default-image

Panama Papers: Και ελληνικά ονόματα στις λίστες

Κόσμος
Panama Papers: Και ελληνικά ονόματα στις λίστες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

11,5 εκατ. εμπιστευτικά έγγραφα, στα οποία αναγράφονται τα ονόματα εκατοντάδων ανθρώπων, με καταθέσεις σε υπεράκτιες εταιρείες (off-shore) σ' όλο τον κόσμο, διέρρευσε η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Τα απόρρητα έγγραφα της δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca, δείχνουν τις υπόγειες «διαδρομές» του μαύρου χρήματος, τους παγκόσμιους φορολογικούς παραδείσους και την επιστράτευση offshore εταιριών για την μεταφορά αδήλωτου πλούτου φέρνουν στο φως, και φέρονται να ενοχοποιούν 72 νυν ή πρώην αρχηγούς κρατών για οικονομικά εγκλήματα.

Πηγή της μεγάλης τούτης αποκάλυψης, ποιος άλλος; Η ιστοσελίδα αποκαλύψεων WikiLeaks , η οποία παρέσχε σε μία έναν τεράστιο όγκο δεδομένων: πάνω από 11,5 εκατ. έγγραφα, και πάνω από 2,6 terabytes πληροφοριών βρέθηκαν μέσω της ιστοσελίδας στα χέρια της διεθνούς κοινοπραξίας ερευνητών δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και άλλους 107 δημοσιογραφικούς ομίλους, οι οποίοι επιδόθηκαν αμέσως στο έργο της κωδικοποίησης, ταυτοποίησης και δημοσίευσης τούτου του πολύτιμου υλικού, που πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει «σκάνδαλο του αιώνα».

Και πως θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί αλλιώς; Σύμφωνα με τα στοιχεία 12 νυν και πρώην παγκόσμιοι ηγέτες (με δεσπόζον όνομα αυτό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ισλανδού πρωθυπουργού Σιγκμούντουρ Νταβίντ Γκουνλαουγκσον, του προέδρου του Πακιστάν, αλλά και του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Πορόσενκο και το Αργεντίνου ομολόγου του Μαουρίσιο Μάκρι), άλλοι 128 σημαίνοντες πολιτικοί, ή συγγενικά τους πρόσωπα (όπως ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ή της οικογένειας του Κινέζου προέδρου Ζι Τζινπίνγκ, Άραβες εμίρηδες κλπ), πάνω από 15,600 μεγάλες εταιρείες και «παραμάγαζα» που έστησαν προκειμένου να αποφύγουν φορολογικούς ελέγχους, όπως η UBS, η HSBC, η Commerzbank, HSH Nordbank. Συνολικά 214.000 εταιρείες και off-shore παραρτήματα/μορφώματα εμφανίζονται στα στοιχεία που απεκάλυψε η WikiLeaks.

Μάλιστα, στις λίστες υπάρχουν και ελληνικά ονόματα, όπως αυτό του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου, έμπιστος και εξ απορρήτων σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Μεταξύ των χιλιάδων ονομάτων και ομάδων συμφερόντων περιλαμβάνονται πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Ζίγκμουντουρ Ντέιβιντ Γκουνγκλάγκσον, μέλη της οικογένειας του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, μέλη της οικογένειας του πρωθυπουργού της Βρετανίας Κάμερον…

Αλλά και αθλητές όπως ο Λιονέλ Μέσι, διεθνείς μεγαλοπαράγοντες του αθλητισμού, όπως ο Μισέλ Πλατινί.

Στο «φως» έρχονται και οι μυστικές offshore εταιρίες που σχετίζονται με τις οικογένειες του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι αλλά και του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Την ίδια ώρα, αποκαλύπτουν ένα κύκλωμα ξεπλύματος μαύρου χρήματος ρωσικής τράπεζας, στο οποίο φαίνεται εμπλέκονται και στενοί συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η «επιχείρηση» λειτουργεί μέσα από την τράπεζα Bank Rossiya, που λειτουργεί ως «κανάλι» μεταφοράς χρημάτων σε offshore εταιρίες.

Μια από αυτές τις εταιρίες, φαίνεται ότι ανήκει στον παιδικό φίλο του Ρώσου προέδρου Sergei Roldugin. Ο πρώην τσελίστας εμφανίζει κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων από «σκοτεινές» συμφωνίες.

Επιμέλεια: Μαίρη Καριωτάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News