Νικολέτα Σφακιανάκη

Και ξαφνικά… σ' αγαπώ και πάλι

Ψυχολογία του Έλληνα... Τι πας να αναλύσεις; Είσαι τρελός; Αυτή η ψυχή δε μπορεί να αναλυθεί. Η ψυχή του Έλληνα είναι μοναδική και απρόβλεπτη. Αυτή η ψυχή έχει μεγαλώσει σε μοναδικό και απρόβλεπτο τόπο. (Έτσι μόνο εξηγούνται πολλές επιλογές μας στο μακρινό αλλά και κοντινό παρελθόν αλλά μη τα θυμάμαι τώρα,  δεν είναι ώρα).

Ναι έχουμε τα στραβά μας, έχουμε την κρίση μας, έχουμε τις λακκούβες μας, έχουμε τα ανάποδα μας τέλος πάντων. Αλλά είμαστε εμείς.

Οι ίδιοι Έλληνες που ξέρουμε τι θα πει φιλότιμο, χαμόγελο, ήλιος, θάλασσα και… μουσακάς  φίλε μου. Εντάξει το παραδέχομαι ότι το καλοκαίρι με έχει επηρεάσει έντονα και όπως διαπιστώνω έχει επηρεάσει και πολλούς άλλους  Έλληνες. Η γκρίνια μπορεί να παραμένει γιατί παραμένουν και οι δυσκολίες όμως βλέπεις ότι το καλοκαίρι έχει βοηθήσει να αλλάξει η ψυχολογία.

Και κάπως έτσι, σε γαλάζια και χρυσαφή απόχρωση, οι Έλληνες ξαναγάπησαν την Ελλάδα. Έστω και για λίγο Το βλέπεις όταν συνομιλείς μαζί τους, το βλέπεις ακόμα και από τις αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είναι "σοβαρός" δείκτης "επικαιρότητας", "μόδας"…  

Παντού βλέπεις αμμουδιές, χαμόγελα και ήλιο… Αυτός ο ήλιος. Ο ευεργετικός… (μη πάει το μυαλό σας σε κομματικά σύμβολα προς Θεού, θα χαλάσετε όλο το συλλογισμό). Κάπου εκεί λοιπόν γεμίζοντας με… βιταμίνη Β  σκέφτεσαι πως ναι, τον αγαπάς τον τόπο σου…  Ωραία…. Ευχή μου; Αντε βρε , αυτή η αγάπη να γίνει και χειμωνιάτικη… αλλά να γίνει και  πιο… παραγωγική.

Από χειμώνα να γίνουν πράξεις οι ανησυχίες μας και η αγάπη μας να πάρει τη μορφή της δράσης και όχι της απάθειας. (Μεταξύ μας καλή η αισιοδοξία και η ψιλοχαζοχαρούμενη διάθεση αλλά το να γίνουμε πιο δραστήριοι σαν λαός δε βλάπτει).

Σχόλια