Μαίρη Καριωτάκη

Γιατί επέλεξα να εμβολιαστώ: Η δική μου ιστορία

Και τώρα, μπορώ να ζητώ από τους κυβερνώντες, ν’ αναλάβουν κι αυτοί το δικό τους μερίδιο ευθύνης

Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος του πλανήτη που θα κουνήσει το δάχτυλο στον οποιοδήποτε, θα δώσει συμβουλές, θα πει “κάνε αυτό ή το άλλο”. Σιχαίνομαι να μου το κάνουν και δεν το κάνω ποτέ. Θα μου επιτρέψετε όμως να σας πω τι έκανα εγώ. Αν δε σας ενδιαφέρει, απλά “γυρίστε” σελίδα.

Λοιπόν, εγώ επέλεξα να εμβολιαστώ. Αυτό έκανα. Εμβολιάστηκα και μάλιστα με το πιο “ενοχοποιημένο” εμβόλιο, της AstraZeneca. Αυτό έδινε το σύστημα για την ηλικία μου τέλη Απριλίου που άνοιξε η πλατφόρμα, μετά φόβου Θεού αυτό έκανα.

Κι επειδή αλήθειες λέω, δεν ήμουν μέσα στην τρελή χαρά που θα εμβολιαζόμουν! Προβληματίστηκα πολύ. Είχα - και εξακολουθώ να έχω - τις αμφιβολίες μου. Είχα και πληθώρα πληροφοριών, και πότε ήμουν σίγουρη και πότε μ’ έπιανε άρνηση... Έκανα την πρώτη δόση σχεδόν σε κρίση πανικού. Βγήκα έξω από το εμβολιαστικό κι είχε μουδιάσει το κεφάλι μου από την αγωνία και το άγχος. Αλλά πέρασε και με ελάχιστες παρενέργειες.

Κι ύστερα κοντοζυγώνοντας στη δεύτερη δόση “χάσαμε” τη συντοπίτισσα... Κλονίστηκα τότε. Φοβήθηκα πραγματικά. Η φωνή του συζύγου της - για χάρη του ρεπορτάζ μιλήσαμε, δεν τον ήξερα τον άνθρωπο προσωπικά - η πίκρα και η απόγνωση στα λόγια του... Έλειωσα. Είπα, πάει τέλειωσε, δε θα την κάνω τη δεύτερη δόση. Μετά σκέφτηκα - κλασική Ελληνίδα - να βρω κανένα “παράθυρο” ν’ αλλάξω εμβόλιο. Ίσως να περιμένω μέχρι να επιτραπεί το mix and match, να... Σκέψη σε πανικό. Και δε θέλω να ζω με πανικό.

Γι’ αυτό πήρα μια βαθιά ανάσα, τα ’βαλα κάτω και τα μέτρησα. Κι έκανα την επιλογή μου... Επέλεξα να ολοκληρώσω τον εμβολιασμό μου.

Έκανα ένα κύκλο από τους γιατρούς μου - παθολόγο, ενδοκρινολόγο (έχω Χασιμότο), καρδιολόγο, γυναικολόγο - επιβεβαίωσα την καλή κατάσταση της υγείας μου και προχώρησα στη δεύτερη δόση. Καμία κρίση πριν, κατά τη διάρκεια, μετά. Κανένα σύμπτωμα.

Ξόρκισα τον φόβο μου και εμβολιάστηκα. Επέλεξα να εμβολιαστώ ακριβώς για να μη ζω στον φόβο.

Επέλεξα να εμβολιαστώ για μένα και για την κοινότητα. Για να μην περπατώ με το πλάι στους διαδρόμους του σούπερ-μάρκετ, για να μην κατεβαίνω στον δρόμο για ν’ αποφύγω αυτούς που βαδίζουν στο πεζοδρόμιο, για να μην κάθομαι μόνιμα πλάτη και με κλίση προς τα εμπρός στις καφετέριες και τα ταβερνεία, από φόβο μη με φτάσει κανένα σταγονίδιο...

Επέλεξα να εμβολιαστώ για μένα και για την κοινότητα. Για να μη φοβούνται να με συναναστραφούν οι φίλοι μου - επειδή λόγω δουλειάς “γυρίζω” έξω κι έρχομαι σε επαφή με δεκάδες ανθρώπους κάθε μέρα και μπαίνω σ’ επικίνδυνους τόπους. Και να κάνουμε τις παρέες μας, να γελάμε, ν’ ακουμπιόμαστε και ν’ αγκαλιαζόμαστε με λιγότερο άγχος.

Επέλεξα να εμβολιαστώ για μένα και για την κοινότητα. Γιατί θέλω να είμαι σίγουρη πως αν κολλήσω - πράγμα διόλου απίθανο - δε θα στερήσω μια κλίνη ΜΕΘ από τον παππού που έπαθε εγκεφαλικό, την κοπέλα που έπαθε ανεύρυσμα, τον νεαρό που τράκαρε... Δε θα χρειαστώ μια κλίνη ΜΕΘ για να σωθώ από τον ιό - που θα μπορούσα να τον έχω πολεμήσει ε; - στερώντας την από κάποιον που τον βρήκε κάτι ξαφνικό και την έχει πραγματική ανάγκη.

Επέλεξα να εμβολιαστώ για μένα και την κοινότητα.

Χωρίς να απεμπολήσω κανένα μου δικαίωμα, επέλεξα να εμβολιαστώ αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί. Και τώρα - από θέση ισχύος εγώ - μπορώ να ζητώ από τους κυβερνώντες, τις επιτροπές τους, τους ειδικούς, τους καθηγητές και τους σπουδαίους, ν’ αναλάβουν κι αυτοί το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Να προστατέψουν την κοινότητα, όσα με κόπο χτίσαμε κι όσα με αίμα κερδίσαμε. Να μας προστατέψουν όλους. ΟΛΟΥΣ, χωρίς διχαστικές ρητορικές και δωσιλογικές τακτικές. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και χωρίς να καταστρατηγούν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας να προστατέψουν τη δημόσια υγεία.

Έτσι σκέφτηκα εγώ, έτσι αποφάσισα κι έτσι έπραξα. Τις τελευταίες μέρες τα νοσοκομεία της Κρήτης είναι στο όριο: 96,5% πληρότητα στις ΜΕΘ λένε οι στατιστικές. Εύχομαι κανείς, μα κανείς - ντόπιος ή επισκέπτης - να μη γίνει μέρος αυτής της στατιστικής. Και κυρίως να μην την ξεπεράσει...

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια