Μαίρη Καριωτάκη

Μεταμοσχεύσεις: Από Οκτώβριο η Κάρτα Δωρητή λέει ο ΕΟΜ

Σε σχεδιασμό της διοικητικής διαδικασίας με την οποία κάποιος θα μπορούσε να δηλώσει την επιθυμία του να γίνει δωρητής οργάνων είναι αυτή την περίοδο ο ΕΟΜ. Κατά τους επόμενους μήνες περίπου τον Οκτώβριο θα γίνει επίσημη ανακοίνωση (ιστοσελίδα του ΕΟΜ, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης) για την έναρξη της εν λόγω διαδικασίας.

Έχουν περάσει δυο μήνες σχεδόν από την προβολή του 12ου επεισοδίου της εκπομπής «Κάνουμε πράξη την αγάπη» της Κρήτη tv με θέμα τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, η οποία, χωρίς καμία διάθεση αυτοκαμαρώματος, ήταν μια καλή εκπομπή που φώτισε το θέμα με κανόνες ενημέρωσης κι όχι «συναισθήματος».

Από την προβολή της εκπομπής και μετά πολλά ήταν τα μηνύματα που πήρα. Δεν θα σταθώ εδώ στα κολακευτικά σχόλια και τα συγχαρητήρια. Ούτε στις ανθρώπινες ιστορίες που μου εμπιστευτήκαν τηλεθεατές και που θα μπορούσαν να γεμίσουν αμέτρητες σελίδες και να «γράψουν» αμέτρητο τηλεοπτικό χρόνο.

Θα σταθώ στα μηνύματα της «επόμενης μέρας». Μηνύματα εκείνων  που ευαισθητοποιήθηκαν από τις ιστορίες των ανθρώπων και καταλάγιασαν τις ανησυχίες τους από τις εξηγήσεις των γιατρών κι «έτρεξαν» να δηλώσουν παρόντες στη μάχη της ζωής. Μάταια.. Πόρτες κλειστές βρήκαν κι ανθρώπους «δε βαριέσαι».

«Τι τα θες τώρα και τα ψάχνεις αυτά» απάντησαν σε τηλεθεάτρια σε δημόσιο νοσοκομείο… Έλα μου ντε.. τι θες και ψάχνεσαι; Τι θες κι ασχολείσαι με τον άνθρωπο. ..Τι;

Μεταξύ μας, έτσι κάπως συμπεριφέρεται κι η ίδια η πολιτεία στο συγκεκριμένο θέμα (και όχι μόνο). Οπότε πάλι καλά να λέμε που είμαστε στη τελευταία θέση της ευρωπαϊκής λίστας γιατί θα μπορούσαμε να είμαστε ανύπαρκτοι … Πλήρως αφημένη στη τύχη της η ιδέα της δωρεάς οργάνων, πάει στον αυτόματο και στηρίζεται στο φιλότιμο κάποιον και την ευαισθησία άλλων…

Ας σταματήσω κάπου εδώ… (τα γραφόμενα κι όχι την προσπάθεια *Κατερίνα. Η απόφαση, τα’ παμε, είναι ειλημμένη κι απόλυτη: Είμαστε πάντα με το μέρος της ΖΩΗΣ)

Βάση των δικών σας μηνυμάτων υπέβαλα ένα μικρό ερωτηματολόγιο στον αρμόδιο φορέα (!!), και μου απάντησε (!!)….

Μια υπομονή ως τον Οκτώβρη (;;!) να κάνουμε όλοι και βλέπουμε… Και μην ξεχνάτε: Ενημερώστε για τη βούληση σας τους δικούς σας ανθρώπους φίλους και συγγενείς, για να' μαστε σίγουροι οτι η ζωή θα έχει συνέχεια ..

  Σας παραθέτω τις ερωταπαντήσεις για να ξέρετε .. 

α) πώς μπορεί να γίνει κάποιος επίσημα δωρητής οργάνων και να αποκτήσει κάρτα δωρητή;

Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν μπορεί κάποιος να αποκτήσει κάρτα δωρητή. Το μητρώο Δωρητών του ΕΟΜ, έπειτα από τον Νόμο 3984/2011, απενεργοποιήθηκε και εφαρμόστηκε η διάταξη του Νόμου που αναφέρει πως δυνητικά είμαστε όλοι δότες με βασική προϋπόθεση τη συναίνεση των συγγενών.

