Μαίρη Καριωτάκη

Το νου σας στο μουσείο

Πήγε που λέτε μια φίλη – επισκέπτρια στη πόλη μας- στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου την Τρίτη. Κι έγινε έξαλλη! Όχι γιατί το μουσείο ήταν κατώτερο των προσδοκιών της- ίσα- ίσα- αλλά γιατί έπεσε πάνω στο «χαμό». Σχεδόν 10.000 άνθρωποι ήρθαν στη πόλη με τα 3 κρουαζιερόπλοια που έδεσαν στο λιμάνι. «Συνωστισμός» στο μουσείο (όπως και στα  άλλα αρχαιολογικά και τουριστικά μνημεία και τους δρόμους). Αυτό που την εξόργισε όμως δεν ήταν ο κόσμος αλλά η ασέβεια που έδειχνα στην πλειοψηφία τους απέναντι στο χώρο.

Φωνές, τρεχαλητά στους διαδρόμους, τα χέρια πάνω στις προθήκες να τις λερώνουν κι ακόμα χειρότερα να αγγίζουν εκθέματα, τάμπλετ και κινητά να τραβάνε στιγμιότυπα ακόμη κι εκεί που απαγορεύεται, ξεναγοί να «ξεφωνίζουν» σε κάθε γλώσσα για ν’ ακουστούν καλύτερα και για να προχωρήσουν γρήγορα ώστε να προλάβουν να ολοκληρώσουν εντός χρονοδιαγράμματος.. Γενικά αντίκρυσε μια εικόνα που δεν ταιριάζει σ΄ένα τέτοιο χώρο και που μεταξύ μας, τον υποβιβάζει. Κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το δουν οι υπεύθυνοι. Μην ευτελίζουμε μόνοι μας, ότι αποτελεί το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.

Βέβαια, για να είμαστε και δίκαιοι (αλλά κυρίως για να προβληματιστούμε λιγάκι), δεν ήταν αυτή η εικόνα σε όλες τις αίθουσες. Δηλαδή, σύμφωνα με τα λεγόμενα της φίλης, σε κάποιες αίθουσες δεν χρειάστηκε ας πούμε να μπει ο προϊστάμενος και φωνάξει «Ησυχία παρακαλώ» και «μην αγγίζετε τα εκθέματα». Να φταίει άραγε που εκεί, σύμφωνα με τη μαρτυρία, οι υπάλληλοι φαίνονταν .. Κέρβεροι; Το νου σας μη γίνουμε πρωτοσέλιδο με τίτλους πηχυαίους που θα περιλαμβάνουν τη  λέξη «βάνδαλοι»..

 

ΜΚ

 

Σχόλια