Μαίρη Καριωτάκη

Όλια Λαζαρίδου: Το θέατρο είναι η παρηγορία της ψυχής (Ηχητικό)

«Παρότι έχω περάσει τόσα χρόνια στο χώρο, κάθε φορά που μπαίνω σε μια καινούρια δουλειά, αναζητώ την χαρά την παιδική. Ότι παίρνω τον «κοπανιστό αέρα» και δημιουργώ ένα θεατρικό γεγονός. Αυτό είναι η θεατρική τέχνη επί της ουσίας. Από το μηδέν να φτιάχνεις κάτι σπουδαίο.» είπε μιλώντας στο Ράδιο984 και τη Μαίρη Καριωτάκη, η σπουδαία ηθοποιός και σκηνοθέτης Όλια Λαζαρίδου.

«Το καλό κείμενο από μόνο του δεν λέει τίποτα. Το θέμα είναι με τι τρόπο και τι πνεύμα θα το μεταδώσεις στον άνθρωπο που έρχεται να δει. Θέατρο σημαίνει βλέπω όχι μόνο ακούω», συμπλήρωσε.

«Τα μεγάλα κείμενα είναι της ηλικίας μου», θα πει απαντώντας σε σχόλιο της Μαίρης Καριωτάκη, σχετικά με τις επιλογές που κάνει η ηθοποιός τα τελευταία χρόνια. («Από τι ζουν οι άνθρωποι» του Λέοντος Τολστόι, Γυναίκα της Ζάκυθος του Διονυσίου Σολωμού).  

«Τα μεγάλα κείμενα, όπως ας πούμε τα ποιήματα, θέλει να είσαι ένα δοχείο και να περάσει από μέσα σου. Να μιλήσει αυτό κι όχι εσύ. Κι ο ηθοποιός, για να μπορέσει να «αφαιρέσει πράγματα» θα πρέπει να έχει πείρα. Να έχει περάσει πολλά για να μπορεί να είναι λιτός. Άλλωστε το απλό είναι το πιο δύσκολο πράμα του κόσμου! Εγώ, τα τελευταία χρόνια νομίζω πως μπορώ τέτοια μεγάλα κείμενα να τα εκφέρω χωρίς να τα κακοποιώ.», σημείωσε.

«Το θέατρο είναι παρηγοριά. Είναι παρηγορία της ψυχής. Ονειροδρόμιο. Γι' αυτό και σε δύσκολες στιγμές της ανθρωπότητας, το θέατρο ανθούσε.. Το δύσκολο είναι στο κομμάτι της παραγωγής. Εκεί που χρειάζονται τα χρήματα.», σχολίασε απαντώντας  στην ερώτηση της δημοσιογράφου κατά πόσο είναι εύκολο για κάποιον να κάνει θέατρο σήμερα.

 Η κ. Λαζαρίδου βρίσκεται σήμερα Παρασκευή και θα είναι και αύριο Σάββατο στο Ηράκλειο, με αφορμή ένα διήμερο Θεατρικό Εργαστήριο (workshop), που πραγματοποιείται στον πολυχώρο Τέχνης ΔιαRτηρητέο  (Χανδακος 71).

Παράλληλα, σήμερα διοργανώνεται και βραδιά ποίησης με την κ.Λαζαρίδου στον ίδιο χώρο.

Ακούστε περισσότερα

Σχόλια