default-image

Κ. Γεωργουσόπουλος: Η Αρχαία τραγωδία διδάσκει, ότι δεν διδάσκει ακριβώς τίποτα

Πολιτισμός
Κ. Γεωργουσόπουλος: Η Αρχαία τραγωδία διδάσκει, ότι δεν διδάσκει ακριβώς τίποτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν έπαψε το θέατρο να παράγει μεγάλα κείμενα, ωστόσο έχουν αλλάξει οι εποχές, τα γούστα, οι μέθοδοι, το ήθος, οι προδιαγραφές κι αυτό είναι και ευκταίο θα λέγαμε. Δεν ξαναγυρίζουμε στο τραγικό ρίγος, είναι έξω από τα δικά μας ιστορικά πλαίσια», είπε ερωτώμενος σχετικά με το αν γράφονται σήμερα λογοτεχνικά έργα, αντίστοιχα της αρχαίας τραγωδίας ο Κώστας Γεωργουσόπουλος,καθηγητής, κριτικός θεάτρου, συγγραφέας και ποιητής.

«Μας παρηγορεί ωστόσο το γεγονός ότι αυτά τα μεγάλα κείμενα της αρχαιότητας ισχύουν ακόμα και απασχολούν όχι μόνο εμάς αλλά όλο τον κόσμο», ανέφερε και συνέχισε: « Για σκεφτείτε ότι παίζεται ο Προμηθέας Δεσμώτης στην Κορέα, η Ορέστεια στην Κίνα, η Ηλέκτρα στην Αφρική. Η Αντιγόνη παίχτηκε από Εσκιμώους μπροστά από ιγκλού.»

Ο κ. Γεωργουσόπουλος, μίλησε στο Ράδιο984 και τη Μαίρη Καριωτάκη με αφορμή την διάλεξη με τίτλο " Αρχαία τραγωδία και πως επηρέασε την σύγχρονη δραματουργία", που θα δώσει αύριο, Σάββατο 28 Μαρτίου, στον καλλιτεχνικό πολυχώρο ΔιαRτηρητέο (Χάνδακος 71 ).

«Η τραγωδία δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στην Αττική. Δεν υπήρχε στην Σπάρτη, ούτε καν στις κοντινές στην Αθήνα περιοχές, τα Μέγαρα και τη Θήβα. Ήταν γέννημα της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένης πολιτειακής δομής. Μόνο μέσα σ' αυτό το πλαίσιο μπορούσε να υπάρξει αυτή η ποιητική διάσταση των ανθρώπινων καταστάσεων, πόνων και αντιπαραθέσεων», σημείωσε ο κ. Γεωργουσόπουλος.

«Σήμερα, γράφονται αστικές τραγωδίες. Δεν είμαστε πια στην πόλη. Δεν είμαστε πια οι άνθρωποι που αναλαμβάνουμε την ευθύνη,  όπως οι αρχαίοι τραγικοί και οι αρχαίοι πολίτες της Αθήνας την Δημοκρατία και την πάμε απέναντι», τόνισε ο κριτικός θεάτρου και συγγραφέας.

«Η τραγωδία, όπως ακριβώς και η ιστορία, διδάσκουν ότι δεν διδάσκουν ακριβώς τίποτα. Γιατί αν δίδασκαν θα είχε αλλάξει ο κόσμος. Έχει αλλάξει; Γιατί μας αφορούν αυτά που γράφτηκαν πριν από 2500 χιλιάδες χρόνια; Γιατί δεν άλλαξε ο κόσμος. Δυστυχώς.» παρατήρησε ο  καθηγητής.

Ακούστε περισσότερα

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News