default-image

Θραύση κάνουν τα "μασελάκια" νυκτός!

Απόψεις
Θραύση κάνουν τα "μασελάκια" νυκτός!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί τα τελευταία χρόνια οι οδοντίατροι να περνάνε δύσκολες ώρες, αφού οι έλληνες πολίτες υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων, έχουν βάλει στον πάγο την στοματική τους υγιεινή, ωστόσο υπάρχει κάτι που «κινείται» και μάλιστα τελευταία με εντυπωσιακό ρυθμό!

Ο λόγος για τα λεγόμενα «μασελάκια» νύχτας ή - όπως είναι το σωστό - νάρθηκες βρυγμού!

«Όσο περνάει ο καιρός και η κρίση βαραίνει την ψυχολογία όλων, οι άνθρωποι «ξεσπάνε», χωρίς τις περισσότερες φορές να το αντιλαμβάνονται, στα δόντια τους», λέει ο οδοντίατρος  Σταύρος Καριωτάκης.

Κυρίως τις νύχτες, οι Έλληνες από θυμό, από άγχος και στρες, από την ένταση της ημέρας ή ακόμη και την απογοήτευση από τις διάφορες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν, τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους!

Και μπορεί όπως είπαμε να είναι ακούσιος ο βρυγμός, ωστόσο υπάρχουν συμπτώματα που σας δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά!

«Συχνά, ο ασθενής παραπονιέται για πόνο ή έντονο σφίξιμο στους σιαγόνες, πονοκεφάλους ή πόνους στα αυτιά, ιδιαίτερα μετά το πρωινό ξύπνημα. Επίσης παρατηρείται μια ευαισθησία  στο ζεστό, το κρύο, την πίεση, τα γλυκά. Ακόμη, οι ασθενείς μπορεί να «ακούν» ένα έντονο «κρακ» όταν ανοιγοκλείνουν το στόμα τους», αναφέρει ο οδοντίατρος.

Και βέβαια το «πρόβλημα» σας θα το επιβεβαιώσει κι ο ή η σύντροφός σας που σίγουρα θα παραπονιέται ότι κάνετε θόρυβο κατά την διάρκεια του ύπνου!

«Ασθένεια» υπεράνω ηλικίας

Χαρακτηριστικό είναι πως η συγκεκριμένη κατάσταση δεν έχει ηλικιακά κριτήρια!

 «Τους τελευταίους 6 μήνες, μόνο εγώ έχω αντιμετωπίσει περισσότερα από 25 τέτοια περιστατικά με τους ασθενείς μου να είναι όλων των ηλικιών: Συνταξιούχοι που αγχώθηκαν με τις περικοπές, φοιτητές στο πτυχίο, μαθητές της Γ' λυκείου, γυναίκες εγκυμονούσες..», σημειώνει ο κ.Καριωτάκης

Μασελάκι νυκτός σε εκμαγείο

Πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα

Η λύση είναι ο νάρθηκας βρυγμού που βοηθά στην προστασία των δοντιών από την αποτριβή,  ανακουφίζει από τους πόνους στον λαιμό και στους ώμους, μειώνει την πίεση στις αρθρώσεις της γνάθου και προστατεύει τα δόντια.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα βοηθά ακόμη και στη μείωση του ροχαλητού!

Τι είναι και πόσο κοστίζει το μασελάκι νυκτός

Πρόκειται για μασελάκια που κατασκευάζονται από διαφανή ακρυλική ρητίνη ή σιλικόνη ειδικά για κάθε ασθενή ώστε να εφαρμόζουν ακριβώς στο σχήμα των δοντιών του με βάση ένα αποτύπωμα τους που παίρνει ο οδοντίατρος.

Οι νάρθηκες αυτοί, εφαρμόζονται στα δόντια τη νύκτα κι είναι απαραίτητο να φοριούνται ανελλιπώς κάθε βράδυ για ένα μεγάλο διάστημα.

Και μπορεί στην αρχή να τα νιώθει ο ασθενής κάπως άβολα, ωστόσο μετά από μερικά βράδια συνηθίζει και τα δέχεται άνετα στο στόμα του. Αν σκεφτεί κιόλας  πως όταν φοράει το μασελάκι νυκτός τότε οι κινήσεις της κάτω γνάθου γίνονται πάνω στην επιφάνεια του νάρθηκα και έτσι προστατεύονται τα δόντια από την αποτριβή.

Το κόστος ενός νάρθηκα βρυγμού κυμαίνεται μεταξύ 150 - 200€.

Να σημειώσουμε εδώ ότι υπάρχουν και έτοιμοι νάρθηκες στο εμπόριο, οι αθλητικοί, οι οποίοι είναι μεν φθηνότεροι ωστόσο δεν είναι αποτελεσματικοί καθώς δεν είναι κατάλληλοι για την αντιμετώπιση του βρυγμού.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Καριωτάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News