Μαίρη Καριωτάκη

Ιωάν.Αμερίδου:Δεν έχει επιδημιολογικά χαρακτηριστικά η νόσος Alzheimer

Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer, σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου και τα στοιχεία  που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Παρατηρητήριο για την άνοια και τη νόσο Alzheimer  σοκάρουν.

Όπως προκύπτει, 46,8 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν παγκοσμίως με άνοια και αναμένεται να φτάσουν τα 74,7 εκατομμύρια μέχρι το 2030 και τα 131,5 έως το 2050. Στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 10 εκατομμύρια ανοϊκοί ασθενείς και στην Ελλάδα 200.000. Σύμφωνα με τις προβλέψεις που αφορούν τη χώρα μας, ο αριθμός των ασθενών με άνοια θα φτάσει τις 354.000 ως το 2050.

Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να μιλάμε για επιδημία της νόσου είπε μιλώντας στο Ράδιο984 και τη Μαίρη Καριωτάκη, η ειδική νευρολόγος Ιωάννα Αμερίδου σημειώνοντας πως ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται όσο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Η κ. Αμερίδου, επεσήμανε την έγκαιρη διάγνωση και κάλεσε όσους είναι σε ηλικία άνω των 60 ετών και παρατηρούν μια επίμονη διαταραχή της πρόσφατης μνήμης αλλά και απώλεια προσανατολισμού χώρου και χρόνου να απευθύνονται στο γιατρό.

Παράλληλα, τόνισε την αξία της πρόληψης μέσω της καλής διατροφής, της σωματικής άσκησης αλλά και της νοητικής ενδυνάμωσης.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντεξη:

Σχόλια