default-image

Εσύ γνωρίζεις τι είναι η σαρκοπενία;

Υγεία
Εσύ γνωρίζεις τι είναι η σαρκοπενία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχητικά είναι τα όσα ακούστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Οστεοπόρωση, την Οστεοαρθρίτιδα και τις Μυοσκελετικές Παθήσεις, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αναφορικά με τη σαρκοπενία, μια πάθηση που επηρεάζει τη μυϊκή  μάζα.

Όπως ανακοινώθηκε, σχεδόν 20 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πάσχουν από σαρκοπενία και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά 64%, δηλαδή στα 32,4 εκατομμύρια, έως το 2045.

Στοιχεία δείχνουν πως πάνω από 50 εκατ. άτομα παγκοσμίως έχουν σαρκοπενία, οι οποίοι αποτελούν άτομα υψηλού κινδύνου για φυσική ανικανότητα και αδυναμία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λιέγης, με επικεφαλής τον Δρ Ολιβιέ Ετζέν, ανέλυσαν στοιχεία της Eurostat από 28 χώρες της ΕΕ και έκαναν εκτιμήσεις για την εξάπλωση της πάθησης στον ευρωπαϊκό πληθυσμό.

Μεταξύ των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών, το ποσοστό σαρκοπενίας εκτιμάται σήμερα από 11,1% έως 20,2% και εκτιμάται ότι έως το 2045 θα αυξηθεί σε 12,9% έως 22,3%.

«Η σαρκοπενία αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στην Ευρώπη. Είναι συνεπώς ουσιώδες να εφαρμόσουμε αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας, ώστε να βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους να ζήσουν υγιή και δραστήρια γηρατειά», δήλωσε ο Ετζέν.

Τι είναι η σαρκοπενία

Λόγω της πολυπλοκότητάς της, δεν υπάρχει ακόμη επιστημονική ομοφωνία για τον ορισμό της σαρκοπενίας, πράγμα που δυσκολεύει τη διάγνωσή της. Η Ευρωπαϊκή Ομάδα Εργασίας για τη Σαρκοπενία των Ηλικιωμένων (EWGSOP) έχει ορίσει τη σαρκοπενία είτε ως χαμηλή μυϊκή μάζα συνοδευόμενη από χαμηλή μυϊκή δύναμη, είτε ως μικρή ταχύτητα βαδίσματος.

«Η σαρκοπενία είναι ασθένεια της εποχής μας,  χαρακτηρίζεται από την  απώλεια μυϊκής μάζας και λειτουργικότητας. Αυξάνεται  προοδευτικά σε σχέση  με την ηλικία», λέει στο neakriti.gr ο ορθοπεδικός χειρούργος, Χάρης Βαβουρανάκης.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Ηρακλείου, η ασθένεια αφορά ουσιαστικά τους ηλικιωμένους, το 5-13% των ανθρώπων ηλικίας 60-70 ετών είναι σαρκοπενικοί, ενώ  άνω των 70 ετών το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 50%. 

«Η σημαντικότερη αιτία εμφάνισης της θεωρείται η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, ενώ υπεύθυνες θεωρούνται ακόμα υποθρεπτικές και διατροφικές διαταραχές», το νίζει ο κ. Βαβουρανάκης.

Απώλεια μυϊκής μάζας σημαίνει έκπτωση μυϊκής ισχύος και λειτουργικότητας επομένως αυξάνονται οι πιθανότητες για πτώσεις. 

«Οι σαρκοπενικοί εμφανίζουν μειωμένη μυϊκή ισχύ, αδυναμία, καταβολή, διαταραχές της ισορροπίας με αποτέλεσμα τις συχνές πτώσεις. Ως αποτέλεσμα αυτού οι ασθενείς με σαρκοπενία και οστεοπόρωση έχουν αυξημένες πιθανότητες να υποστούν κάποιο κάταγμα ευθραυστότητας», τονίζει ο χειρούργος ορθοπεδικός.

Στην χώρα μας δεν υπάρχουν στατιστικά δεδομένα για την σαρκοπενία. Ωστόσο η καθιστική ζωή, η άστατη και κακή διατροφή και οι επιπλοκές της σε συνδιασμό με υποκείμενες χρόνιες νόσους τη καθιστούν πολύ επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους.

«Στη μάχη κατά της σαρκοπενίας η σωστή διατροφή με λαχανικά,  πρωτεϊνες,  βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής αλλά και  η κίνηση, το περπάτημα και η συστηματική άσκηση, αεροβική και με βάρη, αποτελούν τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης ενάντια στη νόσο» σημειώνει ο κ.Βαβουρανάκης. 

Ρεπορτάζ: Μαίρη Καριωτάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News