 Έπειτα, από ενέργειες του ΕΟΜ και της πληθώρας διαμαρτυριών των συμπολιτών μας, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε ένα νέο Νόμο που επαναφέρει την Κάρτα Δωρητή. Συγκεκριμένα, η παρ. 2, του άρθρου 260, του Νόμου 4512/17.01.2018 αναφέρει: «Η παρ. 2 του άρθρου 9 του ν.3984/2011 (Α΄150), αντικαθίσταται ως εξής: 2. Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων, ιστών και κυττάρων από ενήλικο, θανών πρόσωπο πραγματοποιείται: α) με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεση του, β) με τη κάρτα δότη, η οποία εκφράζει την ελεύθερη δήλωση βούλησης του προσώπου εν ζωή για την δωρεά ενός ή περισσοτέρων οργάνων, ιστών και κυττάρων, χωρίς να απαιτείται στην περίπτωση αυτή η συναίνεση της οικογένειας. Η κάρτα δότη μπορεί να καταργηθεί ανά πάσα στιγμή με την έγγραφη συναίνεση του δότη. Στην περίπτωση που ο θανών έχει ενταχθεί στο Μητρώο Αρνητών που τηρεί ο Ε.Ο.Μ., δεν πραγματοποιείται δωρεά οργάνων, ιστών και κυττάρων. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζεται και εξειδικεύεται ο τρόπος και κάθε τεχνική λεπτομέρεια σχετικά με τις ανωτέρω εκδηλώσεις θετικής ή αρνητικής δήλωσης του κάθε ατόμου και ο τρόπος συγκέντρωσης αυτών από τον Ε.Ο.Μ. ».

Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε σχεδιασμό της διοικητικής διαδικασίας με την οποία κάποιος θα μπορούσε να δηλώσει την επιθυμία του να γίνει δωρητής οργάνων. Κατά τους επόμενους μήνες περίπου τον Οκτώβριο θα γίνει επίσημη ανακοίνωση (ιστοσελίδα του ΕΟΜ, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης) για την έναρξη της εν λόγω διαδικασίας. 

Μέχρι την έναρξη έκδοσης της κάρτας δωρητή οργάνων αυτό που θα μπορούσε να κάνει κάποιος είναι να ενημερώσει το άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον για την επιθυμία του αυτή.

 

β)όσοι είχαν κάρτα και την έχουν για οποιοδήποτε λόγο χάσει υπάρχουν στις λίστες σας ή πρέπει να σας απευθυνθούν εκ νέου;

Όπως σας προανέφερα αυτή τη στιγμή το Μητρώο Δωρητών είναι ανενεργό και ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα πρέπει όσοι έχουν ήδη κάρτα δωρητή να προβούν σε έκδοση καινούργιας κάρτας ή όχι. Ωστόσο, θα γίνει επίσημη ενημέρωση και ως προς αυτό το ζήτημα.

 

 γ)ποιος είναι υπεύθυνα υπεύθυνος στη Κρήτη στον οποίο κανείς μπορεί να απευθυνθεί ώστε να ενημερωθεί για θέματα που αφορούν στη δωρεά οργάνων – ιστών -κυττάρων;

Στην Κρήτη δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος συγκεκριμένα που να μπορεί να ενημερώσει του συμπολίτες σας για τη Δωρεά Οργάνων. Κατά το παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες σύστασης Περιφερειακού Γραφείο Συντονισμού της Μεταμοσχευτικής Διαδικασίας στη Κρήτη όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίες όμως δεν ευοδώθηκαν. Σε όλα όμως τα νοσοκομεία της Κρήτης υπάρχουν εκπαιδευμένοι ιατροί και νοσηλευτές από τον ΕΟΜ που έχουν τον ρόλο του Τοπικού Συντονιστή Μεταμοσχεύσεων. 

 

 

*Η Κατερίνα (που δεν την λένε ακριβώς έτσι αλλά οκ) είναι μια διαδικτυακή «φίλη» που περιμένει να χτυπήσει το τηλέφωνο ..

ΜΚ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια