Μαίρη Καριωτάκη

«Ακάλυπτοι» ασθενείς εξαιτίας των αναστολών

Οι αναστολές άφησαν αναπλήρωτα κενά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την 3η ΤΟΜΥ Ηρακλείου

Αντιμέτωπη με μια ακόμα κρίση είναι η υγεία του γενικού πληθυσμού. Την ώρα που το 4ο κύμα της πανδημίας “σαρώνει” τη χώρα κι ενώ από την αρχή της πανδημίας η σημαντικότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχει αναδειχθεί με κάθε τρόπο, οι αναστολές που επέβαλε η κυβέρνηση στους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς αφήνουν “ακάλυπτο” ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Και μπορεί η συζήτηση να περιστρέφεται κυρίως γύρω από τα νοσοκομεία και τις κλειστές δομές πρόνοιας, ωστόσο η μάχη της υγείας του πληθυσμού “χάνεται” στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας, εκεί δηλαδή που ασθενείς και ασφαλισμένοι προστρέχουν προκειμένου να αποφύγουν - για όποιο λόγο - ιδιώτες γιατρούς και νοσοκομεία.

Οι αναστολές άφησαν αναπλήρωτα κενά, που δημιουργούν προβλήματα και εκτινάσσουν την ευαλωτότητα στον γενικό πληθυσμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η 3η ΤΟΜΥ Ηρακλείου, όπου δύο μέλη του ιατρικού προσωπικού τέθηκαν σε αναστολή καθώς δεν είχαν εμβολιαστεί. Πρόκειται για δύο γιατρούς που η καθεμία από αυτές είχε υπό τη “φροντίδα” της εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής “εποπτείας” της δομής. Όταν τώρα ασθενείς και ασφαλισμένοι ζητούν ραντεβού, κανείς δεν υπάρχει για να τους εξυπηρετήσει. Τουλάχιστον όχι αν δε συμβαίνει κάτι έκτακτο! Γιατί το εναπομείναν προσωπικό προσπαθεί να ανταποκριθεί, αλλά πέρα από το να καλύπτει γεγονότα που χρήζουν άμεσης ανταπόκρισης, δεν μπορεί να κάνει κάτι. Ως πόσους άραγε ασθενείς μπορεί να “δει” ένας γιατρός σε μία μέρα;

Κι οι ασθενείς που θέλουν για παράδειγμα τις τακτικές συνταγογραφήσεις των φαρμάκων τους; Τι κάνουν; Αν είναι ασθενείς των δύο γιατρών που έχουν τεθεί σε αναστολή, θα πρέπει να αναζητήσουν την τύχη τους αλλού... Στο Κέντρο Υγείας στον Εσταυρωμένο, σε άλλη ΤΟΜΥ που έχει χώρο ή σε κάποιον ιδιώτη γιατρό...

Απαράδεκτο. Χωρίς να εξετάζουμε εδώ αν το μέτρο των αναστολών είναι ή όχι σωστό, το να μένουν ακάλυπτοι ασφαλισμένοι και ασθενείς είναι απαράδεκτο - ιδιαίτερα τώρα που επιστημονικές ενώσεις κρούουν των “κώδωνα” του κινδύνου για τα χρόνια νοσήματα και τη νοσηρότητα του πληθυσμού - και θα πρέπει άμεσα να βρεθούν λύσεις. Είτε να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι γιατροί, είτε να αναπληρωθούν για όσο διάστημα βρίσκονται σε αναστολή.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να “τιμωρούνται” έτσι οι ασθενείς. Και βέβαια η λύση δεν είναι να μετακινήσουμε έναν γιατρό από άλλη δομή για να καλύψουμε αυτή την “τρύπα”, δημιουργώντας ουσιαστικά μια άλλη. Πρέπει άμεσα και ουσιαστικά να δοθούν λύσεις για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Όχι μόνο να καλυφθούν οι συγκεκριμένοι ασθενείς, αλλά και επιτέλους οι ιθύνοντες να απαντήσουν - θεωρητικά και πρακτικά - στο ερώτημα «τι πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θέλουμε και τι “συμβόλαιο” έχουμε με τον προσωπικό μας γιατρό;».

Οι ανάγκες υγείας του κόσμου και αλλάζουν και πολλαπλασιάζονται. Αν όχι τώρα, πότε θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες πρόληψης και θεραπείας; Στην επόμενη πανδημία... θα είναι πολύ αργά για δάκρυα.

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια