Μαίρη Καριωτάκη

"Η Μαρία έφυγε ..τώρα ο κύριος Λοβέρδος μπορεί να κοιμάται ήσυχος"

Τη θυμάστε την ιστορία με τις οροθετικές; Τότε που 32 γυναίκες με υγειονομική διάταξη, βασισμένη σε Αναγκαστικό Νόμο του 1940 που είχε εκδώσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, έξι μέρες πριν τις εκλογές του 2012 είχαν διαπομπευτεί;

«Έχοντας υπόψη την ανάγκη λήψης μέτρων για να προστατευτεί η υγεία του πληθυσμού, αποφασίζουμε: Λοιμώδη νοσήματα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία θεωρούνται τα νοσήματα που ορίζονται ρητώς από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ειδικά για το HIV, HBV, HCV θα υπάρχει ειδικός έλεγχος για τα άτομα που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, καθώς και για τα εκδιδόμενα άτομα. Οι αστυνομικές αρχές παρέχουν κάθε νόμιμη συνδρομή.

»Οι παραβάτες των διατάξεων της παρούσας τιμωρούνται κατά τα οριζόμενα. Τώρα, αν κάποιος δεν δεχτεί τον έλεγχο, τον κάνουμε με το ζόρι»…

Τη διάταξη διατήρησαν, παρά τη διεθνή κατακραυγή, οι υπουργοί Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, μέχρι που καταργήθηκε οριστικά μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛΛ.

32 γυναίκες κρεμάστηκαν στα μανταλάκια, πρώτο θέμα στα δελτία, βορρά στα μάτια των νοικοκυραίων …

Κι αφού διαπομπεύτηκαν με φωτογραφίες και με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα που εφάρμοσε αυτή τη διάταξη, συνελήφθησαν και κλείστηκαν στις φυλακές. Τις πέταξαν στα υπόγεια μιας φυλακής.

Και οι 32 γυναίκες που κατηγορήθηκαν συνολικά, έχουν αποφυλακισθεί. Οκτώ από τις γυναίκες αθωώθηκαν, 13 αντιμετώπισαν μικρότερες κατηγορίες, ενώ κάποιες που ήταν εξαρτημένες από τα ναρκωτικά οδηγήθηκαν στην φυλακή. Ορισμένες από τις γυναίκες έφυγαν από τη ζωή πριν αθωωθούν.

Χθες το πρωί έσβησε και η Μαρία. Ήταν ψηλή, μελαχρινή και μητέρα ενός μικρού παιδιού. Ήταν μόλις 32 χρόνων. Η μητέρα της, έστειλε μια επιστολή στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Για να ησυχάσει κι ο Ανδρέας Λοβέρδος..

«Έγινε πια κι αυτό και τώρα ο κύριος Λοβέρδος μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Η κοινωνία σχεδόν καθάρισε από αυτές τις κοπέλες κι αυτό το φρόντισε ο ίδιος.

Εξευτέλισαν το παιδί μου, ήρθαν στο χωριό και το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέτασε το εγγόνι μου μέσα στο σχολείο, μας εκθέσανε όλους, μας ξεφτίλισαν.

Πήγαν τα κορίτσια στο υπόγειο της Γ' πτέρυγας του Κορυδαλλού αντί να τα φροντίσουν στα νοσοκομεία. Τους πέταγαν το φαγητό από τα κάγκελα και εκείνα την ίδια ώρα κατάπιναν μπαταρίες.

Δημόσια μας εξευτελίσανε και τώρα εγώ δημόσια ανταποδίδω λίγο πριν θάψω την κόρη μου ότι μπορεί πλέον να κοιμάται ήσυχος ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Και αυτό το λέω κι εγώ η μητέρα της, δημόσια, με το όνομά μου. Ευμορφία Κουλουριώτη».

Η ΕΦΣΥΝ δημοσίευσε και γράμμα ενός φίλου της Μαρίας, με το οποίο την αποχαιρετά και καταδικάζει όλα όσα είχαν τότε συμβεί.

«Μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι, η M... πέθανε, δεν θα μας μεταδώσει κάποια επικίνδυνη ασθένεια. Εμείς θα συνεχίσουμε να ζούμε υγιείς, να φροντίζουμε τα δικά μας παιδιά, τα δικό μας σπίτι, να βρούμε δουλειά στο δικό μας παιδί, και να χτυπάμε ξύλο "φτου φτου μακριά από μας" αν τύχει να διαβάσουμε ότι πέθανε μια 32χρονη κοπέλα εξαρτημένη από ουσίες και με AIDS.

Και το ακροατήριο του ελληνικού Κοινοβουλίου, ήσυχο που μία από τις 22 κοπέλες που απειλούσαν τη δημόσια υγεία το 2012 δεν βρήκε τελικά τη δύναμη να ξεφύγει, να ακούει τις αγορεύσεις και τις ηλίθιες εξυπνάδες του Λοβέρδου, του αξιότιμου βουλευτή και αξιότιμου μέλους της υγιούς ελληνικής καλής κοινωνίας.

Μακάρι να πίστευα ότι υπάρχει παράδεισος, να σε φαντάζομαι επιτέλους ήρεμη, ένας άγγελος δίπλα στους αγγέλους που μόνο αυτοί σου αξίζουν για παρέα σου.

Αντίο, Μαρία, από ένα γονιό που η δική του κόρη βρήκε τη δύναμη να αλλάξει».

Πόση παραπάνω ντροπή μπορεί άραγε να σηκώσει ο καθένας από μας για κάθε μία από αυτές τις γυναίκες;

«Ερείπια». Οροθετικές γυναίκες. Το χρονικό μιας διαπόμπευσης

Η υπόθεση  ενέπνευσε το ντοκιμαντέρ «Ερείπια» (Ruins) της Ζωής Μαρούδη.

Σχόλια