Μαίρη Καριωτάκη

Εκατοντάδες πιστοί στο Βαλσαμόνερο

Εκατοντάδες ήταν οι πιστοί που βρέθηκαν στον Εσπερινό χτες, παραμονή του Αγίου Φανουρίου στη Μονή Βαρσαμόνερου στα Βορίζια, στο Δήμο  Φαιστού.

Με τη ελπίδα ο Άγιος να εισακούσει τις προσευχές τους οι προσκυνητές πρόσφεραν δεκάδες φανουρόπιτες αλλά και καλούδια παραγωγής όπως μέλι και κηρήθρες.

 

Η ευλόγηση των άρτων, και των φανουρόπιτων έγινε  χοροστατούντος του μητροπολίτου Σμύρνης κκ Βαρθολομαίου.

 

Η  Μονή Βαλσαμόνερου από τις παλαιότερες στην Κρήτη, αποτελεί σήμερα μετόχι της Μονής Βροντησίου. Υπήρξε κέντρο γραμμάτων και πολιτισμού και λειτούργησε ως σχολή αγιογραφίας με μαθητευόμενους εκεί σπουδαίους αγιογράφους της Κρήτης ανάμεσά τους ο Μιχαήλ Δαμασκηνός, ο Άγγελος ο Κρής αλλά και ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

 

Από τη μονή σήμερα στέκεται μόνο το καθολικό που είναι ο ναός του Αγίου Φανουρίου. Πρόκειται για ένα τρίκλιτο ναό με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τοιχογραφίες απαράμιλλου κάλλους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως ο ναός χτίσθηκε σταδιακά. Το παλαιότερο κλίτος είναι το βόρειο και είναι αφιερωμένο στην Παναγία. Το νότιο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη και στη νοτιοδυτική γωνία του διαμορφώθηκε ένα μικρότερο κλίτος, αφιερωμένο στον Άγιο Φανούριο.

 

Λόγω αδυναμίας προστασίας της από την αρχαιολογία, η μονή παραμένει κλειστή τον περισσότερο χρόνο. Και δυστυχώς, τη παραμονή αλλά και την ημέρα της εορτής του Αγίου, όπου η μονή παραμένει ανοιχτή, εξαιτίας της κοσμοσυρροής που παρατηρείται είναι αδύνατο να νιώσει κανείς το δέος και την κατάνυξη που απορρέουν από τη μακραίωνη ιστορία της….

 

 

ΜΚ

Σχόλια