Μαίρη Καριωτάκη

"Η Κρήτη του Νίκου Καζαντζάκη" στον Άγιο Νικόλαο

"H Κρήτη του Νίκου Καζαντζάκη", το πολύμορφο μουσικό έργο του Μανόλη Κουναλάκη, που βασίστηκε σε αποσπάσματα από το έργο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, θα παρουσιαστεί σε μια συναυλία-ύμνο την Παρασκευή 29 Μαΐου στον Άγιο Νικόλαο.

Στη συναυλία λαμβάνουν μέρος εξαίρετοι άνθρωποι της μουσικής που ερμήνευσαν και τα τραγούδια στο CD: Βασίλης Σκουλάς, Παντελής Θαλασσινός, Γιώτα Νέγκα, Μίλτος Πασχαλίδης, Γεράσιμος Ανδρεάτος και Μιχάλης Κλώντζας.

Η μελοποίηση του Καζαντζάκη από τον Μανόλη Κουναλάκη υπήρξε μια μακρόχρονη ενασχόληση του συνθέτη (1995-2010). Το αποτέλεσμα από τις μέχρι σήμερα παρουσιάσεις του έργου (Κρήτη, Κύπρος) έχει εντυπωσιάσει τόσο τους κριτικούς όσο και το κοινό.

«Ο Καζαντζάκης δεν έγραψε ασφαλώς στίχους για τραγούδια», λέει ο ίδιος ο δημιουργός Μανόλης Κουναλάκης. «Έκανα μια επιλογή από κομμάτια παρμένα αυτούσια μέσα από τα έργα "Οδύσσεια" και "Τερτσίνες". Όταν τα διάβαζα, τα λόγια ήταν γεμάτα μουσική και η μουσική τους άρχισε να με συνεπαίρνει...», έλεγε.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο πρόεδρος του Μουσείου Καζαντζάκη, Στέλιος Ματζαπετάκης, στον πρόλογο του έργου, «ο Μανόλης Κουναλάκης κατάφερε να μελοποιήσει αριστοτεχνικά τους στίχους του μεγάλου συγγραφέα και να οδηγήσει την καρδιά μας μέσα από ένα όμορφο ακουστικό ταξίδι στη μέθεξη του λόγου και της μελωδίας».

Για τη συναυλία αλλά και το CD μίλησε στο Ράδιο 9,84 και τη Μαίρη Καριωτάκη η αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου Δέσπω Καρνιαδάκη, που υπογράφει και την παραγωγή του album.

«Πρόκειται για ένα κομμάτι της ζωής του Μανόλη Κουναλάκη», λέει η κ. Καρνιαδάκη, για να συμπληρώσει: «Όπως ο ίδιος έλεγε, ο λόγος του Νίκου Καζαντζάκη, ο γεμάτος μουσική, τον ενέπνεε, τον συνέπαιρνε».

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη:

Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Παπαναστασίου (ακορντεόν), Γιάννης Μπελώνης (πιάνο), Κωστής Τυμπακιανάκης (κιθάρα), Γιάννης Αγγελόπουλος (μπάσο, τύμπανα), Πάρις Περισυνάκης (λύρα, λαούτο, μαντολίνο).

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Πάρις Περυσινάκης.

Ηχοληψία: Χρήστος Αλεξάκης.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Τα έσοδα από την πώληση του CD θα διατεθούν για τις ανάγκες των Συλλόγων: "Το Χαμόγελο του Παιδιού" και Κέντρο Προστασίας Παιδιού Λασιθίου (παράρτημα Νεάπολης).

Σχόλια