Μαίρη Καριωτάκη

"Μέσα στην Άμμο": ένα ντοκιμαντέρ για την Ψυχική Ασθένεια

Με την ψυχική ασθένεια ασχολείται το ντοκιμαντέρ με τίτλο "Μέσα στην Άμμο" που δημιουργήθηκε από μια ομάδα ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου, όσον αφορά στο στίγμα που επικρατεί για τις ψυχικές διαταραχές.

Δημιουργοί του είναι η Εύα Δερμάτη, ψυχολόγος και η Έφη Βασιλάκη, κοινωνική λειτουργός ενώ τη σκηνοθεσία ανέλαβε η Μαρία Παπαδάκη.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στο Ηράκλειο, το 2014 και κατόπιν κάποιον προβολών στην πόλη βρίσκεται πλέον διαθέσιμο και διαδικτυακά.

Πέρα από το κομμάτι της ενημέρωσης σχετικά με τις ψυχικές ασθένειες, σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι να επικοινωνήσει στον κόσμο, με έναν διαφορετικό τρόπο, πως ένας ψυχικά πάσχον βιώνει την ασθένειά του.

Για το λόγο αυτό υπάρχουν και σκηνοθετημένες σκηνές με κάποια λόγια των ίδιων των ασθενών (μελών του σωματείου «ΥΠΕΡΒΑΣΗ», σωματείο ενάντια στο στίγμα και την προκατάληψη για τις ψυχικές διαταραχές) και των οποίων η συμβολή αποτέλεσε κύριο συστατικό για την διαμόρφωση της ιδέας αυτής.

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που συμμετέχουν είναι οι: Γρινάκης, Παπαδοπούλου, Ζουραράκη, Μπαλαμούτσου, Παρασκευάκη, Μανωλιτσάκη και Τσιμπλοστεφανάκη.

Συμμετέχουν επίσης οι ηθοποιοί Έφη Δράκου και Κατερίνα Ζουρίδη καθώς και η τότε 16χρονη χορεύτρια Χριστίνα Χλιαβώρα σε χορογραφία της Χαράς Καράλη.

Σχόλια