέρνησης.

Και για να θυμίσουμε σε όποιους δε θυμούνται Νίκο Καζαντζάκη: «Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω»...

Εις το επανιδείν

Σχόλια