Νίκος Κοσμαδάκης

Εθελοντισμός: μια μαγική λέξη

Tο αντίδοτο της εποχής μας που χαρακτηρίζεται από λανθασμένα πρότυπα, αλλοτρίωση αξιών και παντοδυναμία υλικοτεχνικού πνεύματος

Ο εθελοντισμός είναι μια λέξη που παράγεται από μια επιθυμία. Η επιθυμία είναι έντονη και παρακινεί το "Εγώ", την προσωπικότητα του ατόμου, να γίνει φορέας αλλαγής. Αλλαγή σημαίνει μετάβαση από μια δεδομένη κατάσταση σε μια διαφορετική κατάσταση. Επομένως, ο εθελοντής είναι φορέας αλλαγής, μικρής ή μεγάλης. Η αλλαγή ωστόσο δε γίνεται με ανταλλαγή χρημάτων. Δηλαδή, ο εθελοντής δεν κατανοεί τον ρόλο του ως ενός ανθρώπου που στοχεύει να ανταλλάξει τις υπηρεσίες του με χρήματα ή με κάποιο αξίωμα που ενδέχεται να αποδοθεί σε κάποιον εφόσον ανταποκριθεί άριστα στα καθήκοντά του.
Η επιθυμία του είναι ανιδιοτελής. Δε στοχεύει στην ανάδειξη του εαυτού του. Απλά, θεωρεί τον εαυτό του μέρος του κοινωνικού συνόλου. Η διαφορά του, ωστόσο, έγκειται στην κατανόηση της κατάστασης. Κατανοεί με διαφορετικό τρόπο την κοινωνική πραγματικότητα και προσπαθεί να δώσει νόημα στην ύπαρξή του μέσω της διαφοροποίησής του. Στη συνείδησή του υπάρχει ένας διαφορετικός κόσμος ή, εάν προτιμάτε, μια ανθρωπότητα που ο ένας κατανοεί τον άλλο. Δεν επιθυμεί καμία απολύτως προβολή ούτε βλέπει την ανιδιοτελή του προσφορά ως μέσο κατάκτησης επαγγελματικών και κοινωνικών στόχων.
Απλά, είναι μια ρομαντική ψυχή με διαφορετική θέαση της πραγματικότητας. Η εθελοντική προσφορά με την πάροδο των χρόνων μεταβαίνει στην περιοχή τού ασυνειδήτου και η αφιλοκερδής του δραστηριότητα γίνεται σταθερό μόνιμο χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του. Θέλει να γίνει πρότυπο μίμησης. Παρακινεί άτομα να γίνουν πρεσβευτές του εθελοντισμού. Ποτέ ωστόσο δε βάζει τον εαυτό του πάνω απ' όλα και ποτέ δεν περηφανεύεται.
Ο υγιής εθελοντισμός είναι μια γνήσια μορφή έκφρασης. Και αποτελεί ίσως το αντίδοτο της εποχής μας, μιας εποχής που χαρακτηρίζεται από συγκρουσιακή σχέση των φορέων κοινωνικοποίησης, λανθασμένα πρότυπα συμπεριφοράς, αλλοτρίωση αξιών και παντοδυναμία υλικοτεχνικού πνεύματος και κυρίως μιας ανταγωνιστικής διάθεσης η οποία αποξενώνει τον άνθρωπο από την αληθινή του φύση. Συνιστά μορφή κοινωνικής έκφρασης αφού το άτομο συμπεριφέρεται απέναντι σε ένα κοινωνικό σύνολο και όχι σε συγγενικά του πρόσωπα. Δηλαδή, παρουσιάζει μια κόσμια συμπεριφορά σε πρόσωπα που δε γνωρίζει. Απλά, η συμπεριφορά υποκινείται από το δαιμόνιο του εθελοντισμού.
Η 5η Δεκεμβρίου είναι μια ημέρα εορτής προς τον κόσμο που πρεσβεύει τις αξίες του εθελοντισμού. Είναι μια μέρα όπου ο εθελοντικός κόσμος εορτάζει. Είναι μια ημέρα όπου εθελοντές καθηγητές, αιμοδότες, πυροσβέστες, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ψυχολόγοι κ.τ.λ. εορτάζουν. Απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, η κοινωνία οφείλει να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί με τη ρομαντική ψυχή και το μεράκι τους κάνουν σαφές πως υπάρχουν αξίες οι οποίες είναι πάνω από το χρήμα και την ανταμοιβή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια