Μαίρη Καριωτάκη

Κλειώ Φανουράκη:Η ταινία "Ξα μου" μια "υπενθύμιση" της αφετηρίας μας

Μια ταινία με επίκεντρο την Κρήτη κι αφετηρία την κρίση, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και δημιούργησε αίσθηση, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Ηρακλειώτισσας Κλειώς Φανουράκη με τίτλο «Ξα μου» και πρωταγωνιστή τον Γιώργο Χωραφά.

«Πρόκειται για μια αισιόδοξη ταινία που διαπραγματεύεται πολύ θετικά το θέμα της κρίσης» είπε μιλώντας στο ΕΡάδιο984 και τη Μαίρη Καριωτάκη η σεναριογράφος και σκηνοθέτιδα κ.Φανουράκη.

Όπως ανέφερε η κ. Φανουράκη, τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν εξ' ολοκλήρου στην Κρήτη, κυρίως στο νομό Ηρακλείου, όχι μόνο γιατί το νησί αποτελεί σημείο αναφοράς της δημιουργού αλλά γιατί η Κρήτη έχει το μοναδικό προνόμιο των απίστευτων εναλλαγών στο τοπίο αλλά και η ιστορία του τόπου, η κουλτούρα και οι άνθρωποι αποτελούν έμπνευση.

Η ταινία θα βγει στις αίθουσες το 2017 με την πρεμιέρα, που θα γίνει στο Ηράκλειο, να προγραμματίζεται για την περίοδο πριν από το Πάσχα.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Λίγα λόγια για την ταινία :

Η απάντηση του Τζώνη στην ξαφνική απόλυσή του από διευθυντής ξενοδοχείου, μέσα στην οικονομική κρίση, είναι το να φτιάξει κι αυτός το δικό του σπήλαιο. Από τη γυναίκα και τα παιδιά του όμως ως τους τυχαίους συνοδοιπόρους του στην Κρήτη, θα παρακινηθεί σε ανοίκεια, απρόοπτα και αναζωογονητικά βιώματα κοντά στη γη και τη φύση που ίσως τον φέρουν αντιμέτωπο με την ίδια τη δύναμη και τη θέληση του εαυτού του, με την «εξά» του και με όλα όσα υπάρχουν γύρω μας και δεν τα βλέπουμε. Με την κρητική γη ν΄αποτελεί όχι απλώς πεδίο δράσης αλλά οργανικό κομμάτι της ταινίας και φέρνοντας στο μυαλό την «αλληγορία του σπηλαίου» του Πλάτωνα, το «ΞΑ ΜΟΥ» δεν είναι μια ταινία για την ελληνική κρίση. Είναι μια αισιόδοξη ταινία για όλες τις κρίσεις, εκείνες που καταρρίπτουν τις σταθερές και μας αναγκάζουν να επανεφεύρουμε τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους, τη γη… και τον κόσμο γύρω μας.

Πρωταγωνιστεί : Γιώργος ΧωραφάςΣυμπρωταγωνιστούν : Σοφία Χιλλ, Λευτέρης Ελευθερίου, Ζωή Χωραφά, Γιώργης Σμπώκος, Καλλιρόη Καραμάνου, Τατιάνα Καλαντζή, Γιώργης Μανωλάκης, Μάνος Πετράκης, Άγγελος Χιλλ, Δημήτρης Τσουπέι, Αντώνης Ορφανός, Αριστείδης Φραγκιαδάκης, Ευγενία Σμπώκου και πολλοί ακόμη δημιουργικοί ηθοποιοί και μη ηθοποιοίΦιλική Συμμετοχή: Άννα Φόνσου, Νίκος Μπουσδούκος, Αλέξανδρος Μυλωνάς Σενάριο-Σκηνοθεσία: Κλειώ ΦανουράκηΔιεύθυνση Φωτογραφίας: Θωμάς ΒαρβίαςΜοντάζ: Γιώργος ΜαυροψαρίδηςΜιξάζ: Κώστας ΒαρυμποπιώτηςΜουσική (κατά αλφαβητική σειρά): Μάρω Θεοδωράκη                                                   Λουδοβίκος των Ανωγείων                                                   Γιώργης ΜανωλάκηςΕπιμέλεια κοστουμιών,κομμώσεις & μακιγιάζ : Ρενάτα ΜαστοράκηΔιεύθυνση Παραγωγής: Δημήτρης ΣκιαδόπουλοςΠαραγωγή: Αmusic FREEater

Δείτε το trailer:

Σχόλια