Μαίρη Καριωτάκη

Τζερμιάδο – Νευροκόπι:1- 0 με -14,5 βαθμούς κελσίου!!

Στις 09:24 πμ η θερμοκρασία στο Τζερμιάδο ήταν χαμηλότερη κι από αυτή του Νευροκοπίου!!

Ενδεικτικός της κατάστασης που επικρατεί στη Κρήτη ο πίνακας με τις περιοχές με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδας!

Στις 09:24 πμ η θερμοκρασία στο Τζερμιάδο ήταν χαμηλότερη κι από αυτή του Νευροκοπίου αγγίζοντας χαρακτηριστικά τους -14 βαθμούς κελσίου,

Μακεδονία γίναμε! Δράμα...#διπλής

Αντίστοιχα χαμηλές τιμές σημειώθηκαν και σε άλλες ορεινές περιοχές , στα Ασκύφου Χανίων ( -9,2 ?C), στα Ανώγεια Ρεθύμνου ( -5,7 ?C) και στο Καστέλι Ηρακλείου (- 5 ?C).

Χαμηλές όμως θερμοκρασίες καταγράφηκαν και σε χαμηλότερο υψόμετρο με αποτέλεσμα να δικαιολογούνται απόλυτα τα φαινόμενα παγετού που παρατηρούνται  σε πολλές περιοχές.  

Ενδεικτικά στο Ν. Χανίων αναφέρουμε :  Έλος (-2,9 ?C ), Βρύσες Αποκορώνου (-1,9?C), Αλικιανός (-0,3 ?C ).

Στο Ν. Ρεθύμνου  :  Φράγμα Ποταμών (-2,1 ?C),  Φουρφουράς Αμαρίου (-1,2 ?C).

Στο Ν. Ηρακλείου : Μεταξοχώρι (-2,3 ?C), Σταυράκια (-0,6 ?C), Κνωσός (+0,5 ?C), Μοίρες (+0,7 ?C).

Στο Ν. Λασιθίου, αν και οι καταγεγραμμένες τιμές θερμοκρασίας σε χαμηλό υψόμετρο (σχεδόν παραθαλάσσιο) ήταν με θετικό πρόσημο, δεν παύουν να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα : Αγιος Νικόλαος (+2,4 ?C), Ιεράπετρα (+ 3 βαθμούς).

Εκτιμάται σύμφωνα με τον κ. Λέκκα  ότι στις επόμενες ώρες η αποκατάσταση θερμότερης μάζας στην ανώτερη ατμόσφαιρα καθώς και η ηλιακή ακτινοβολία θα δώσουν την δυνατότητα αύξησης της θερμοκρασίας περιορίζοντας τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ήδη από τον νυκτερινό παγετό.

Ταυτόχρονα η εισβολή του νέου Βαρομετρικού χαμηλού από τα Νότια αναμένεται να προκαλέσει στροφή των ανέμων από ΝΝΑ διευθύνσεις, ενώ και οι βροχοπτώσεις που θα αρχίσουν από τις βραδινές ώρες θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο στη  σημαντική μείωση των προβλημάτων από το παγετό, ιδιαίτερα στις γεωργικές καλλιέργειες.

Με τα νεότερα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων, ένα νέο Βαρομετρικό χαμηλό οργανώνεται στις ακτές της Β. Αφρικής και εμπλουτίζεται με πολύ υγρασία. Το Χαμηλό αυτό θα κινηθεί γρήγορα βορειότερα, προς την Κρήτη,  και αναμένεται να αλλάξει και πάλι το σκηνικό του καιρού

Από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας θα ξεκινήσουν οι βροχές από τα νότια του νησιού, ενώ πολύ γρήγορα, τις νυκτερινές ώρες και πρωινές ώρες της Τρίτης θα επικρατούν βροχοπτώσεις σε ολόκληρη την Κρήτη. Οι βροχές κατά τόπους θα είναι έντονες, ενώ υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης και τοπικών καταιγίδων. Χιονοπτώσεις αξιοσημείωτης έντασης αναμένεται να σημειωθούν κυρίως στα ορεινά (εκτιμάται ένα μέσο ενδεικτικό υψόμετρο τα 700 με 1000 μέτρα). Τα φαινόμενα αυτά αναμένεται να υποχωρήσουν  γρήγορα, λόγω της μετακίνησης του Βαρομετρικού Χαμηλού προς τα Βορειοανατολικά, αποκαθιστώντας σταδιακά ένα καλύτερο σκηνικό του καιρού από νωρίς τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης.

Οι άνεμοι για σήμερα Δευτέρα θα πνέουν από Α-ΝΑ διευθύνσεις στα 3 - 4 Μποφώρ ενώ στα ανατολικά της Κρήτης θα ενισχυθούν λίγο αργότερα και θα φθάσουν τα 4 - 5, τοπικά έως και τα 6 Μποφώρ. Από την Τρίτη το πρωί θα στραφούν από ΒΔ διευθύνσεις  και αργότερα από Δυτικές με μεγαλύτερες  εντάσεις , στα 5 - 6 τοπικά και τα 7 Μποφώρ. Εξασθένιση των ανέμων και στροφή τους από Νότιες διευθύνσεις αναμένεται από τις νυκτερινές , πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει έως και τους 10?C για σήμερα Δευτέρα(εξαίρεση αποτελούν οι ορεινές περιοχές),  ενώ και αύριο Τρίτη θα κυμανθεί περίπου από 4 ?C η ελάχιστη στα πεδινά και η μέγιστη στους 10 ?C, με τη διακύμανση και πάλι να είναι πολύ χαμηλότερη στα ορεινά.

ΜΚ

Σχόλια