Μαίρη Καριωτάκη

Μέχρι που φτάνουν τα ταμειακά διαθέσιμα

Δύσκολες μέρες έρχονται για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας με τη διαπραγμάτευση να έχει κωλύσει και τους θεσμούς να διαμηνύουν σε όλους και σε κάθε τόνο πως δόση χωρίς αξιολόγηση δεν υπάρχει.

Όπως ήδη δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθούμε τους επόμενους μήνες «με την πλάτη στον τοίχο».

Τα στοιχεία των υποχρεώσεων του δημοσίου για την εξυπηρέτηση του χρέους, δείχνουν ότι με δυσκολίες ο Μάιος και ο Ιούνιος βγαίνουν.

Ο Ιούλιος όμως είναι ο μήνας ο οποίος δεν βγαίνει χωρίς δόση καθώς υπάρχει μία τριπλή δόση 2,3 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθεί.

Συγκεκριμένα, για λήξεις ομολόγων το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να πληρώσει 2,766 δισ. ευρώ και επιπλέον 900 εκατ. ευρώ για τόκους. Ο Μάιος έχει επιπλέον  υποχρεώσεις 460 εκατ. ευρώ (250 εκατ. ευρώ κεφάλαιο και 210 εκατ. ευρώ τόκοι) ενώ ο Ιούνιος 706 εκατ. ευρώ (από τα οποία τα 306 εκατ. ευρώ λήξεις ομολόγων).

Στις 7 Ιουνίου αρχίζουν οι νέες ανάγκες αποπληρωμής δανείων με το ΔΝΤ (299 εκατ. ευρώ). Επόμενη δόση προς το ΔΝΤ είναι στις 12 Ιουλίου (448,6 εκατ. ευρώ).

Στις 20 Ιουλίου πρέπει να πληρωθεί μία τριπλή δόση 2,3 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Σε γενικές γραμμές τα κρατικά ταμεία αντέχουν ακόμη 60 περίπου μέρες.

Σχόλια