Μαίρη Καριωτάκη

Εγώ δεν θέλω λουλούδια κι ευχές ...

ΕΓΩ δεν θέλω "χρόνια πολλά" και λουλούδια. Ούτε δηλώσεις βαρύγδουπες κι εκδηλώσεις και τιμές θέλω. Καμιά υποκρισία λόγω της ημέρας δεν θέλω. Πράξεις θέλω. Δικαιώματα. Σεβασμό. Αυτό θέλω.

Την ώρα που  η ανεργία μαστίζει τις γυναίκες ...Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Δεκέμβριο 2019 από τα 1.064.526 άτομα που καταγράφηκαν ως άνεργοι, το 62,39% (664.196) ήταν γυναίκες….

Όταν η θέση τους στην αγορά εργασίας είναι υποβαθμισμένη.. Σύμφωνα με  πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων(EIGE) για το 2019 μόνο το 49% των γυναικών στην Ελλάδα (ηλικίας 20-64) απασχολούνται, όταν οι άνδρες καταλαμβάνουν το 70% στον τομέα της εργασίας….

Την ώρα  που ακόμα κι ο όρος γυναικοκτονία δεν αναγνωρίζεται από πολλούς έγκριτους νομικούς – και μπαίνουν οι δολοφονίες γυναικών στο τσουβάλι με όλες τις άλλες κι ας μη «χωράνε» εκεί γιατί ο γυναικοκτόνος δε σκότωσε ή προσπάθησε να σκοτώσει τον πατέρα του ή τον πεθερό του ή κάποιο άλλο αρσενικό, αλλά τη γυναίκα…

Την ώρα που στην Ελλάδα το 2019 δολοφονήθηκαν 12 γυναίκες  με πολλαπλάσιες απόπειρες δολοφονίας που δεν έφτασαν ποτέ στη δικαιοσύνη – Γιατί είναι απόπειρα δολοφονίας κατά τη γνώμη να σε χτυπά με τα χέρια και τα πόδια «όπου την  πάρεις», να σου χτυπά το κεφάλι στον τοίχο, να σε πετά από σκάλες, να εκσφενδονίζει εναντίον σου έπιπλα και βάζα και μαχαίρια και τηγάνια κι ας είσαι εσύ η ίδια που τα μαζεύεις μετά κάνοντας το σταυρό σου που δεν σε σκότωσε…

Την ώρα που σύμφωνα με στοιχεία της ΓΓΙΦ, μόνον το 13% των γυναικών θυμάτων βίας προβαίνει σε γραπτή καταγγελία περιστατικών κακοποίησης ενώ το τερατώδες 87% μαζεύει τα σπασμένα του κομμάτια και περιμένει απλά την επόμενη φορά ..Γιατί φοβούνται …. Γιατί «σπλαχνικοί» γονείς αρνούνται να επιτελέσουν το ρόλο τους ανοίγοντας την αγκαλιά τους σε παιδιά κι εγγόνια. Γιατί «εσύ τον ήθελες, λούσου τονε τώρα»….

Την ώρα που στην Ελλάδα οι επιστήμονες κάνουν λόγο για πάνω από 4.500 βιασμούς κάθε χρόνο όταν οι επίσημα καταγεγραμμένοι βιασμοί ανέρχονται σε 139 κι οι απόπειρες σε 69 για το 2018 … γιατί ντρέπονται και δεν εμπιστεύονται τις αρχές γιατί ξέρουν πως θα τις αντιμετωπίσουν μόλις περάσουν το κατώφλι του αξιωματικού υπηρεσίας … «Τα θελες κι εσύ! Βάζετε πουτανάκια τα μίνι, μας τρίβεστε κι ύστερα άμα σας γαμήσει ο άλλος,  λέτε με βίασε. Πως σε βίασε μωρή; Εσύ δεν του κλουθούσες να πάτε βόλτα έξω; Που νόμιζες θα σε πήγαινε σκύλα, να δείτε την ανατολή; Και μπλέκουν των ανθρώπων τα κοπέλια» (αληθινές ατάκες, αληθινός μονόλογος, αληθινή βία από κάποιον που πληρώνεται για να προστατευει κάθε πολίτη από τη βία) ….

Κι ας σ’ έχουν μεγαλώσει με παραμύθια για πριγκίπισσες και πρίγκιπες που ένα φιλί τους λύνει τα μάγια ..κι ας δείχνουν όλες οι ταινίες ηλιοβασιλέματα κι ανατολές σε παραλίες με ζευγάρια που γνωρίστηκαν λίγη ώρα πριν και δένονται μαζί για πάντα με αγάπη αιώνια .. Εσύ γιατί «του κλουθούσες να πάτε βόλτα έξω; Που νόμιζες θα σε πήγαινε βρωμιάρα, να δείτε την ανατολή; Και μπλέκουν των ανθρώπων τα κοπέλια»…

Την ώρα αμφισβητείτε ακόμα κι αυτό το ίδιο το δικαίωμα στην αναπαραγωγή κι ερχόμαστε σήμερα να μιλάμε για το αυτονόητο δικαίωμα στην άμβλωση ….

Όταν ακόμα «βασανίζονται» κορίτσια από συγγενείς «που για το καλό σου στο λέω! Τι σου λείπει. Καλύτερες είναι οι άλλες που παντρεύονται;» και δώστου κάτι «τελειωμένα» προξενιά ….

Όταν ακόμα και σήμερα η καλή διάθεση μας να είναι αποτέλεσμα καλής σεξουαλικής ζωής και τα νεύρα αποτέλεσμα αποκλειστικά της αγαμίας. Όταν ακόμα αμφισβητείται η «κοσμογονία» που συμβαίνει στη κλιμακτήριο και βαφτίζεται «καριόλα δημόσια υπάλληλος ξύνεσαι ολη μέρα και σε πληρώνω»  …

 Την ώρα που… Κι όταν ακόμα … και πόσα ακόμα ..

Αυτή την μέρα  ΕΓΩ δεν θέλω χρόνια πολλά και λουλούδια. Ουτε δηλώσεις κι εκδηλώσεις θέλω. Καμιά υποκρισία λόγω της ημέρας δεν θέλω. Πράξεις θέλω. Δικαιώματα. Σεβασμό. Αυτό θέλω.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια