Μαίρη Καριωτάκη

Π. Φραγκοπούλου: Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε το διαδίκτυο

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου λειτουργεί πλέον υπό την αιγίδα του ΙΤΕ. «Το διαδίκτυο είναι εδώ, είναι στη ζωή μας και θα παραμείνει», είπε μιλώντας στο Ράδιο984 και τη Μαίρη Καριωτάκη η υπεύθυνη του ελληνικού κέντρου ασφαλούς διαδικτύου κ. Παρασκευή Φραγκοπούλου

«Το διαδίκτυο είναι εδώ, είναι στη ζωή μας και θα παραμείνει», είπε μιλώντας στο Ράδιο984 και τη Μαίρη Καριωτάκη η υπεύθυνη του ελληνικού κέντρου ασφαλούς διαδικτύου κ. Παρασκευή Φραγκοπούλου, που λειτουργεί πλέον υπό την αιγίδα του ΙΤΕ και ποιο συγκεκριμένα του Ινστιτούτου πληροφορικής φιλοδοξώντας να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στο θέμα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Όπως ανέφερε, στόχος του Κέντρου είναι να προβάλει όχι μόνο το ασφαλές αλλά και το ποιοτικό διαδίκτυο. «Τα παιδιά μας το χρησιμοποιούν καθημερινά κυρίως λόγω των μέσω κοινωνικής δικτύωσης κι εμείς πρέπει όχι να το δαιμονοποιήσουμε αλλά να προβάλλουμε τα θετικά του στοιχεία.», τόνισε.

Η κ. Φραγκοπούλου, προέτρεψε τους γονείς να ασχοληθούν με τις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών τους μιας και όπως είπε αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να τα κρατήσουμε ασφαλή.

«Η απαγόρευση σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό που θέλουμε. Οι γονείς πρέπει να ελέγχουν τον χρόνο που περνάνε τα παιδιά τους στο διαδίκτυο και να τα προτρέπουν να έχουν δραστηριότητες στον φυσικό κόσμο. Επίσης πρέπει να παρακολουθούν τι επαφές έχουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο. Όπως στα μικρά παιδιά λέμε να μην μιλάνε σε αγνώστους στο δρόμο, έτσι και τους έφηβους που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα πρέπει οι γονείς να τους λεν να προσέχουν τις επαφές τους αλλά και τι πληροφορίες μοιράζονται με αυτές», τόνισε η κ.Φραγκοπούλου.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου παρέχει τη διαδικτυακή πλατφόρμα www.saferinetrnet4kids.gr όπου κανείς μπορεί να βρει εκεί συγκεντρωμένα  εργαλεία και πληροφορίες για ένα καλύτερο, ασφαλέστερο και πιο δημιουργικό διαδίκτυο.

Παράλληλα λειτουργεί η δράση Helpline στο τηλέφωνο 210 6007686 για την αποτελεσματική αντιμετώπιση  κινδύνων που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία, κ.α.). Τα στελέχη της Γραμμής Βοήθειας είναι γιατροί και ψυχολόγοι με μεγάλη εμπειρία σε προβληματικές συμπεριφορές στο διαδίκτυο.

Επίσης λειτουργεί η γραμμή καταγγελιών SafeLine για το παράνομο περιεχόμενο που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο με έμφαση στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.

 Η γραμμή καταγγελιών συνεργάζεται με την Ελληνική αστυνομία, καθώς  επίσης με τη Europol και την Interpol μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου INHOPE.

Όπως ανέφερε η υπεύθυνη του ελληνικού κέντρου ασφαλούς διαδικτύου, η γραμμή βοήθεια δέχεται αρκετές χιλιάδες κλήσεις τον χρόνο και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκτυο αυτών των γραμμών κυρίως έφηβοι απευθύνονται σ΄αυτή.

Σε ότι αφορά το SafeLine, η κ.Φραγκοπούλου ανέφερε πως δέχεται περίπου 4000 καταγγελίες τον χρόνο, με το ένα τέταρτο από αυτές να αφορά σε περιεχόμενο παιδικής κακοποίησης.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο Ράδιο984:

Σχόλια