Μαίρη Καριωτάκη

"Εγκαταλείφθηκε" το... Αθλητικό Κέντρο Φορτέτσας

Το Αθλητικό Κέντρο Φορτέτσας κινδυνεύει να μετατραπεί σε σκουπιδόλακκο.

Από τη Δευτέρα 27/06/2011, οπότε και δόθηκε προς χρήση, μέχρι και σήμερα έχει περάσει πολύς καιρός. Τόσος που υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν να έχουν χτιστεί ακόμη τρία .. "αθλητικά κέντρα". Ωστόσο, για την Ελλάδα της κρίσης (;), φαίνεται πως όλος αυτός ο καιρός είναι λίγος. Τόσο λίγος που δεν έφτασε ούτε καν για να ολοκληρωθεί το έργο.

Για το "Αθλητικό Κέντρο Φορτέτσας" ο λόγος, που παρά τις εξαγγελίες και τις ανακοινώσεις, δεν κατάφερε ποτέ να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στους δημότες. Τουλάχιστον όχι με τη μορφή που είχε στις μακέτες.

 Μάλιστα, τώρα ακόμη και οι υπάρχουσες υποδομές παρουσιάζουν σημάδια εγκατάλειψης κι ο κίνδυνος ο «πνεύμονας» άθλησης και πολιτισμού να μετατραπεί σε σκουπιδόλακκο ή ακόμη χειρότερα για τους περίοικους σε «κέντρο διερχομένων», είναι πλέον ορατός.

Το έργο

Όπως είχε ανακοινώσει, κατά την τελετή παράδοσης προς χρήση η τότε δημοτική αρχή του Γ. Κουράκη, το νέο Αθλητικό Κέντρο Φορτέτσας, με προϋπολογισμό 848.758,26 €  που χρηματοδοτήθηκε από ιδίους πόρους του Δήμου Ηρακλείου, περιλαμβάνει :

?Γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5,

?Γήπεδο μπάσκετ ανοικτού τύπου με πλαστικό αντικραδασμικό τάπητα,

?Αποδυτήρια,

?Ιατρείο, θέσεις καθημένων (κερκίδες),

?Πολλές φυτεύσεις με πολλά δέντρα και θάμνους.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφερόταν πως το επόμενο διάστημα θα τοποθετούνταν στον ελεύθερο χώρο του Γυμναστηρίου και υπαίθρια όργανα γυμναστικής,  σαν κι εκείνα στον «Καράβολα» (που σκουριάζουν κάτω από τη πέργκολα), ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Και το ακόμα πιο εξαιρετικό είναι πως τότε προγραμματίζονταν η ολοκλήρωση της μελέτης που αφορούσε την κατασκευή κολυμβητηρίου στο χώρο του Αθλητικού Κέντρου Φορτέτσας, «που θα δώσει την δυνατότητα άθλησης και στον υγρό στίβο για τα παιδιά και τους νέους της περιοχής».

Στην ανακοίνωση αναφερόταν «Το Κολυμβητήριο που θα κατασκευαστεί με ¨πράσινες¨ προδιαγραφές περιλαμβάνει Πισίνα διαστάσεων  25χ35μ.,Πισίνα εκμάθησης και υδρογύμνασης.  Στον χώρο επίσης θα λειτουργήσει επίσης Δημοτικό Γυμναστήριο με όλες τις υποδομές».

Η μακέτα του κολυμβητηρίου

Τι ακριβώς συνέβη και το έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ; Εδώ, όπως και σε πολλά άλλα έργα υπάρχει θολό τοπίο. Ενώ τα σχέδια υπάρχουν, οι μελέτες έχουν γίνει, ωστόσο το έργο εγκαταλείφθηκε. Ίσως δεν υπάρχουν λεφτά. Μπορεί και να μην υπάρχει κάποιος να το τρέξει.

Σκουπίδια παντού

Σε μια σύντομη βόλτα στο «Αθλητικό Κέντρο Φορτέτσας», βόλτα που πολύς κόσμος κάνει ιδιαίτερα τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες, διαπιστώνει κανείς εύκολα πως τα σκουπίδια είναι παντού. Στους χώρους δίπλα από τα γήπεδα, τις κερκίδες αλλά και μέσα στα τερέν.

Ο πλαστικός αντικραδασμικός τάπητας του γηπέδου μπάσκετ, έχει «λειτουργήσει» ως πίστα για τις μοτοσυκλέτες.

Οι ροδιές από τα μηχανάκια είναι εμφανής

Η πυροσβεστική φωλιά είναι σπασμένη και λεηλατημένη, άρα και ανενεργή σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Παράλληλα, οι τουαλέτες είναι μόνιμα κλειστές και συνεπώς δεν έχουμε εικόνα για το τι επικρατεί μέσα.

Το μόνο που φαίνεται να λειτουργεί εξαιρετικά, είναι ο φωτισμός. Χειμώνα -καλοκαίρι, με καύσωνα ή με θεομηνία,  είτε υπάρχει κόσμος είτε δεν υπάρχει ψυχή, τα φώτα ανάβουν ως τις 11 το βράδυ.

Ευθύνες στις αρχές αλλά και τους πολίτες

Κι αν βέβαια, είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής να ξεθάψει τις μελέτες και γι' αυτό το έργο και για τα υπόλοιπα (αν δεν κάνω λάθος το Αθλητικό Κέντρο Φορτέτσας ήταν μέρος ενός σχεδίου που περιελάμβανε και αντίστοιχα κέντρα σε Δαφνές, Σκαλάνι και Βούτες), είναι ευθύνη επίσης και των πολιτών να φροντίζουν τουλάχιστον να μη βρωμίζουν τον τόπο.

Πόσο βάρος έχει ένα άδειο μπουκαλάκι νερού για να το βάλει στη τσάντα του ο αθλούμενος ή ο περιπατητής φεύγοντας; Κάποια ελάχιστα γραμμάρια. Ωστόσο φαίνεται πως είναι πιο εύκολο να το πετάξεις. Κάτω.

Τώρα θα μου πεις και στον κάδο να το βάλεις  πάλι κάτω θα βρεθεί..

Ρεπορτάζ: Μαίρη Καριωτάκη

Σχόλια