Μαίρη Καριωτάκη

Λ.Σταρίδα:"Η εκκλησία της Κρήτης θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλία για τα θρησκευτικά μνημεία του Χάνδακα"

Το ιστορικό λεύκωμα της Λιάνας Σταρίδα, με τίτλο «Υπήρχε μία πόλη… Τα Θρησκευτικά Μνημεία του Μεγάλου Κάστρου», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίτανος, παρουσιάζεται αύριο Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 στο Επιμελητήριο Ηρακλείου στην αίθουσα Καστελλάκη (Κορωναίου 9, 1Ος όροφος), στις 19:00.

Λιγότερες από 20 είναι οι εκκλησίες του Χάνδακα που εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα, όταν εκείνο τον καιρό, μέσα στα μεγάλα ενετικά τείχη έφταναν τις 136!

«Είχαμε πραγματικούς θησαυρούς, όμως στο πέρασμα των αιώνων διαλύθηκαν. Άλλα με σεισμούς, άλλα με αποφάσεις αρχόντων, κάποια με αγοραπωλησίες, άλλα με αυθαίρετες πρωτοβουλίες των ιδιοκτητών τους, το θέμα είναι πως από τις 136 εκκλησίες του Χάνδακα, έχουν απομείνει πια καμιά δεκαπενταριά», δηλώνει η αρχαιολόγος - συγγραφέας Λιάνα Σταρίδα που μετά από επίμονη, πολύχρονη έρευνα και σκληρή δουλειά, παρουσιάζει το νέο μνημειώδες έργο της «Υπήρχε μία πόλη… Τα Θρησκευτικά Μνημεία του Μεγάλου Κάστρου».

Πρόκειται για τον τρίτο τόμο μιας έρευνας που έχει ως στόχο να μας «γνωρίσει» με την ιστορία της πόλης μας και περιλαμβάνει όλα τα θρησκευτικά μνημεία που υπήρχαν στην πόλη του Χάνδακα μέσα στα μεγάλα ενετικά τείχη.

Ορθόδοξα μοναστήρια, εκκλησίες -καθολικά μικρών μοναστηριών, μικρούς ευκτήριους οίκους ορθόδοξων συντεχνιών και αδελφοτήτων αλλά και τις μεγάλες καθολικές μονές, τα οθωμανικά θρησκευτικά μνημεία, την εβραϊκή συνοικία με τη συναγωγή της και την αρμένικη συνοικία με την εκκλησία της.

«Πριν από μερικά χρόνια, ο δήμος Ηρακλείου είχε κάνει μια προσπάθεια να εξαγοράσει κάποια από τα μνημεία που σώζονται ακόμη και είναι στα χέρια ιδιωτών. Έγινε μια βολιδοσκόπηση για τον Άγιο Ονούφριο  ωστόσο το αντίτιμο που ζητήθηκε ήταν υπέρογκο και κάθε προσπάθεια σταμάτησε», ανέφερε η κ.Σταρίδα μιλώντας στο Ράδιο984 και τη Μαίρη Καριωτάκη και τόνισε πως η εκκλησία της Κρήτης θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να ανακτήσει την κυριότητα αυτών των μνημείων.

«Ας μην ξεχνάμε πως και η Παναγία των Σταυροφόρων ήταν ιδιωτικός ναός  και μάλιστα καταστράφηκε κατά τη Μάχη της Κρήτης, όμως με πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, σώθηκε, αναστηλώθηκε και είναι σε πλήρη λειτουργία.», σημειώνει η κ. Σταρίδα που τονίζει πως μόνο ακολουθώντας αυτό το παράδειγμα μπορούν να σωθούν τα μνημεία.

Η κ.Σταρίδα αυτό τον καιρό προετοιμάζει το επόμενο βιβλίο της, που θα αφορά το λιμάνι, τις οχυρώσεις και την ύδρευση της πόλης του Ηρακλείου. «Όπου η ύδρευση περιλαμβάνει κρήνες, υδραγωγεία, χαμάμ, λουτρά», διευκρινίζει η συγγραφέας η οποία στην παρατήρηση της δημοσιογράφου για τη δυσκολία  της συγκεκριμένης θεματικής ενότητας απάντησε χαριτολογώντας πως «αφού βγήκαν οι ναοί, θα βγουν κι κρήνες»!

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Λιάνας Σταρίδα στο Ράδιο984

Την Τετάρτη η παρουσίαση

Το ιστορικό λεύκωμα της Λιάνας Σταρίδα, με τίτλο «Υπήρχε μία πόλη… Τα Θρησκευτικά Μνημεία του Μεγάλου Κάστρου», που κυκλοφορεί  από τις Εκδόσεις Ίτανος, παρουσιάζεται αύριο Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 στο Επιμελητήριο Ηρακλείου στην αίθουσα Καστελλάκη (Κορωναίου 9, 1Ος όροφος), στις 19:00.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα μιλήσουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, ο κ. Μανόλης Δρακάκης, Δρ. Πανεπιστημίου Κρήτης, η κ. Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη, Αρχαιολόγος, και η κ. Μάρα Παναγιωτάκη, Ιστορικός-Μεταπτυχιακή στην Τουρκολογία.

Ο συντονισμός της παρουσίασης θα γίνει από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα, κ. Κώστα Γραμματικάκη.

Σχόλια