Πειραματίσου με τη νηφαλιότητα για να κολλήσεις με τη Ζωή

Απόψεις
Πειραματίσου με τη νηφαλιότητα για να κολλήσεις με τη Ζωή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πειραματίσου με τη νηφαλιότητα για να κολλήσεις με τη Ζωή». Αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησαν να περάσουν σήμερα, εκπρόσωποι της ανοιχτής δομής υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, οι οποίοι βρέθηκαν σήμερα στο studio του Ράδιο98.4 φιλοξενούμενοι στην εκπομπή της Μαίρης Καριωτάκη.

Πρόκειται για μια δομή που απευθύνεται σε ενήλικες εξαρτημένους, δηλαδή άτομα άνω των 21 χρόνων, εργαζόμενους ή φοιτητές. Για να προσεγγίσει κάποιος τη δομή, ο ίδιος ο εξαρτημένος ή (συχνότερα) κάποιος οικείος του, θα πρέπει να απευθυνθεί πρωτίστως στο συμβουλευτικό κέντρο Ηρακλείου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ (Σμπώκου 6, 2810 261026) ώστε να εξεταστούν τα δεδομένα του και να αποφασιστεί σε ποιο πρόγραμμα θα ενταχθεί.

Εφόσον αποδειχτεί ότι πληροί τις προϋποθέσεις για την ανοιχτή δομή, είναι δηλαδή σταθερά εργαζόμενος κι έχει γύρω του ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που θα συμμετέχει στη θεραπεία του, τότε παραπέμπεται στο πρόγραμμα. Σε άλλη περίπτωση εντάσσεται στο κοινόβιο.  

«Η ανοιχτή δομή είναι θεραπεία σε ανοιχτό πλαίσιο, όπου ο άνθρωπος είναι κανονικά στην καθημερινότητά του κι απλά έρχεται, συμμετέχει στην ομάδα του κι ύστερα γυρίζει στο περιβάλλον του. Γι’ αυτό και είναι προϋπόθεση να έχει ο ίδιος ένα πιο λειτουργικό προφίλ», ανέφερε η ψυχολόγος και υπεύθυνη του προγράμματος, Μαρία Σμυρνάκη η οποία πρόσθεσε πως «το ένα τρίτο των λόγων που ένας εξαρτημένος προσεγγίζει το πρόγραμμα, είναι η πίεση που δέχεται από την οικογένειά του».

Στη συζήτηση συμμετείχε επίσης και ο «Βαγγέλης», ένας εργαζόμενος μαθητής που πια είναι τρία χρόνια καθαρός και έχει βάλει τη ζωή του σε τάξη. «Ξεκίνησα στα 14 από το χόρτο», είπε και τόνισε πως παρά το γεγονός πως από πολλούς χαρακτηρίζεται αθώο δεν είναι. «Φταίει που ήμουν ανασφαλή πάρα πολύ και δεν είχα μάθει να διεκδικώ τίποτα στη ζωή μου γιατί τα είχα όλα έτοιμα. Κι όταν χρειάστηκε να βγω στη κοινωνία και να παλέψω δεν είχα εφόδια», είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια, εξηγώντας τους λόγους  για τους οποίους ο ίδιος έφτασε στις εξαρτήσεις.

Αναφερόμενος στους λόγους που τον οδήγησαν στις εξαρτήσεις, ο «Γιάννης», θεραπευόμενος στο πρόγραμμα,  που πια είναι δύο χρόνια καθαρός ανέδειξε την αξία των συμβούλων στο χώρο των σχολείων, λέγοντας  χαρακτηριστικά πως θα ήταν διαφορετική η διαδρομή της ζωής του, αν υπήρχε ένας ψυχολόγος στο σχολείο στον οποίο θα μπορούσε να απευθυνθεί για να ζητήσει βοήθεια.

Από τη συζήτηση τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη οι γονείς να εμφυσήσουν στα παιδιά τους την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεξάρτηση!

«Το ζητούμενο είναι η ψυχική ανθεκτικότητα», τόνισε η ψυχολόγος «αυτό είναι προϋπόθεση για την πρόληψη όχι μόνο των εξαρτήσεων αλλά για να επιλέγουν τα παιδιά μια υγιή στάση ζωής».

Ακούστε ολόκληρη τη συζήτηση: 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News