default-image

Ένα φιλμ του 1964 για τη Κρήτη της αθωότητας (video)

Κρήτη
Ένα φιλμ του 1964 για τη Κρήτη της αθωότητας (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα νοσταλγικό video από την Κρήτη του 1964, που ακόμη διατηρεί τον χαρακτήρα της έρχεται στη δημοσιότητα μέσα από το αρχείο του British Pathe,   είπα να θυμηθώ σήμερα Παρασκευή.

Στο βίντεο, διάρκειας 06: 46, το οποίο είναι έγχρωμο, φαίνονται τοποθεσίες- ορόσημα της Κρήτης. Το παλάτι της Κνωσού, οι ανεμόμυλοι των Μαλίων (ναι, κάποτε υπήρχαν ανεμόμυλοι και στα Μάλια), οι σπηλιές των Ματάλων , η Ελούντα…

Μάλιστα στο φιλμ φαίνεται πως εκείνη την εποχή στις σπηλιές των Ματάλων, δεν υπήρχαν χίπις, αλλά ντόπιοι που διέμεναν εκεί κατά την διάρκεια του παραθερισμού!

Μειδίαμα προκαλεί, η αναφορά του εκφωνητή που αποκαλεί τη Κρήτη νησί των γαιδάρων, αναφερόμενος στη πληθώρα των συμπαθών τετράποδων που ήταν (τότε γιατί τώρα πια είναι είδος υπό εξαφάνιση)  μέρος της ζωής των Κρητικών.

 Στο φιλμ γίνεται επίσης αναφορά στη καθημερινότητα της Κρήτης. Εικόνες από αλωνίσματα, γνέσιμο, ζύμωμα αλλά και γλέντια και χορούς, αναδεικνύουν την Κρήτη την εποχή της αθωότητας, τότε που η ανάπτυξη δεν είχε έρθει ακόμη…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News