Η ιδιαιτερότητα της καθόδου Μητσοτάκη

Απόψεις
Η ιδιαιτερότητα της καθόδου Μητσοτάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάτι αρχίζει και κινείται στο μέτωπο των υποδομών στην Κρήτη

Η μεγάλη ώρα για το Ηράκλειο και την Κρήτη γενικότερα έφτασε και αναφέρομαι στην έναρξη των εργασιών στο μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης, το αεροδρόμιο Καστελίου, και μάλιστα παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το νερό μπορεί να άργησε να μπει στο αυλάκι με υπαιτιότητα όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, αλλά μπήκε για τα καλά, με τη ροή μάλιστα να είναι συνεχής και ελπίζουμε ταχύτατη.

Η κυβέρνηση - και πολύ καλά το κάνει, εδώ που τα λέμε - επιθυμεί να κερδίσει και επικοινωνιακά από αυτή τη διαδικασία, κάτι το οποίο μαρτυρά και η παρουσία του πρωθυπουργού στην Κρήτη, θέλοντας να δείξει ή καλύτερα να αποδείξει ότι κάτι αρχίζει και κινείται στο μέτωπο των υποδομών στο νησί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει και αναφορά και δέσμευση και για τον ΒΟΑΚ, αλλά μένει να ακούσουμε και το περιεχόμενό της.

Η κάθοδος λοιπόν του πρωθυπουργού αποτελεί και τη μεγάλη ευκαιρία της κυβέρνησης συνολικά να μην αρκεστεί σ’ αυτό που είπα παραπάνω στο επικοινωνιακό σκέλος, αλλά και να μπει σε ζητήματα ουσίας με συγκεκριμένο πλάνο και όχι απλά δεσμεύσεις. Μην μπει, δηλαδή, στη διαδικασία το κυβερνητικό επιτελείο να οργανώσει μια παρουσία του πρωθυπουργού, απλά για να... φανεί στο Καστέλι. Αν και στην αρχή είχε διαρρεύσει η πληροφορία για διήμερη περιοδεία, μετά έσκασε η είδηση για μονοήμερη, και μάλιστα παρουσία σε τρεις νομούς (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά) μέσα σε λίγες ώρες. Τώρα θα μου πείτε πόσες μέρες να παραμείνει ολόκληρος πρωθυπουργός, την ώρα που “τρέχουν” τόσο θέματα και υπάρχουν άλλα τόσα ανοιχτά θέματα; Μεγάλη συζήτηση.

Πραγματικά θα χαρώ αν γίνει αναφορά από τον πρωθυπουργό και στην προηγούμενη κυβέρνηση για το γεγονός ότι επί θητείας της - κακά τα ψέματα – “έτρεξε” τις διαδικασίες για το αεροδρόμιο και είναι πλέον όλα έτοιμα για να μετατραπεί η περιοχή σε ένα εργοτάξιο. Περιμένω να δω ακόμα τι θα απαντήσει, αν θα απαντήσει και στις αναφορές αυτοδιοικητικών ότι από τις τελευταίες υπογραφές στην Αθήνα έμειναν στην... απ’ έξω. Ακόμα και ο Σταύρος Αρναουτάκης είχε αφήσει αιχμές. Τώρα, αν θελήσει να μην ξύσει που λένε πληγές, είναι άλλο θέμα, αλλά κάτι μου λέει ότι θα κάνει αναφορά και στην Περιφέρεια και στον Δήμο Μινώα για την καθοριστική συμβολή τους.

Να προσθέσω και κάτι ακόμα: Είπαμε, ο λόγος της καθόδου είναι το αεροδρόμιο στο Καστέλι, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός - αν θελήσει να το τραβήξει λίγο - δε θα στείλει μηνύματα που ξεπερνούν τα όρια της... ανάπτυξης και των υποδομών, και αγγίζουν αυτά της εξωτερικής πολιτικής και της Άμυνας. Να γίνω και πάλι συγκεκριμένος.

Μηνύματα

Μηνύματα προς τη γειτονική Τουρκία, και μάλιστα από την Κρήτη. Από ένα νησί που όλο και πιο συχνά τώρα τελευταία μπαίνει στο στόμα των Τούρκων μετά και τις υπογραφές για τον East Med και τη συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη. Ειδικά, αν θα βρεθεί και στην 115 Π.Μ. στα Χανιά, όπως έχει γίνει γνωστό - με τις εικόνες από την επίσκεψή του εκεί να κάνουν τον γύρο του κόσμου - θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναφερθεί και να “σηκώσει το γάντι” κατά κάποιο τρόπο.

Υπάρχουν, ωστόσο, στελέχη μέσα στη Νέα Δημοκρατία που εκφράζουν την άποψη ότι όσα πιο λίγα είναι τα θέματα στην ατζέντα του πρωθυπουργού τόσο καλύτερα για να μην επισκιάσει και τις αναφορές σε Καστέλι και ΒΟΑΚ. Έχει πάντως λογική αυτή η άποψη. Μην τους προκύψει, δηλαδή, παρόμοιο... ατύχημα τύπου τροπολογίας για τις ποδοσφαιρικές ομάδες που έστειλε άκλαυτη τη συνάντηση με τον Μακρόν και το επίδομα γέννησης. Για να μην ξεχνιόμαστε, δηλαδή.

Το παιχνιδάκι

Να μου επιτρέψετε και μια τελευταία αναφορά εκτός θέματος. Δεν έχω παρά να πιστέψω τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως συμφωνία με την Τουρκία για... κατάπαυση του πυρός την ημέρα της επετείου των Ιμίων. Μάλλον ο σουλτάνος και σε αυτήν την περίπτωση έπαιξε το δικό του παιχνιδάκι. Παλιά μου τέχνη κόσκινο.

Τα βλέμματα πάντως τράβηξε και ποιος άλλος; Μαντέψτε. Ο Πάνος Καμμένος. Τον θυμάστε; Ο υπουργός Άμυνας; Που τώρα ασχολείται με την εμπορία αυτοκινήτων; Ναι, αυτός. Έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα, ότι εμείς θα τιμάμε τα Ίμια κι εσείς θα κάθεστε, λέει, σαν κότες. Μάλιστα. Ούδεν σχόλιον! Χαιρετώ σας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News