Ο αδαής Κυρανάκης

Απόψεις
Ο αδαής Κυρανάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή την δήλωση του βουλευτή πως οι νέοι δεν βρίσκουν δουλειά γιατί δεν ξέρουν να ψάχνουν καλά

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στον καθένα και στην καθεμία η δήλωση του Κωνσταντίνου Κυρανάκη πως οι νέοι δε βρίσκουν δουλειά γιατί δεν ξέρουν να ψάχνουν καλά. Είναι μια δήλωση που σχολιάστηκε κυρίως από μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Και δικαίως... Με αυτήν τη δήλωση, αποδεικνύεται πως ο κ. Κυρανάκης δεν έχει γνώση της κοινωνικής πραγματικότητας. Απέχει από την πραγματικότητα και αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

Επιτρέψτε μου... Δεν έχει καμία απολύτως σημασία εάν αυτή τη φράση την ξεστόμιζε δεξιός ή αριστερός βουλευτής. Είναι μια φράση που προσβάλλει τα αγαθά αισθήματα των πανταχού νεοελλήνων που οραματίζονται μια Ελλάδα πιο αξιοκρατική και το κράτος πιο φιλικό στους πολίτες.

Χιλιάδες Έλληνες παλεύουν για ένα μηνιάτικο της τάξης των 400-500 ευρώ. Έχουν περισσότερα προσόντα από τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη και κοιμούνται κάθε βράδυ με την ίδια ελπίδα: να φύγουν κάποια στιγμή από τη σκληρή καθημερινότητα και να ασκήσουν μια εργασία που θα τους επιτρέψει να ζουν αυτόνομα στη χώρα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Ζουν στην Ελλάδα με την προοπτική πως κάποια στιγμή τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Υπομένουν τη σκληρή πραγματικότητα γιατί δεν έχουν απολέσει την ελπίδα τους. Την ελπίδα αυτή “κατέσφαξε” με τον πιο ωμό τρόπο ένας νέος πολιτικός, ο οποίος εκπροσωπεί μια μερίδα ανθρώπων στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Αλήθεια, έχετε ρωτήσει, κύριε Κυρανάκη, να μάθετε τι σημαίνει αγορά εργασίας; Να στέλνεις το βιογραφικό σου σε 10-15 εταιρείες με σκοπό να σε προσλάβουν με τον βασικό μισθό, παρά το γεγονός ότι έχεις δύο και τρία μεταπτυχιακά διπλώματα ειδίκευσης; Έχετε κατανοήσει, κύριε Κυρανάκη, ότι η αγορά εργασίας είναι μια ζούγκλα όπου ο εργαζόμενος είναι ένα μόνιμο θύμα;

Τη λέξη “εργασιακός μεσαίωνας” πώς τη λογίζεσαι; Υπάρχει για σας; Ή ο παράδεισος στον οποίο ζείτε δε σας κάνει να συνειδητοποιείτε τα αληθινά προβλήματα των νέων;

Ο νέος δεν μπορεί με τις υπάρχουσες συνθήκες να ονειρεύεται. Δείτε τι συμβαίνει έξω στην αγορά. Εάν ο νέος είναι τυχερός και γίνει υπάλληλος του δημόσιου τομέα, τότε κάπως θα τα βγάζει πέρα οικονομικά. Θα του αναγνωριστούν τα πτυχία του και κάπως θα λαμβάνει υψηλότερο μισθό απ’ τον προσδοκώμενο. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα χάος.

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι δουλεύουν λαμβάνοντας τον βασικό μισθό, ενώ ο εργοδότης αδιαφορεί παντελώς εάν έχει ακόμα και διδακτορικό δίπλωμα ειδίκευσης. Θα σε πληρώσει με 400-500 ευρώ και μερικοί από τους εργοδότες θα σε αναγκάσουν να δουλεύεις με υπερεντατικούς ρυθμούς. Ο ελεύθερος επαγγελματίας που ανοίγει το γραφείο του βιώνει ένα μόνιμο άγχος. Πώς θα ανοίξει το γραφείο του; Πώς θα πληρώσει τις εισφορές του; Και την ίδια στιγμή, κύριε Κυρανάκη, εάν επιθυμεί να ανοίξει το κεφάλαιο που λέγεται “επιχειρείν”, θα έρθει αντιμέτωπος με μια σειρά εμπόδια. Πώς θα προσελκύσει κόσμο; Τα εμπόδια είναι τόσο τρομερά - και συγκεκριμένα από τη γραφειοκρατία μέχρι την τεράστια φορολόγηση που το κράτος επιβάλλει - ώστε ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας να αισθάνεται καταδικασμένος.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και δυστυχώς, η δήλωσή του Κυρανάκη προσβάλλει το αίσθημα των νέων ανθρώπων. Η ελληνική εργασιακή πραγματικότητα τον διαψεύδει. Την ίδια στιγμή, η στάση του και η μη μεταμέλειά του είναι ένα ηθικό δίδαγμα για όλους μας.

Άτομα που ανήκουν είτε στην Αριστερά είτε στη Δεξιά, χωρίς να έχουν νιώσει ποτέ την εργασιακή ζούγκλα ή αλλιώς να έχουν ένσημα, δεν πρέπει να βρίσκονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Το ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει να έχει άτομα με πλούσιο εργασιακό και κοινωνικό βιογραφικό. Άτομα με πολιτικό βιογραφικό και μόνο δεν μπορούν να αντιληφθούν τις ανησυχίες του πολίτη. Και είναι ένα μάθημα σε όλους μας. Τους αδαείς και μη νοήμονες πολίτες να τους απομακρύνουμε, είτε είναι αριστεροί είτε δεξιοί. Η πολιτική μας ταυτότητα το επιτάσσει έτσι και αλλιώς.

* Ο Νίκος Κοσμαδάκης είναι πολιτικός επιστήμονας ([email protected]). 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News