default-image

Δωρεάν εξετάσεις από το Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης

Υγεία
Δωρεάν εξετάσεις από το Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας σήμερα και αυτή τη μέρα διάλεξε ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης προκειμένου να ενημερώσει σε ανοιχτή εκδήλωση στη πλατεία Ελευθερίας τους πολίτες του Ηρακλείου σχετικά με τη δράση που θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες με την εθελοντική συμμετοχή όλων των ιδιωτών ρευματολόγων του νησιού μας.

Συγκεκριμένα, από 17-21/10  ιδιώτες ρευματολόγοι θα εξετάζουν εντελώς δωρεάν άτομα που έχουν μεν κάποιο σύμπτωμα αλλά δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ μέχρι τώρα ρευματολόγο. Αυτοί θα κρίνουν  ποιους από τα άτομα που θα τους επισκεφθούν το παραπάνω διάστημα θα παραπέμψουν στα συνεργαζόμενα ερευνητικά κέντρα για τις δωρεάν εξετάσεις και περεταίρω παρακολούθηση. 

Το κόστος των εξετάσεων θα καλυφτεί από τον Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης.

«Όσοι επιθυμούν- κι όπως φαίνεται είναι πολλοί- μπορούν να καλούν στο  τηλέφωνο του γραφείου του Συλλόγου στο 2810- 226966 προκειμένου να κλείσουν το ραντεβού τους» είπε μιλώντας στο Ράδιο984 και τη Μαίρη Καριωτάκη, η πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης, Κατερίνα Κουτσογιάννη.

Όπως ανέφερε, η αρθρίτιδα ταλαιπωρεί πολλούς συντοπίτες μας και αρκετοί από αυτούς ακόμη δεν έχουν εξεταστεί.

«Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που ταλαιπωρείται ααπό πόνους στις αρθρώσεις, τα γόνατα ή τα ισχία, νιώθει δυσκαμψία στις αρθρώσεις νωρίς το πρωί και μάλιστα ξυπνά κουρασμένος, έχει ένα αίσθημα γενικότερης αδυναμίας αλλά ποτέ δεν έχει επισκεφτεί τον γιατρό».

Η κ. Κουτσογιάννη τόνισε πως η σωστή ειδικότητα για να διαγνώσει τα προβλήματα της αρθρίτιδας είναι οι ρευματολόγοι. «Ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως ο παθολόγος των μυοσκελετικών παθήσεων είναι ο ρευματολόγος», σημείωσε.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Η 12η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί από το 1996 ως Ημέρα Αρθρίτιδας/Ρευματισμού, έπειτα από πρωτοβουλία της Διεθνούς Οργάνωσης για την Αρθρίτιδα και το Ρευματισμό με την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

Η έγκαιρη ακριβής διάγνωση και η κατάλληλη αντιμετώπιση από τον ειδικό γιατρό, συμβάλλουν θετικά στην εξέλιξη των ρευματικών νοσημάτων και προλαμβάνουν δυσλειτουργία και αναπηρίες.

Εκτιµάται ότι 2.500.000 άτοµα στην Ελλάδα πάσχουν από ρευµατικές και μυοσκελετικές παθήσεις. 13% των ενηλίκων πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, 11% από οσφυαλγία, 4,8% από Αυχεναλγία, 4,5% από Οστεοπόρωση και 2,1% από φλεγµονώδη συστηµατικά νοσήµατα (ρευµατοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα).

Τα ρευµατικά νοσήµατα ευθύνονται για:

? 50% της µακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας

? 30% όλων των απουσιών από την εργασία

? 20% όλων των ιατρικών επισκέψεων

? 25% των συνταγογραφούµενων φαρµάκων

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News